ОДУВЕК је матурско вече помало личило на бајку у којој су јунаци преко трња (непроспаваних ноћи због учења и битке за оцене) стизали до звезда (свечаних хаљина и белих кошуља). Сан сваке девојчице је био да на опроштајном балу заблиста као најлепша, али су и дечаци волели да се "шепуре" у првим купљеним оделима. Под "рефлекторима" матурске славе, заиста се одувек чинило да је бити матурант нешто велико и важно. И јесте. Али, како смо дошли до тога да је прослава велике, па чак и мале, матуре постала ствар луксуза за који родитељи најчешће немају могућности? Битка за престиж. Ноћ за демонстрацију прескупе тоалете. Шарада копирана са естраде. Манифестација вештачког - од ноктију преко трепавица до косе. Груба статистика показује да се за матурско вече издваја најмање 25.000, а да та бројка неретко "пребаци" и 50.000 динара. А, то је више него што износи просечна плата у Србији. Ресторан и слике су минимални трошак у односу на "улагање" у физички изглед, па се многи родитељи довијају како да својим матурантима приуште да у матурској ноћи изгледају онако како желе. Или како им мода диктира. Не желе да се осећају мање вредно од вршњака, иако им се не допада тај тренд и немају новца да га испрате. Па какве то онда поруке шаљемо младим људима који су положили испит зрелости и спремају се за живот? Које то вредности негујемо и аплаудирамо им, иако нам се не свиђају? До одговора на ова питања покушали смо да дођемо у разговору са Милицом Зарин, психотерапеутом.

- Прво да се запитамо да ли је нормално да детету за матурско вече купимо гардеробу у којој ће лепо изгледати и лепо се осећати. Мислим да јесте и да ће се већина са тим сложити - започиње причу саговорница "Живота плус". - Нормално је да матурант жели да се среди и у најлепшем издању проведе последње вече основне или средње школе. Тако је било и када смо ми били матуранти, тако је вероватно и у свету. И није луксуз то што ће се деца поновити, али јесте када је за матурско вече потребно одвојити количину новца која је већа од просечне плате. Лаички гледано - или су плате премале или су ствари много скупе. Али претпостављам да се родитељи, из жеље да детету не ускрате нешто што му је у том тренутку јако важно, често и ван својих могућности довијају да обезбеде новац за то вече.

Већи проблем од тога је, напомиње психотерапеут, то што некој деци то може да пошаље поруку да је у реду живети нереално, ван стварних могућности. Или да за њих мора све да буде обезбеђено без обзира на цену, јер су родитељи у таквој обавези.


КОПИРАЊЕ ЕСТРАДЕ


Матурска хаљина и одело су одувек били нешто велико и важно у животу сваког матуранта. Али, да ли смо сви помало изгубили компас, па су деца почела да копирају естрадне звезде у ноћи у којој се свечано опраштају од средње школе? Саговорница напомиње да би свакако требало да искључимо генерализације, јер су школарци различити.

- Када кажемо "као естрадне звезде" мислимо на неукус, непримерен изглед њиховим годинама, пренаглашеност. Али не облаче се сва деца тако. Можда су то само она која су најгласнија на друштвеним мрежама. Још има младих људи који изгледају лепо, пристојно, у складу са својим годинама. Мода и трендови се стално мењају, па су разлике у укусу млађих и старијих генерација неминовно присутне. Ипак, морам да нагласим да су данашња деца изложена веома лошем утицају ријалити програма и музичких спотова који, по свим критријумима, представљају шунд и кич - истиче Милица.

Девојчице данас не бирају само матурску хаљину, него тетовирају обрве, стављају уметке у косу, вештачке трепавице и нокте, одлазе на професионално шминкање. Без тога се не рачуна да су спремне за матурски бал. А, родитељи им то углавном дозвољавају или прокоментаришу да је то непримерено, али им опет дају новац. Колико је то погрешно? Да ли је време да се они, као ауторитети томе успротиве или би то код деце довело само до контраефекта?

- Задатак родитеља јесте да постави границе, да ли су у питању вештачке трепавице, хаљина за матуру или обавезе у кућним пословима. Ако процени да нешто није примерено детету, тако треба и да постави ствари, без бојазни од контраефекта или одмазде. Постоји и граница шта је то примерено узрасту, особи, младом човеку и какав је финални "производ". Неке девојке лепо носе вештачке трепавице, кратке хаљине, шминку, док на неким то изгледа исфорсирано и пренаглашено - напомиње психотерапеут.


ЈЕДНА НОЋ НА ВИШЕ РАТА


Да би могли да испрате (накарадни) тренд у друштву и за једну ноћ у животу свог детета потроше више него што имају и могу, родитељи се неретко задужују. Отплаћују скупу хаљину и ципеле на рате. Позајмљују новац за професионално шминкање лепих, младих лица која сијају и без "хајлајтера". Не желе да се њихов матурант лоше осећа ако не може да испоштује актуелни вршњачки императив. Међутим, истина може да буде и другачија. То исто дете, напротив, може да се осећа лоше баш због тога што му друштво намеће да изгледа као за естрадну писту. Наша саговорница наглашава да млади који одрастају у релативно функционалним породицама не би требало да имају проблем да кажу да им се нешто не свиђа.

- Они у суштини не пристају на помодарство. Ако се то, ипак, догађа, саветовала бих детету да своје ставове изнесе родитељима. Заиста се често дешава да одрасли по сваку цену желе нешто да приуште ћерки/сину, подразумевајући да они то хоће, али се онда испостави да су та подразумевања била погрешна - наводи Милица.

Међутим, прослава матуре је, чини се, постала не само ноћ за дружење и формално опраштање са генерацијом, него и тренутак за такмичење, доказивање, набијање комплекса.

- Сигурно постоји доза компетиције међу матурантима, али мислим да су они више фокусирани на себе - на то како ће у својим очима изгледати, да ли је изглед и фризура онаква какву су замислили... С друге стране, када постоји доказивање, манифестација комплекса или негација изворне лепоте у нешто дегутантно, морамо да размислимо о одговорности друштва, васпитања, система вредности које су деца изградила или преузела од родитеља - тврди Заринова.

Тиранија трендова, моде и социјалних притисака је, наводи саговорница "Живота плус", постојала одувек, али је сада израженија, видљивија, доступнија. Свуда је око нас. И зато несумњиво може да остави психолошке последице/трауме на децу, додатно уруши вредносни систем, пољуља им самопоздање.

- Велике технолошке могућности, пре свега интернет и друштвене мреже, с једне стране олакшавају живот, а с друге - збуњују младог човека. Он често нема времена да одгонетне шта му се свиђа, а шта не, већ слепо конзумира оно што му се сервира. Све то донекле спада у младост и нормалан ток развоја и сазревања, али је и велики изазов одолети притиску и бити свој - објашњава психотерапеут и додаје да је решење увек у отвореном разговору са породицом и блиским људима.КОМЕНТАРИ РОДИТЕЉА


КРИТИЧАРИ прескупе прославе матурске вечери, међу којима су и родитељи матураната, на интернет форумима коментаришу овај тренд.

* Данашња омладина је размажена, бахата, лења (част изузецима). Желе само најскупље ствари и није их брига како ће им родитељи то обезбедити. Уосталом, и они су криви што су их тако научили.

* У моје време то није било тако помпезно, а данас морам да подижем кредит да бих ћерки платила прославу матуре и припрему за пријемни за факултет. А тек ме чекају трошкови студирања...

* Срамота је што нам деца личе на "Грандове звезде". Испраћамо их на матурско вече као да су за продају.

* Криви смо ми што им дозвољавамо да извољевају. Шта је фалило нашим матурским вечерима? И када смо позајмљивали гардеробу, добро смо се осећали, јер је било само важно да смо сви заједно, да играмо и зезамо се.