Одговор на ово питање даће нам жена која заиста зна шта значи поставити циљ и како доћи до његовог остварења. Она је наш најпознатији женски кошаркашки тренер, позната и као „мајка српске кошарке“.

Марина Маљковић ће нам своје тајне доласка до циља открити у среду, 10. маја на предавању које ће у 20 часова бити одржано у сали биоскопа Cineplexx у UŠĆE Shopping Centru. Ово ће бити прво предавање у низу у оквиру пројекта „Лепо ми је, јер тако желим“, које покреће UŠĆE Shopping Centar у сарадњи са Центер и Центар за лични развој „Лепо ми је“. Карте за предавања посетиоци могу купити на благајни биоскопа Cineplexx, по цени од 500 динара.

А пре Марининог предавања, ево неколико корисних савета, који нам могу олакшати пут до циља.


МОГУ ИЛИ МОРАМ

Ако сте на почетку, када размишљате да поставите себи неки циљ, ма шта то било, веома је важно да направите разлику између „ЈА то МОГУ. И КРЕЋЕМ У АВАНТУРУ и борбу са страхом!“ и „ЈА то МОРАМ. АВАНТУРА ЋЕ ОВАКО ИЗГЛЕДАТИ и не смем се плашити!“

У чему је разлика? Када кажете „Ја то могу“ – верујете себи, подржавате себе, као што бисте подржали драгу особу. И када се определите за авантуру, свесни да ћете имати и страхове и препреке и тешке тренутке, али сте спремни да пробате – себе релаксирате од истих тих препрека. Дакле, желите да дате све од себе, да се потрудите, али се нећете осуђивати, јер знате да су и страх и рањивост и слабости – нормалне људске особине.

Кад, насупрот томе, кажете „Ја то морам“ – оптеретили сте себе већ у старту. Поставите себи само питање: Зашто било шта морате? Шта ће се десити ако не буде баш тако? Хоће ли се ваш свет струшити и зашто? А ако још желите да контролишете сваки корак, ако желите да елиминишете страхове и слабости, онда то није авантура, онда је то заваравање које ће постати алиби за неуспех. И само планирање сваког корака ће вам одузети много енергије на самом почетку, а да још нисте направили ни први корак на путу до циља.

ХОЋУ, АЛИ ЗАШТО

Ако имате почетну основу и жељу за било чим, важно је да формулишете јасно шта је то чему тежите. Да ли нешто желите због себе или због других? Да ли је ваш циљ везан за оно што се од вас очекује или за оно што сами од себе очекујете? Да бисте добили одговоре на сва ова питања, довољно је да се умирите и искрено, али заиста искрено, одговорите себи на ова два питања: ШТА ЖЕЛИМ? И – ЗАШТО ТО ЖЕЛИМ!

У одговорима на ова два питања лежи сва суштина вашег циља. Лако је ако сте искрени према себи.


ИГРА УМЕСТО БОРБЕ

Када знате шта желите и зашто то желите и спремни сте да кренете у авантуру, веома је важан избор пута којим ћете доћи од тачке А до тачке Б. Важно је да тај пут буде у складу са вама. То значи да дозволите себи и да погрешите и да се помучите и да се плашите и да будете рањиви и да будете упорни и пуни ентузијазма. И није важно како то изгледа другима, није важно шта други говоре, важно је како се ми осећамо изнутра.


Аутор текста: Милица Стојиљковић, оснивач Центра за лични развој ЛЕПО МИ ЈЕ