Љубав која све надживи

Татјана ЛОШ

22. 05. 2019. у 15:13

Љубав која све надживи

Depositphotos

Деца и мушкарци који имају сестру ређе пате од усамљености, осећаја кривице, недостатка самопоштовања и страхова

ЛАКО је теби кад имаш брата, па може да те штити и брани. Од свих је бољи. Од свих је јачи. Зато брат тако много значи. Лако је теби кад имаш брата: смеш да се правиш важан пред свима. У биоскопу нема карата, он само трепне и - већ их има. На утакмици нигде места, он само мигне - три клинца дигне. Познаје сваког кондуктера. Познаје сваког посластичара. Има у граду тристо другара...

Писао је овако Мика Антић, подсећајући, у дечје чистом и духовитом ритму, зашто је привилегија - имати брата. А, још ако је тај подсетник био упућен њиховим сестрама, онда би комотно могао да се надовеже на изреку да је имати брата лепше и веће него бити принцеза. Јер он је у детињству "капетан" лађе најважнијих сестриних пловидби. Понекад то личи на бродолом, понекад је море којим плове мирно. И када се боре за родитељску пажњу, на истој су обали. И када је чупа за кикице, а она њему досађује и тужака га родитељима, све опраштају једно другом. И када се свађају и туку, увек су тим. И када је брат млађи од сестре, проглашава се њеним чуваром. Безусловним заштитником. Шта је то што ову љубав чини посебном? Због чега причу о њима оловка пише чистим срцем? Психолог Жељка Курјачки каже да је однос између сестре и брата често складнији него између деце истог пола, јер брат и сестра једно другоме углавном нису ривали.

- Зато им је дозвољено да се развијају свако на свој начин и својом брзином - објашњава саговорница "Живота плус". - Њихов однос због тога може да буде поштеђен зависти, осећања ниже вредности и самим тим је лепши. Наравно, два брата или две сестре међусобно могу да буду снажније повезани него брат и сестра, али то је однос од којег се, некако, и очекује да буде чврст. Да две сестре буду најбоље пријатељице никоме није необично. Али да су сестра и брат најбољи пријатељи је ређи и самим тим дражи призор. Због тога је љубав између сестре и брата мистификована, а она између сестара или између браће непоштено потцењена.

НАЈВЕЋА ЖАЛ

Кажу да ниједна љубав није толико јака колико она коју сестра осећа према брату. Чак се некада тврдило да једино сестра није у стању да нашкоди (па и убије) брата, о чему сведоче и подаци из наше судске праксе. То се негде савршено уклапа у слику патријархалног која и даље опстаје, а по којој је "највећа жал за братом".

Како однос сестре и брата изгледа у детињству? Узмимо ситуацију да је брат старији. Да ли му је сестра нужно досадна? Или ако је она старија - да ли се сестра осећа као његова заштитница, без обзира на то колико мало година имала? А како то изгледа у младости? Да ли брат несвесно заузима положај сестриног штићеника, брине о њој, прати с ким се дружи, с ким излази, брани јој нешто (чак и више од оца)? А, сестри је он у том узрасту напоран?

- Однос сваког брата и сестре је засебан и јединствен. И у детињству и у пубертету и младости, старији брат може да буде једна сензитивна, саосећајна и драга особа која се поставља понекад равноправно и другарски, а понекад очински и заштитнички према млађој сестри. А може да буде егоцентричан, безосећајан, незрео човек и да му млађа сестра буде сметња. Исто тако, сестра може да буде девојчица, девојка и касније жена која уме да одржава близак однос, показује љубав, разумевање, емпатију и да пружа подршку, охрабрење и развија оно најбоље код свог брата. Али може да буде и особа пуна зависти, саможива и слично - наводи психолог.

