МНОГО је начина да схватите да неко не говори истину, мада такве особе често мисле да толико уверљиво лажу да их је тешко разоткрити. Али не морате да будете психолог да бисте некога добро "прочитали". Довољно је да пажљиво анализирате његово понашање и неће вам бити тешко да схватите са ким имате посла.

Пре свега, добро се фокусиратје на израз лица и пратите сваку промену. Осећај нелагодности приликом лагања често се рефлектује црвенилом у образима. Код таквих особа се ноздрве неуобичајено шире, а "сиптоми" су грицкање усана, дубоко дисање, убрзани трептаји... Све то говори да им мозак ради убрзано. Уколико некоме поставите директно питање а он нагло окрене главу и скрене поглед, могуће је да лаже. Уколико желите да откијете да ли неко говори истину или не, важно је да посматрате његово целокупно понашање, односно претворите се у детектива и добро анализирајте карактаристике лица, тела, гласа и говора потенцијалног лажова. Неискрене особе знају да држе руке иза леђа а ноге испод столице. Када неко лаже често је непомичан како би себе држао под контролом у намери да не буде откривен.

Мада вероватно мисле да осмехом могу да сакрију чињеницу да не говоре истину, често их баш то одаје. Уколико се таква особа смеје а очи јој нису ведре, онда покушава да прикрије стварне емоције. Такође, требало би обратити пажњу на промене у брзини говора и боји гласа. Имајте на уму да су они који лажу под стресом, што доводи до појачаног сушења уста и проблема са говором. Стручњаци кажу да лажљивци избегавају да изговоре речи попут "али", "осим", "док" јер имају проблем са сложеним процесима размишљања. Људи који не говоре истину верују да ће, ако превише објашњавају, уверити саговорника да не лажу. Склони су томе да се бране уколико су њихове лажи разоткривене. Такве особе несвесно покривају уста када покушавају да избегну одговор на неко питање. Они којима истина није јача страна, несвесно додирују грло, врат, прса, главу и стомак.