ПОНЕКАД нам се чини да нас огледало улепшава или проширује, а оно је заправо мање варљиво од нашег мишљења о себи. Наиме, чињеница је да нисмо толико лепи и атрактивни као што сматрамо - поручују научници из Канаде.

Стручњаци су спровели истраживање о процесу личне идентификације, тако што су фотографије испитаника дигитално изменили и направили да на једнима особа изгледа боље, а на другима лошије. Учесници су имали задатак да изаберу немодификовану верзију себе, када је већина одабрала измењене фотографије. А на њима су изгледали за 10 до 40 одсто атрактивније него што стварно јесу. Тек сваки четврти је тачно проценио себе и изабрао праву фотографију. И то, кажу научници, нема везе са нарцизмом.

Једно од објашњења за ову појаву је да сваки пут када бирамо фотографије које ћемо некоме да покажемо, обично узимамо најбоље, па нам је у глави меморисано да тако, заиста, изгледамо. Могуће је да се ради и о феномену који стручњаци називају - самопобољшање, а који нам помаже да се осећамо боље него што јесмо, како бисмо издржали свакодневне напоре.