УКОЛИКО желите да се решите вишка килограма које сте накупили током зиме, почните да возите бицикл. Просечна особа, са око 60 килограма телесне тежине, за сат времена окретања педала може да потроши и до 500 калорија, а она тежине 80 килограма чак 640 калорија. За већу потрошњу енергије потребно је појачати интензитет вожње.

ЗДРАВО СРЦЕ И МОЗАК

Осим мршављења и јачања мишића, вожња бицикла препоручује се и као добар начин превенције срчаних обољења и за очување менталног здравља. Истраживања су показала да само пола сата вожње бицикла сваког дана смањује ризик од обољевања кардиоваскуларног система. Када је реч о менталном здрављу, психијатри упућују да ова активност има моћ да ублажи анксиозност и депресију, јер бициклизам подстиче мозак да лучи неуротрансмитер допамин који директно утиче на енергију, тачније смањује осећај умора и безвољности.

ПУЛС

Ако су циљеви вожње бицикла боља кондиција и елиминација вишка килогреама, онда је потребно да се води рачуна о интензитету активности. То се најбоље мери бројем откуцаја срца у минути. Погледајте табелу година живота и броја откуцаја које би срце требало да "напумпа" током вожње бицикла.

године број откуцаја срца у минути

20-29 115-145

30-39 110-140

40-49 105-130

50-59 100-125

60-69 95-115

ТЕМПО

Идеално је да се бицикл вози три пута недељно, а у зависности од минутаже постижу се одређени ефекти. Десет минута вожње дневно довољно је за побољшање мишићног тонуса, циркулације и здравља зглобова, а ко жели да убрза метаболизам и сагори масноћу, потребно је да окреће педале 50 минута дневно. Најбоље време за вожњу је ујутро, пошто се тада највише подстиче стварање витамина Д, који везује калцијум у костима и тако спречава остеопорозу. Првих пет минута вожње треба да буде загревање лаганом вожњом, а и последњих пет минута треба успорити окретање педала.

ПОКРЕЋЕ ЦЕЛО ТЕЛО

Вожња бицикла сматра се једним од најучинковитијих рекреативних активности, јер активира све мишићне групе, па уз редовну вожњу, тело се врло брзо обликује и постаје фит. Упућени тврде да се већ након две до три недеље редовне вожње постижу јачање и затезање мишића ногу. Такође, активни су и мишићи доњег дела леђа и трбушни мишићи који задржавају правилан положај тела на бициклу.