Они су млади, талентовани, амбициозни. Они су вредни, креативни, ентузијастични. Они су победници наградног конкурса који је окупио више стотина младих талената од 16 до 26 година. Њих десет, различито даровитих, али исто успешних, заслужено су тријумфовали у овој "трци". Па, ако је судити по томе, Србија има много разлога да буде спокојна, задовољна и поносна, што има таквог роботичара, физичара, клизача, стоно-тенисера, планинара, илустратора, занатлију, фотографа, композиторку и сликарку - какви су победници овог конкурса.

Ово је "лична карта" младости која би наше друштво могла да учини бољим и лепшим местом за живот.

О чему машта композиторка

Жељко Поповић, роботичар, покушао је да нам обичним језиком опише шта тачно ради неко његовог "калибра" и како је постао део тог света.

- Одмалена волим да растављам и састављам све што дохватим, а кроз роботику сам развио другачији поглед на решавање практичних проблема, што ми много значи за остале пројекте на факултету и ван њега - прича један од победника. - Проналазим се у овој области, јер ту до изражаја долази сналажљивост приликом израде робота, као и у осмишљавању начина да уз мали буџет направите нешто што може да парира роботима са других европских факултета и института.

Анђела Динић каже да добра композиција и задовољан композитор увек иду у пакету.

- Композитор представља неког ко је склон хватању порука из природе. Васиона кружи, птице цвркућу, људи се смеју и певају... И сам Бог комуницира са нама путем музике - каже Анђела. - Ноте на папиру су огледало свих порука и осећања у тренутку док је композиција писана. Неко пише о шапату ветра, неко о грмљавини небеса. Ја сам задовољан композитор када моја порука и моје ноте говоре о неухватљивим титрајима људске душе. Онда је и композиција добра и узвишена.

КЛИЗАЊЕ ТРАЖИ ХРАБРОСТ Јован Ђорђевић каже да је живот клизача узбудљив, али и да, као и сваки спорт, захтева много одрицања. - Клизач мора да поседује физичку припремљеност: кондицију, јаке ножне мишиће, експлозивност, телесну еластичност, технику клизања на леду, а уз све то не сме да има претерану телесну тежину - наводи победник. - Мора да буде храбар и у одређеном тренутку ризикује све, спреман да прихвати повреде које су веома честе, као и то да ће стално бити успона и падова.

Дани, каже, циклично марширају кроз њен живот.

- И ноћи такође. Мислим да нисам имала два слична дана у животу, а камоли иста. Свирање клавира, компоновање и певање су три моја господара која се сваког јутра труде да заузму водеће место. Удовољавам им, а често и себи.

Петар Филиповић, стонотенисер клуба "Врањски топ спин", признаје да није лако бити најбољи у овој дисциплини, али да он од тога не одустаје.

- Напорно је, али, сваки напор је сразмерно вредан успеху - каже млади таленат. - Иако већина људи не зна, овде су укључени сви делови тела, од главе до пете. Тренинзи се састоје из неколико фаза - загревање, разгибавање мишића и трчање, затим се узима рекет у руке и раде се многе шеме које доприносе координацији покрета, брзини, еластичности... На крају тренинга раде се вежбе снаге, а затим истезање.

Све је физика

Јован Васиљевић, фотограф, открива нам шта је то што у мору фотографија издваја добру, најбољу.

- Имам среће да сам на пут ка фотографској каријери закорачио веома млад. У време када сам имао доста времена. За размишљање. Експериментисање. Играње. Довољно слободе да допустим инспирацији да ми сама приђе уместо да је бесмислено јурим. Верујем да је за све добре ствари у животу потребно много времена, љубави, стрпљења и воље. Али, од свих ових састојака рекао бих да је љубави потребно уложити у највећој количини. Јер, фотографијом као и било којом другом уметношћу, треба се бавити искључиво из страсти. Из жеље и радозналости за стварањем. Зато пратите онај осећај у вама! Пратите инспирацију - где год да вас води. И наравно, снове. Пратите своје снове и не одустајте! Јер, дан када се ваши снови нису остварили је само онај дан када сте ви од њих одустали - поручује фотограф.

Милица Смиљковић је балерина и сликарка, која нам говори о посебној симбиози дисциплина у којима бриљира.

- Сликање и плес су две ствари чије јединство чини чуда - тврди Милица. - Оно ми даје потпуну слободу изражавања и приказивања маште и идеја. Волим кад своје унутрашње мотиве могу да прикажем на начин који само мене описује - оно што чини мене изнутра и шири се ка споља.

Једно без другог, каже, може, али то јединство она не би одвајала.

Никола Трајковић је илустратор. Питали смо га зашто баш илустрација и каква је то страст.

- Она има изузетну моћ и лепоту - каже Никола. - Користи се за различите прилике и може да буде веома симпатична и нежна, али у другом погледу јако груба и тешка. На милион начина може да пошаље поруку и, била добра или лоша, увек остави утисак. Инспирацију стално проналазим у иностраним илустраторима, али највише у уметницима 20. века.

Марко Веселиновић је на конкурсу победио у категорији занатлија, а за себе више воли да каже да је мајстор.

- Радим сечива, најчешће ножеве - прича Марко. - Од ковања, брушења, оштрења, одабира материјала и обраде дршке - све то радим сам у радионици.

И машта о прављењу што бољих, лепших и кориснијих сечива.

- Вежбам и учим да израђујем слојевити челик, познатији као дамаскус. Захваљујући награди сада имам неопходан алат, остали су "само" месеци учења и вежбања. Младима бих поручио да се сваки пут када устану питају: "Шта ћу урадити данас?", а када оду на спавање: "Шта сам урадио данас?".

Никола Терзић, планинар, каже да је за овај позив потребно да будете стрпљиви, истрајни, имате капацитет за бол, неугодност и да волите неизвесност.

- То је некоме или рај или пакао, нема између - сматра Никола. - На освајање врхова сам увек гледао као на само један тренутак који ми је подарен да проведем на тој коти. У тренутку када станем на врх о којем сам сањао осетим слободу и срећу. Испунио сам свој циљ за ову годину, а то је да се попнем на Килиманџаро. Надам се да ћу Аконкагву и Елбрус следеће године дотаћи. Хималаји су ми наредни корак.

Вук Радовић је физичар за кога је физика идеална средина између апстрактне математике и реалног света.

- Не постоји ништа на свету што не укључује физику - каже Вук. - Она ми пружа слободу да се бавим стварима, незамисливо малим попут елементарних честица, али и неописиво великим као што је универзум.