НЕКАДА се знало: мушкарци једу месо, воће и поврће су за девојчице. Ипак, нова студија објављена у магазину "Апетит" показује да вегетаријанци нису мање мужевни у очима других, али вегани зато јесу. Мали подсетник за оне који не знају: вегетаријанци не једу месо, а вегани ни месо, ни јаја, ни млечне производе.

Ранија истраживања показала су везу између конзумирања меса и утиска мужевности, па окружење сматра мушкарчинама оне који једу свињетину и говедину. Воће, поврће, салате, сладолед и слаткише повезују са женама. Како би испитала да ли су предрасуде о храни и даље присутне, психолог Маргарет Томас са Универзитета у Индијани спровела је експеримент. Испитаници су читали исту причу са једном разликом: у првој верзији је јунак јео све, а у другој је био вегетаријанац. Након читања, испитаници су оцењивали 12 особина јунака, међу којима су биле дружељубивост, самосталност, али и мужевност и феминизираност. Вегетаријанци нису прошли ништа лошије од месождера, али кад је уместо њих убачен веган, на скали мужевности оцењен је знатно ниже од "месождера". Када су оба јунака били вегани, један зато што је то изабрао, а други је морао због здравља, као много мужевнији је оцењен други.

Ауторка студије резултате тумачи чињеницом да су вегетаријанци постали уобичајени у друштву, а о веганима и даље владају бројне предрасуде.