Аустријски психијатар Алфред Адлер је први говорио о утицају који браћа и сестре имају на формирање личности једно другог. Истраживања и данас показују да они једно од другог много уче о себи, животу, људима, полним улогама, моделима понашања - и то у сасвим неформалним околностима. Наша саговорница наводи да када су они блиски, бити брат, па још старији, је још боље него бити суперхерој.

- Када је тај однос подржавајући и топао, тада је заиста још лепше бити нечија сестра него бити принцеза. Брат је тада неко чијим очима се гледаш и процењујеш и себи се тада допадаш. Он сестри обично није конкуренција, нема такмичења као што обично буде када су у питању деца истог пола, а приближног узраста. Старији брат тада може да буде заштитник и узор. Тежиш да будеш таква да се он поноси тобом - објашњава психолог.

СИГУРНА ЛУКА

Истраживање рађено у Великој Британији, на Улстер универзитету, на узорку од 571 испитаника старости између 17 и 25 година, показало је да су особе које имају сестре, задовољније и оптимистичније у поређењу са онима које имају браћу. И тим стручњака са Универзитета у Бригаму је на основу своје студије закључио да је за психу добро имати брижног брата, али да најбоље пролазе они који имају сестру.

- Утицај браће и сестара на појединца је јединствен и веома значајан. Они једни другима пружају оно што родитељи и поред најбоље воље не могу - каже др Лаура Падила Вокер, шеф истраживачког тима.

Резултати су још показали да деца и мушкарци који имају сестру ређе пате од усамљености, осећаја кривице, недостатка самопоштовања и страхова. С друге стране, браћа знају да буду прилично резервисана према сестрама. Хладна. Па и груба. Да ли је то, поготово док су млађи, њихова несвесна реакција на сестрино претерано исказивање емоција? Да ли их то заправо гуши? Саговорница каже да то умногоме зависи од утицаја родитеља.

- Они децу, оним што говоре и још снажније, својим поступцима, уче животним вредностима - шта значи имати брата или сестру, шта значи саосећање, лојалност, поверљивост, како се пружа подршка, како се показује љубав. Браћа и сестре могу да буду најбоља подршка у животу, њихова љубав настаје пре будућих пријатељских и партнерских односа, а често траје много дуже. Надживи бројне пријатељске везе. Напослетку надживи и родитеље - објашњава Жељка.

Брат и сестра некада одрастају као међусобни заштитници, правећи своју малу целину унутар породице, штитећи једно друго и подстичући се међусобно. И важно је да развијају однос независтан од родитеља.

- Онај који је само њихов, са тајнама и поверавањима која родитељи не знају. И не треба да знају. Имати брата или сестру би требало да значи да имамо сигурну луку у којој развијамо своје друштвене вештине током одрастања, али на један безбедан начин. Тај однос би требало да буде мали узорак спољашњег света, где учимо како се показује љутња, како се помирити, опраштати, саосећати, са сопственом завишћу изаћи на крај... Имати брата или сестру би могло да нам пружи утеху сопственог чопора када наиђу тешка времена - каже психолог и поручује да се све будуће туге и проблеми у животу лакше подносе када имамо неког баш свог.

КАД ДОЂЕ СУПРУГА...

АНКЕТЕ показују да би и у зрелим годинама сестра све урадила за свог брата. Опростила му и неопростиво. Она и даље брине о њему, иако је он одавно постао муж и отац. Колико то може да му закомпликује однос са супругом?

- Уколико та њена брига не угрожава потребу супруге за приватношћу са мужем, уколико он препознаје и поштује, а сестра не покушава да угрози границе његовог односа са супругом, тада је та блискост нешто лепо и добродошло. Али свакако је задатак жене да се потруди да разуме мужевљеву сестру, чак и ако јој се у први мах не допадне. Толико пута нам се неко не свиди на први поглед, али у овом случају немамо ту слободу да однос са њом олако одбацимо, па је потребно да се потрудимо. Упознамо је и евентуално временом заволимо - објашњава психолог.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације