НЕКАД ТАБУ, ДАНАС ТРЕНД: Исус, анђели и авокадо на телу

Марија Дедић

петак, 14. 09. 2018. у 09:15

НЕКАД ТАБУ, ДАНАС ТРЕНД: Исус, анђели и авокадо на телу

Depositphotos

Док су у не тако давној прошлости тетоваже биле резервисане за "опасне момке" и "лоше девојке", данас их шетају сви

Дејвид Бекам има анђела, Џастин Бибер Исуса, Лејди Гага Дејвида Боувија. Врат Анђелине Џоли краси натпис "Знај своја права", лице Мајка Тајсона трибал, а са прста Кејти Пери смеши се Хелоу Кити. Ријана испод груди носи египатску богињу Исис, Кара Делевињ главу лава, а Мајли Сајрус сличицу авокада.

Некад табу, данас тренд - док су у не тако давној прошлости тетоваже биле резервисане за "опасне момке" и "лоше девојке", данас их шетају сви. Египћани су их користили да разликују сељаке од робова, а ми из мноштва разлога. Психолог Иван Огризовић примећује да су мотиви због којих се тетовирамо различити. Саговорник "Живота плус" подсећа да је код неких народа тетовирање обичај, па се ни не доводи у питање.

- У савременом друштву тетоважа може бити статусни симбол, служити да привуче пажњу, али и застраши, обележи припадност групи, банди. Може бити и ствар тренда или потребе да се изрази неко унутрашње стање, став или емоција, али су ти мотиви најпроблематичнији јер трендови се мењају, као и ставови и емоције, те касније може доћи до проблема - упозорава саговорник "Живота плус".

Управо је то случај кад тетовирамо име партнера или још горе његов лик, па кад љубав пукне, не остају нам само ожиљци на души, већ и телу.

- Тетовирање имена партнера јесте вид незрелости, посебно у млађем периоду. Млади из осећања заљубљености које је увек снажно могу донети непромишљене одлуке. Јер, заљубљеност, за разлику од зреле љубави се у већини случајева завршава разочарањем - опомиње психолог.

ВУК И ОПАСНИ МОМАК

Истраживања показују да су жене два пута склоније да уклоне тетоважу него мушкарци, као и да су особе које се тетовирају спремније да преузму ризик. Једна студија је показала да одмах након тетовирања, расте самопоуздање, свест о телу и смањује се анксиозност. Три недеље касније, мушкарци су и даље мање анксиозни, док код жена анксиозност расте, можда зато што почињу да брину о томе како тело изгледа.

- Неки релативно логички закључци истраживања су да су људи који се тетовирају екстравертнији, имају већу потребу за новинама и потребу да буду различити, посебни, да креирају свој идентитет. Пошто тетовирање није потпуно здравствено безбедно, заједничко људима који се тетовирају је и да преузимају дозу ризика, али то није исто што и преузимање одговорности за ризик - истиче психолог.

Заједничко је и да ће се о таквој особи доносити суд на основу њене тетоваже. Као што стичемо први утисак на основу нечије одеће, тако то радимо и кад угледамо цртеж. Тако ћемо момка који је истетовирао вука доживети као опасног, девојку која се одлучила за лептириће као романтичну.

- Прво што свако помисли када види или чује за тетоважу на необичном месту, посебно на лицу јесте да је реч о ексцентрику, егзибиционисти. Веома је важно да преузмемо одговорност за последице јер наш мотив може бити погрешно протумачен. На пример, има случајева да девојка истетовира нешто што се њој естетски свиђа, али то постане предмет добацивања јер оставља утисак девојке лаког морала - опомиње Огризовић.

КАД ПОЧИЊЕ ЗАВИСНОСТ

Ако једна тетоважа говори, њих десет "вришти". Једна британска студија је показала да људи са три или више тетоважа имају већу вероватноћу да развију ниско самопоуздање. Џони Деп који на себи има 30, једном је рекао: "Моје тело је мој магазин, а тетоваже су моја прича". Од броја, ипак, често је важнија порука, оцењује наш саговорник.

- Зависност, као и код сваке болести зависности, присутна је кад осетимо унутрашњу присилу да се тетовирамо, немамо јасну мотивацију, нити размишљамо о последицама. Велики број тетоважа могао би се довести у корелацију са емоционалном нестабилношћу, поремећајима личности. Али, има изузетака. Неко може имати више безазлених тетоважа естетског типа, а неко једну, али симболичну, типа џокера, ђавола, костуре - каже Огризовић.

