Предрасуде нас свуда прате

Марина Јунгић Милошевић

24. 12. 2013. у 11:34

Предрасуде нас свуда прате
Како се борити против предубеђења и стереотипа? Када доносимо преурањене закључке о људима и догађајима, на крају смо најчешће ми губитници. На формирање мишљења највише утиче породица

Колико пута вам се десило да сте само на основу нечијег изгледа створили представу о особи коју први пут видите? Проценили сте је по облачењу, цртама лица, презимену? Међутим, када сте је мало боље упознали, схватили сте да грешите...

Да предрасуде могу да се "обију о главу", недавно се уверила менаджерка једне луксузне радње у Цириху. Када је угледала тамнопуту даму у тренерци са вишком килограма, која са полице скида торбу вредну 38.000 долара, продавачица је "замолила" дотичну да изађе напоље. "Немате ви пара за ту торбу", поручила је с ниподаштавањем Швајцаркиња. Избачена је била најбогатија америчка ТВ звезда Опра Винфри, која је дошла у Цирих на венчање Тине Тарнер, а у слободно време је разгледала град и куповала. Славна Американка је изјавила да је у том моменту пожелела да се насмеје и као Джулија Робертс у филму "Згодна жена" купи све што има у бутику, али је одустала јер би продавачица добила провизију. Уместо тога, поднела је тужбу, која је папрено коштала Труди Гец, власницу швајцарског ланца луксузних бутика "Три јабуке". Иначе, богатство најпопуларније водитељке на свету процењује се на око 2,8 милијарди долара! Туристичка организација Швајцарске извинила се Опри и преко "Твитера" поруком: "Понашање ове продавачице било је неумесно. Жао нам је".

Нажалост, већина људи на почетку односа формира мишљење о другоме управо на основу предрасуда и стереотипа. Поставља се питање да ли ми заиста некога или нешто "оцењујемо" или заправо аутоматски понављамо мишљења која смо одувек слушали?

Етнички стереотипи Како у Србији, тако и у целом свету, најраширенији су етнички стереотипи. Етнички су упрошћена, устаљена и распрострањена, позитивна или негативна схватања о припадницима неке етничке групе, народа, националне мањине, типични за одређену друштвену средину. На пример, Енглези су уштогљени и хладни, Шкотланђани шкрти, Немци вредни и дисциплиновани, Италијани су заводници и имају укуса... Често имамо и предрасуде када бирамо дестинацију за туристичко путовање. Ипак, земља из које долазимо и наше порекло не би требало да нас одређују као личности.

- Највећи утицај на формирање разних предрасуда и стереотипа имају родитељи, чланови породице, пријатељи и радна организација - објашњава у разговору за "Живот Плус" психолог Мирјана Вуксановић. - С њима се најчешће идентификујемо, прихватамо њихове норме и критеријуме на основу којих процењујемо себе и своје понашање, формирамо различите ставове, па и предрасуде. Тако рано стечени негативни ставови о другима тешко се могу мењати, а опасност се крије у чињеници да о њима доносимо преурањене и често погрешне закључке. Наши ставови, такође, зависе и од ставова групе којој припадамо, националне културе и политичке организације.

Вероватно сте најмање једном били у ситуацији да судите о некоме на основу степена његовог образовања, успешности у послу и висини прихода, политичких опредељења, порекла, али и пола. Неважно да ли сте потценили или преценили ту особу.

"Ма, наравно, возач је жена", један је од главних коментара јачег пола у саобраћају. Старим особама често се обраћамо повишеним тоном, док нас оне гледају и питају зашто вичемо, са продавцима за пијачним тезгама смо „на ти“, а пуначка службеница на шалтеру чини нам се споријом од оне витке!

Алберт Ајнштајн је рекао да живимо у свету у коме је лакше разбити атоме него предрасуде. Иако многи тврде да их немају, вероватно не постоји особа која није била жртва сопствених предубеђења. Предрасуде да "фудбалери нису интелигентни", или да су "бринете паметније од плавуша", прате нас кроз читав живот и утичу на наше личне ставове. Већ у пубертету срећемо се са предрасудама које су присутне готово у свим друштвеним сферама и људским односима.

- Особе са ауторитетом, првенствено родитељи, систематским васпитавањем могу много да учине по овом питању. Јер, одмалена би децу требало да учимо да неко не вреди више само зато што је модерно или скупо обучен - истиче Мирјана Вуксановић.

Које све предрасуде постоје?

- Прва врста су предрасуде као последица усвајања неоправданог система вредности средине из које неко потиче. Постоје и предрасуде које корен имају у нечијим личним особинама, личној несигурности и нагомиланој агресивности. За такве особе, предрасуде су средство за ублажавање личних тешкоћа. Оне се и најтеже отклањају и сузбијају.

У чему је разлика између предрасуда и стереотипа?

- Реч предрасуда потиче од латинске речи праејудицере, што значи судити без довољно информација или знања. Предрасуде су ставови код којих је очигледан недостатак оправданости и логичке основе. Праћене су интензивним осећањима и помажу нам да остваримо неке своје жеље и циљеве, које бисмо иначе тешко остварили, али и да ублажимо осећање сопствене несигурности и напетости. То су негативни културни ставови усмерени против неке особе или групе људи, базирани на стереотипима. Стереотипи су такозване „слике у нашим главама“. Пружају оквире за објашњење догађаја о којима смо само делимично обавештени. У питању је превише поједностављен начин размишљања о одређеним појавама или групама људи, било да је реч о занимању, друштвеној класи, раси, националности...

Због чега смо подложни предубеђењима?

- Она су често одраз несигурности и незадовољства собом. Ако са исказивањем предрасуде још остварујете и неки свој интерес, нећете имати ни најмању потребу да формирате сопствено мишљење. С друге стране, остварене личности, навикле на критички приступ стереотипу и појавама у друштву и животу, формираће своје мишљење на основу објективних показатеља и сопствене процене. Док једни препознају своје предрасуде и труде се да се изборе са њима, други сматрају да су њихова уверења једина права.

Предрасуде су некада безазлене, али су често веома опасне?

- На пример, предубеђења на послу могу некоме да нанесу велику штету. Теже се запошљавају они према којима постоје предрасуде, или добијају теже послове, мање су плаћени, теже напредују... Једноставно, предрасуде се појављују у свим областима живота. Било да је реч о томе да не желимо да се дружимо с неким ко није на нашем финансијском нивоу или га не волимо јер подржава нама омражену политичку партију. Лакше комуницирамо са онима који размишљају као ми и поштују сличне вредности, а које су, као и ми, усвојили још у родитељском дому. Међутим, то не значи да "они други", који нам се мање допадају, нису у реду. Они су само другачији од нас – закључује наша саговорница.

БУДИТЕ РАДОЗНАЛИ И ФЛЕКСИБИЛНИ

- Не судите унапред

- Будите флексибилни, јер вас крут начин размишљања спречава да видите какви су други

- Будите радознали, јер ћете тако отворити многа врата која сте несвесно затворили

- Окружите се особама који вас подстичу, а избегавајте оне које стално јадикују и окренуте су само себи

- Више се смејте

- Повежите се са особама другачијих интереса и проверите своју способност прихватања различитих мишљења, јер многе предрасуде нестају када схватимо шта можемо да научимо од других

- Негујте позитиван став према садашњости и реалне планове за будућност

ОН ЖЕЛИ СЕКС, А ОНА ЛЈУБАВ

"Мушкарци желе секс, жене желе љубав". Ово је само једна од многих љубавних предрасуда које нам "сервирају" још од детињства. Постоји и велики број клишеа о мушко-женским односима.

Чињеница је да мушкарци о сексу размишљају чешће него жене, али и да више од припадница лепшег пола брину о задовољавању свих телесних потреба, међу којима су и храна и спавање. Такође, највећи број мушкараца жели брак и породичан живот, док је данас све више дама које не желе да се "вежу" за једног мушкарца и са њим проведу живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације