НЕКЕ људе, места и догађаје упорно "срећемо" у сновима, а да не знамо због чега. Иако на то не можемо да утичемо, добра вест је да имамо моћ да се бар мало умешамо у садржај онога што ћемо сањати. Ако ништа друго, можемо да покушамо да сновима наметнемо неку нову, лепшу конотацију.

Стручњаци кажу да звуци које чујемо током спавања могу да утичу на креирање сна. Ако желите да сањате нешто конкретно, пробајте да пустите песму која вас подсећа на особу или ситуацију коју бисте да призовете у сну. Али немојте то често да радите, јер се, показују студије, ефекат тако умањује. Бирајте тренутке.

Немачки истраживачи су проучавали и утицај мириса на сан, када су у рем фази спавачима у просторију стављали руже и покварена јаја. Када су се ујутру пробудили и када су их истраживачи питали шта су сањали, испоставило се да су особе које су спавале уз мирис цвећа имале лепе снове, а ове друге ружне или чак ноћне море. Научници су то објаснили тиме да како у будном стању лепи мириси изазивају лепа осећања, исто се дешава у сну. Лимбички систем је део мозга, који је одговоран за рецепцију мириса, али региструје и осећања, па током спавања прави везу између пријатног мириса и позитивних емоција.