Мада се некад љубитељима тетоваже саветовало да свој цртеж ураде на неком мање видљивом месту да им то не би одмогло у каријери, ново истраживање спроведено на 2.000 испитаника из свих америчких држава показало је да видљива тетоважа нема утицаја на посао, могућност напредовања и зараду власника. Разлог је вероватно у томе што их све више људи "шета" - сваки пети Американац и чак 40 одсто миленијалаца украсило је тело на овај начин. Ми пратимо трендове, али наш саговорник упозорава да одлуку о тетоважи треба донети у зрелијим годинама - не пре 25. године.

- Треба добро размислити која је наша стварна мотивација, због чега смо одабрали неку симболику, какав утисак то оставља на већину, да ли ће бити стално изложена или скривена. Треба имати у виду и могуће здравствене последице и компликације. Мишљења сам да се лични став, идентитет и трајан друштвени положај могу много боље изградити развојем личности и људских квалитета. Снажна потреба за издвајањем и посебношћу најчешће води у отуђење од људи и света што психолошки није добро за било коју јединку. Свако је већ јединствен и непоновљив сам по себи - закључује наш саговорник.

СРБИ ВОЛЕ ЋИРИЛИЦУ И ИМЕНА ДЕЦЕ

Значајне мисли и мотивациони цитати, иницијали, имена деце, геометријски симболи, портрети - само су неки од мотива које Срби воле да виде осликане на својим телима. Власница једног од најстаријих београдских тату салона Снежана Дубајић примећује да су мотиви разноврснији него икада - од апстрактних и увек популарних ружа, преко портрета деце и љубимаца, до змајева, лавова и пера око којих лете птичице.

- Раније су били веома популарни трибали, а сада се не сећам кад сам их последњи пут радила. Људи углавном траже тетоважу са смислом, емотивним значењем. Тако је, на пример, један човек желео тему годишњег одмора на телу, па сам осликала кофер, палме и љуљашке - каже саговорница "Живота плус".

Осим трибала, ни кинеска слова више нису популарна, али зато латинична и ћирилична јесу. Међу најпопуларнијим местима за цртање су бок - од кука ка ребрима, глежњеви, али и сама ребра на којима се махом исписују текстови.

- Доста се ради покривање ожиљака након разних интервенција, али и поправљање лоших тетоважа. Најтеже се поправљају тамне тетоваже, зато прво саветујемо избељивање ласером да би могло преко тога да се ради. Лакше се покривају слова која су заљубљени раније често тетовирали. Сада је то мање присутно, ваљда су људи схватили да могу и да се одљубе - кроз смех каже наша саговорница.

Након вишедеценијског искуства, Снежана је схватила да су мотиви због којих се људи тетовирају различити.

- Тетоважа није табу као некада, сви се тетовирају, од хирурга, преко политичара, до лучког радника. Неко то ради из егзибиционизма, да би послао поруку "ја сам страшан". Неко прати моду, неко је пак традиционалан и одувек је имао потребу да обележи значајне тренутке, обично на животним прекретницама. Такве можете препознати по мноштву тетоважа јер се они цео живот тетовирају. И сама сам тетовирана деценијама и још ми није доста - не крије Дубајићева.

Тренд је свакако један од разлога, посебно код млађе популације. Када је Сека Алексић истетовирала звездице на рамену, у салон су похрлиле девојке са истом жељом. Или, пак, са жељом да имају слово на истом месту руке где га је истетоворила Наташа Беквалац.

- Не могу да избројим колико смо таквих тетоважа урадили. Тетоваже, као и друге ствари, подлежу трендовима. Ја лично припадам групи за коју је тетоважа питање индивидуалности, али не могу да одговарам људе од оног што желе. Некад сам уметник, некад обућар - закључује наша саговорница.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

Штагод

14.09.2018. 17:05

некада су тетоважама маркирали проститутке,убице и лопове ради лакше идентификације,а данас то је тренд :)

Vukica

15.09.2018. 08:01

Tetovaže su reklamne poruke okolini: "Pogledaj izlog, pa zaviri u radnju!" Na žalost, većina takvih "radnji" nema ništa drugo da ponudi zainteresovanom, osim velike praznine, pa "kupac" pobegne glavom bez obzira. Naravoučenije mladima: ispunite svoju unutrašnjost (um, srce, dušu) pravim vrednostima, pa vam ulaganje u doživotne "šarene izloge" neće ni biti potrebno, jer će se, kako naš narod kaže, " pravom zlatu kujundzija naći".