Није свеједно у ком моменту солимо храну током припреме: Сазнајте када одређеним намирницама треба додати со приликом кувања

Б. Ј.

уторак, 07. 07. 2020. у 14:50

Није свеједно у ком моменту солимо храну током припреме: Сазнајте када одређеним намирницама треба додати со приликом кувања

Depositphotos

Време када треба додати со није исто за све намирнице, ево и зашто

НИЈЕ свеједно у ком моменту солимо храну током њене припреме, нити је то време исто за све намирнице. Пре кувања требало би солити пиринач, тестенину и месо, док би грашак и печурке ваљало посолити после, а за лук је свеједно.

Ево и зашто: пиринач, као и тестенина, упија слану воду током кувања и омекша. Месо би требало солити пре термичке обраде, јер се оно током припреме скупи и накнадно упије укусе, па ће много боље апсорбовати зачине ако га одмах посолимо. Грашак ћемо дуже кувати ако га одмах посолимо, зато со треба додати на крају. Богате водом, печурке не ваља солити на почетку припреме, јер ће прерано испустити сокове и постати „гумене“. Када је лук у питању, ако желимо да буде крцкав и златаст, додајмо му со на крају пржења, а ако нам је потребан мекан, посолимо га на почетку припреме, што ће му одржати светлу боју.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације