Од када је први пут угледао месец, човек је постао потпуно очаран његовим сјајем и изгледом. Од настанка цивилизиције људи су схватили да ово небеско тело има снажан утицај на њих, али и на биљке, животиње, море, временске прилике... а испредали су многе приче и легенде које и данас интригирају машту. Италијански научници Марта Ерба, Ђан Лука Ранцини и Данијеле Вентуроли у књизи "Од Месеца до Земље" открили су многе тајне земљиног природног сателита. Месец је настао пре 4,5 милијарди година после судара комета, од земље је удаљен 384.400 км и најближе јој је небеско тело. Светлост на површину наше планете стиже за 1,25 секунде, док се око земље креће просечном брзином од 1,02 км у секунди. Око своје осе окрене се за 27 дана, 7 сати и 11,5 секунди.


Аутори ове занимљиве књиге тврде да је очигледно и јасно да месец има огроман утицај на све што је на земљи, али да савремена цивилизација то занемарује, док су сви стари народи у различитим деловима наше планете живот усклађивали према лунарном путу. Не може да се порекне да многе особе, а посебно жене, осећају утицај месеца на својој "кожи" и у свом телу. То се најчешће манифестује кроз проблеме са сном и промене у расположењу. Научници тврде да одговорност за утицај месеца сноси мелатонин, хормон који код људи утиче на циклус сна и будног стања. Он евидентно варира током месечевих мена, али још није доказано да ли то чини само под утицајем овог небеског тела или неког унутрашњег, биолошког часовника који одувек постоји у људима.

Статистика, ипак, јасно показује да се у ноћи када је месец пун чешће дешавају несреће и да су људи тада раздражљивији и агресивнији, склонији насиљу и свађама. Ова појава се зове "Трансилванијски синдром", а везана је за чувеног грофа Дракулу из Трансилваније који се претварао у вампира када је месец највећи. Да је овај синдром познат и раније потврђује средњовековни закон у Енглеској по којем се убиство у ноћи пуног месеца блаже кажњавало због смањене урачунљивости убице услед лунарног утицаја. Амерички психијатар Чарлс Рејсон сматра да је "синдром Трансилваније" заиста био изражен у прошлости, када није било вештачког осветљења и месечина је била једини извор светлости, па је логично што су људи тада били активнији. Посебно када се узме у обзир и чињеница да пун месец може да доведе до несанице, што је окидач код психички нестабилних особа, као и оних који су хиперактивни и еуфорични.

Постоји веровање и да фаза у којој је месец утиче на пол бебе, а само у последњих 20 година вршена су бројна испитивања да би се то потврдило или оповргло. Најпотпуније истраживање на ову тему спроведено је 2004. године у Северној Каролини где је анализирано чак 550.000 порођаја између 1997. и 2001. године. Није нађена никаква конкретна веза између месечевих мена и броја рођене деце, а није установљено ни да месец утиче на пол детета, односно да се дечаци чешће зачињу током његовог раста, а девојчице у фази опадања.


Осим на људско понашање месец утиче и на климу, будући да је посматрањем из сателита установљено да је у поларним областима температура у просеку виша за 0,55 степени Целзијуса када је месец пун. Морнари су некада само на основу ауре око месеца могли да предвиде буру, а научници су доказали да надолазећи олујни облаци заиста узрокују да се месечева светлост распрши због појаве кристала леда високо у атмосфери.

Месечеве мене су нарочито интригирале грчке лекаре и филозофе. Отац медицине Хипократ говорио је својим ученицима да је “лекар који не признаје утицај звезда на човека незналица и да никада не оперишу део тела којим влада сазвежђе кроз које месец управо пролази". Иако савремена наука још није успела у потпуности да докучи и објасни овај феномен, данашњи лекари не могу да негирају утицај месеца на људе, посебно јер је у фази пуног месеца крварење обилније.
Медицинска књига "Здравље и благостање у хармонији са Месечевим фазама", аутора Јохана Паунгера и Томас Поупа, привукла је много пажње. Они су изложили традиционална искуства и сазнања савремене науке, као и бројне доказе о утицају овог небеског тела којим су доказали да је усклађивање биолошког ритма са месечевим предуслов доброг здравља и психофизичке равнотеже.
ПУН МЕСЕЦ НАЈАВЛЈУЈЕ ПЛОДНОСТ-ЖЕНЕ у старом Египту, Вавилону, Месопотамији, Грчкој или Риму плодне дане су рачунале посматрајући месец. Наиме, менструални односно месечни циклус у идеалној варијанти јавља се на 28 дана, колико отприлике траје и лунарни пут овог небеског тела. Грчки филозоф Аристотел први је писао о директном утицају месечевих мена на плодност жене и тврдио да би циклус здраве жене требало да почне у ноћи младог месеца, а плодност кулминира у ноћи када је пун. Уколико то није случај, сматрало се да је дошло до неког поремећаја у организму и да та жена тешко може да остане у другом стању.
У многим културама, попут Мајанске или старојеврејске, жене су традиционално са првим даном младог месеца бивале поштеђене од физичких напора и сексуалних активности, тада би одлазиле у посебну просторију где су се наредних неколико дана одмарале у лежећем положају у друштву осталих жена. Овај обичај је директно повезан за репродуктивним здрављем жене, јер се током циклуса заиста препоручује одмарање. Иначе, бројна медицинска истраживања потврдила су да жене код којих менструални циклус прати месечеве мене брже и лакше затрудне од дама које такође имају редовне циклусе, али у дисбалансу са овим небеским телом.

У периоду између пуног и младог месеца, односно у фази опадања, људски организам има тенденцију да се прочишћава и одбацује штетне материје. Ефекат се појачава како се ближи фаза младог месеца, а његово време почиње 13. новембра. Ако желите да смршате, очистите организам од токсина, елиминишете целулит или стрес, учините то када месец опада. Током тих 14 дана биљни чајеви, масаже, дренаже и средства за детоксикацију имају јаче дејство, а дијета је успешнија јер се масне наслаге брзо топе. Особе које имају проблема са алергијама, према мишљењу ових аутора, посебно би требало да обрате пажњу на лунарни календар. Чишћење од гриња или прање одеће која садржи алергене најбоље је обавити у фази опадања месеца, јер се микроорганизми и штетне материје боље одстрањују. И хирурзи знају да у тој лунарној фази пацијенти мање крваре и ожиљци брже нестају, то је идеалан период за скидање брадавица и младежа, као и за чишћење лица.

И фаза раста траје такође 14 дана, када се срп постепено претвара у круг. Ово је период регенерације и раста, грађења, идеја, инспирације и акумулирања енергије. Ефекат се појачава како месец расте и ово је одличан период за узимање витамина, јер се лакше апсорбују, посебно они на бази магнезијума, калцијума и гвожђа. Ипак, тровање или уједи инсекта, као и упале, много су израженији када месец расте. У овом периоду дамама се препоручује да кожу хране маскама и препаратима против бора. Када је коса у питању, регенератори и маске јаче делују у фази раста месеца и тада је добро шишати се јер ће коса брже да расте. Гојазне особе требало би да припазе, будући да ће се све што поједу и те како одразити на њихов стас.

Фаза младог месеца почиње у ноћи без месеца, јер се он практично не примећује и траје само неколико сати. Ипак, тада је читава природа, људи, животиње и биљке изложена веома јаком дејству овог небеског тела, а способност организма да се ослободи штетних утицаја и отрова је највећа, па посна храна даје изузетне резултате. Стари народи веровали су да би тог дана требало започети сваки посао и ослободити се лоших навика и порока. Многи центри за борбу против зависности, терапије за ослобађање од наркотика, цигарета и алкохола почињу управо тога дана јер је резултат успешнији.

Утицај Месеца на Земљу кулминира када је он пун, а у тих неколико часова циркулација је много бржа, лековите биљке имају најјаче дејство, али је и већа стопа насиља, код многих особа се јавља појава позната као "месечарење". Многи лекари су тврдили да на дан пуног месеца није добро обављати интервенције, требало би избегавати и посету зубару, операције и примање вакцине. Такође, месец преко своје гравитације узрокује плиму и осеку, односно подизање и опадање нивоа мора на сваких 12 сати и 25 минута.

Од памтивека се зна да ово небеско тело утиче и на раст биљака, па су земљорадници, који су се стриктно држали месечевих мена, имали боље приносе. Археолози су у различитим деловима планете пронашли старе "пољопривредне календаре" са бројним корисним саветима, а занимљиво је да су сви били усклађени више са месецом, него са сунцем. У њима се, између осталог, наводи и то да биљке брже расту како месец расте и стагнирају када он опада. Биодинамичка пољопривреда, која одбацује употребу хемијских производа, прати искључиво ритам месечевих мена. Тако би, на пример, воће требало засадити пре пуног месеца, а када дође време за брање то би требало чинити током неколико сати пуног месеца, јер су плодови тада најзрелији, најздравији и најукуснији. Дрва која се секу током пуног месеца су тврђа и дуже горе, што је доказано на свим врстама од Латинске Америке до Индије.

ЛЈУБАВНИ РИТУАЛИ


МЕСЕЦ је увек симболисао романтичне тренутке, љубав, нежност, мистерију... Не чуди што се за њега везује много љубавних ритуала који се изводе у зависности од месечевих мена. Интересантно је да су и античке и средњовековне, као и савремене жене примењивале готово идентичне методе у одређеној фази лунарног циклуса. На пример, оне које пате због неузвраћене љубави, симболично су се ослобађале у ноћи младог месеца, када су бацале слику, поклон или неку ствар која их је подсећала на вољеног мушкарца. На тај начин су отварале срце за нову љубав. У фази растућег месеца, емоције су узбурканије и брже се заљубљујемо, па се верује да је ноћ пуног месеца идеална за завођење и вођење љубави. Античке даме су биле убеђене да су баш те ноћи најлепше и најпожељније, па су се за њу посебно припремале и улепшавале.