Симболичне поруке из несвесног

Бојана ЈОВАНОВИЋ

среда, 12. 06. 2019. у 18:28

Симболичне поруке из несвесног

Depositphotos

Шта снови говоре о нама, садашњости, будућности и како да их разумемо

Хајде сањај ме сањај, видиш ме као да нисам ту, речи које ћу наћи у твом су времену" - нежно је певао Влада Дивљан са "ВИС Идолима" почетком осамдесетих година прошлог века, милујући женска и мушка срца сваком речју. Преко дана сањарењем можемо побећи од реалности, досањати све оно што не можемо да достигнемо, отпловити, као чамцем, у неке бистрије и драже нам воде и времена. Ноћу, снови нас воде у неслућена, непрегледна пространства и непознате димензије, крчећи лако пролаз кроз таму, светлост, звуке, обрисе, ликове, осећаје. Чињеница је да сваке ноћи сањамо, али се не сећамо свих снова, а зашто их, уопште, памтимо?

- Снови су "краљевски пут ка несвесном". Они нам омогућавају да се, кроз симболичке представе путем којих се испољавају, повежемо са различитим аспектима себе, које смо током дана, или просто живећи, занемарили. Свесно је само један мали део наше личности, па је веома важно да, уз помоћ снова, препознамо и разумемо поруке које нам стижу из несвесног - каже др Светлана Здравковић, психолог и јунгијански аналитичар.

Према њеним речима, неки људи су више осетљиви и упознати са значајем снова, па их чешће памте. Код других је граница између свесног и несвесног сувише крута и непропустљива, па несвесни садржаји теже допиру до свести. Поред тога, снови који су емоционално набијени, односно они који оставе јачи утисак на нас, могу и да нас пробуде, а свакако их лакше и боље запамтимо. Често се питамо да ли би, и на који начин, требало "слушати" шта нам снови поручују, а наша саговорница сматра да има много смисла обраћати пажњу на њих, јер су нам они незамењив извор информација о томе где и како смо постали сувише једнострани у нашем свесном стању, које аспекте сопствене личности смо занемарили и шта смо "избегли" да приметимо или смо превидели у дневном животу.


ЗАПИСИВАЊЕ У СВЕСКУ

Да бисмо се боље сналазили у разјашњењу снова, поједини саветују да држимо свешчицу поред кревета, у коју ћемо их, по буђењу, записивати док су нам још свежи у сећању. Зашто би то требало да радимо и шта бисмо могли да закључимо из снова, појашњава Здравковићева:

- Питање записивања снова се разликује од школе до школе. Ми, јунговски аналитичари, подржавамо записивање снова из више разлога. На тај начин можемо да пратимо серије снова и да се увек изнова враћамо на оне које смо раније сањали и које, након извесног времена, можемо да сазгледамо у новом и другачијем светлу. Поред тога, када запишемо сан, његов драгоцени садржај неће бити изгубљен, а његови важни аспекти и многи детаљи биће нам на располагању за детаљну анализу и тумачење - објашњава Светлана.

У "Хазарском речнику" Милорада Павића много тога догађа се управо у сновима. Већ на самом почетку, Каган, хазарски владар, уснуо је сан и затражио помоћ од тројице филозофа, с различитих страна света, да му помогну у његовом тумачењу. Колико му је то било важно говори и податак да је обећао прелазак на веру филозофа чије ће објашњење сна бити најприхватљивије. На тај начин су тумачења поменута три филозофа - исламског, хришћанског и јеврејског, постала окосница овог чувеног дела, које је навело, и још наводи, на замишљање и размишљање бројну читалачку публику. Подстакнути тиме, запитали смо се који су најчешћи симболи сретани у сновима и како их Светлана Здравковић тумачи:

- Тих симбола је небројено много и богати су, као и само несвесно. Неке психолошке представе које срећемо у сновима могу се тумачити на архетипском нивоу, што значи да имају универзално значење. Међутим, са овим нивоом тумачења треба бити врло опрезан. Пре тога, неопходно је видети шта одређена фигура или ситуација из сна значи за конкретну особу, односно за сневача. До тога долазимо тако што пратимо какве асоцијације особа има на различите аспекте сна, од чега зависи у ком правцу ће интерпретације одређеног сна ићи и како ће се развијати.


ПРЕДСКАЗАЊЕ

Не каже се случајно "сновиђење", за нешто што смо претпостављали да ће се догодити. Постоје бројни примери у којима су људи сањали сан који се после неког времена у потпуности остварио на јави, често са свим, па и најмањим, детаљима. Како психологија објашњава овакве, прекогнитивне снове? Наша саговорница каже да је несвесно много веће и мудрије од нашег свесног дела личности. Понекад, у неким специфичним ситуацијама, несвесно нам кроз снове укаже на нешто што свесно нисмо регистровали и скрене нам пажњу на могући даљи развој догађаја у које смо укључени, или ћемо тек бити.

Верујемо да се сваком од нас догодило да се за тумачење сна "консултујемо" са народним сановником, повлачећи паралеле између написаног и оног што нас у том моменту највише заокупља. Занимало нас је колико има тачности у тумачењу снова наведеном у оваквим врстама књига. Здравковићева истиче да је неспорно мудрост наших предака велика и дубока.

- Међутим, насупрот сановницима који нуде нека поједностављена и конкретна тумачења снова, која би требало да буду применљива на све њих, ми преферирамо и сматрамо много вреднијим индивидуални приступ интерпретацији снова. Сваком сневачу прилазимо као аутентичној особи и настојимо да, анализирајући сан заједно са њим, дођемо до тумачења које највише има везе са њим самим и са његовом актуелном психолошком ситуацијом - објашњава Светлана.


ПУТОКАЗИ

У којим животним периодима се најчешће сећамо снова?

- Памћење снова је веома индивидуална ствар, али, генерално, снове чешће памтимо у различитим периодима, тзв. лиминалности, који се могу одигравати у макрофазама нашег живота (и трајати дуже) или у микрофазама (трају краће). Реч је о прелазним животним периодима када све оно у шта смо веровали и начини на које смо себе одређивали више "не држе воду", а до нових још увек нисмо дошли. Снови су нам тада, често, веома важан путоказ који нам даје назнаке у ком смеру даље да кренемо. Такође, и краћи периоди лиминалности, до којих долази током сваког дана (под утицајем различитих унутрашњих и спољашњих искустава са којима се срећемо) могу да нас подстакну да неке снове боље запамтимо - каже Светлана Здравковић.


ГОВОР ТОКОМ СПАВАЊА

ЗБОГ чега неко говори у сну? Да ли би такве сневаче требало будити?

- Снови некада могу бити веома интензивни и набијени емоцијама, па се то код неке особе може испољити и кроз то што почне да говори у сну тако да укућани могу да га чују. Уколико сневач не делује сувише узнемирено или уплашено, боље је пустити га да одсања сан до краја.


КО СНЕВА ВИШЕ?

ВЕРУЈЕ се да свако од нас сања од три до шест снова за вече, од којих сваки траје између пет и 20 минута. Чак 95 одсто снова заборавимо одмах по устајању из кревета. Сањање може да нам помогне у развијању дугорочног памћења и способности да учимо. Слепи људи сањају више од оних који виде, са другачијим осећајним компонентама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације