Вегани су феминизирани

М. Д.

19. 12. 2015. у 10:36

Вегани су феминизирани
Воће, поврће, салате, сладолед и слаткише повезују са женама

НЕКАДА се знало: мушкарци једу месо, воће и поврће су за девојчице. Ипак, нова студија објављена у магазину "Апетит" показује да вегетаријанци нису мање мужевни у очима других, али вегани зато јесу. Мали подсетник за оне који не знају: вегетаријанци не једу месо, а вегани ни месо, ни јаја, ни млечне производе.

Ранија истраживања показала су везу између конзумирања меса и утиска мужевности, па окружење сматра мушкарчинама оне који једу свињетину и говедину. Воће, поврће, салате, сладолед и слаткише повезују са женама. Како би испитала да ли су предрасуде о храни и даље присутне, психолог Маргарет Томас са Универзитета у Индијани спровела је експеримент. Испитаници су читали исту причу са једном разликом: у првој верзији је јунак јео све, а у другој је био вегетаријанац. Након читања, испитаници су оцењивали 12 особина јунака, међу којима су биле дружељубивост, самосталност, али и мужевност и феминизираност. Вегетаријанци нису прошли ништа лошије од месождера, али кад је уместо њих убачен веган, на скали мужевности оцењен је знатно ниже од "месождера". Када су оба јунака били вегани, један зато што је то изабрао, а други је морао због здравља, као много мужевнији је оцењен други.

Ауторка студије резултате тумачи чињеницом да су вегетаријанци постали уобичајени у друштву, а о веганима и даље владају бројне предрасуде.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Марко

19.12.2015. 10:47

Ма не разликују се мушкарци и ови модерни по храни, него по понашању. Мушкарац једе све и не мисли много о томе, а овај западни продукт је прочитао у часопису да су влакна битнија од масти и то је то, поштује реч нпр. блогера као да је аксиом. А и педерасти су, нит је мушко нит је женско, увија се као глиста док прича... не знам дал се такав постаје или рађа, ал жао ми је њихових родитеља. И њихове деце јер ће бити исмевана јер им је тата већа мама од маме.

Kiza

19.12.2015. 15:35

@Марко - ako vladaš engleskim jezikom, pročitaj malo mišljenja naučnika kako će izgledati čovek kroz nekih 10000 godina. Ceo ljudski rod će postati feminiziran i fenotipski ujednačen ne zbog toga što je to loše, već zato što ce nestati potreba za atributima koji naginju ka životinjama. Feminizacija je znak civilizacijskog napretka dok je mačo kultura odraz zaostalosti. Sam sam daleko od feminiziranog muškarca a ovo ti govorim da bi shvatio da se ne treba hvaliti sa svojim nesavršenstvom.

ali

20.12.2015. 09:30

@Марко - Na sreću, uvek će biti dosta žena koje će tražiti civilizacijski zaostale, mačo mužjake, tako da će i ova vrsta muškaraca opstati, bez brige.

Kiza

20.12.2015. 12:20

@Марко - Gresis. To sto zene privlace te "civilizacijski zaostale" je posledica relikta proslosti kada je covek bio zivotinja i kada su takvi atributi bili znacajni za njegov opstanak. Kako covek bude civilizacijski napredovao, tako ce se smanjivati interes zena prema "neandertalcima". Doduse, sve je to na dugom stapu koji se meri hiljadama godina, tako da si ti u pravu da je do tada "bez brige" :)

Зорица

19.12.2015. 13:13

Веганство и вегетеријанство немају везе само са храном, али и што се тиче хране није баш тако како изгледа. То је читав поглед на свет, који је по нечему чак и секташки: у смислу искључивости, признања ко јесте то, а ко није. Агресивност има везе са месом, сасвим сигурно, али овде то проистиче из убеђења. Такође, то не значи ни да се они аутоматски здраво хране. Напротив, у неким случајевима, а један сте навели, зависност од меса замењена је зависношћу од шећера. Често једу храну пуну адитива.