Брза и укусна трпеза за сваки дан (РЕЦЕПТИ)

Ж. П.

субота, 27. 06. 2020. у 14:10

Брза и укусна трпеза за сваки дан (РЕЦЕПТИ)
Направите: мусаку са тиквицама, кромпир чорбицу, пилетину пуњену руколом, пројице са бундевом, неодољиве лазање, таљателе у сосу од шампињона

Мусака са тиквицама


Потребно је:

* кг тиквица

* 3 струка младог лука

* 2 чена белог лука

* 100 г ренданог сира

* шаргарепа

* парадајз

* 150 г пиринча

* 2 јајета

* 200 мл павлаке

* свеж першун

* свежа мирођија

* со, бибер

Тиквице ољуштите и исеците на колутове, посолите их и оставите да одстоје десетак минута да би пустиле воду, па их оцедите. Исеците шаргарепу и парадајз на колутове, исецкајте ситно црни и бели лук. Продинстајте на уљу лук и зачините га, па додајте шаргарепу и парадајз, а затим першун и мирођију. У тепсију ређајте тиквице, затим пиринач, па фил од лука и поврћа, затим опет тиквице и наставите тим редоследом све док имате материјала, али тако да завршите са тиквицама. Пеците у рерни око 40 минута на 180 степени. Умутите јаја са павлаком и тиме прелијте мусаку, па вратите у рерну да се пече још пет минута.




Кромпир чорбица

Потребно је:

* 6 кромпира

* неутрална павлака

* маслиново уље

* першун

* босиљак

* со, бибер

Кромпире очистите, исеците и ставите их да се кувају у сланој води са маслиновим уљем. Додајте мало зачина. Пошто се кромпир скувао узмите штапни миксер и измиксајте га у лонцу са водом у којој се кувао. Ако вам се чини прегуст, долијте мало воде. У смесу додајте неутралну павлаку и промешајте. Посолите по жељи и додајте бибер, а затим першун и мирођију. После додавања састојака, ставите чорбицу да се кува још три минута.


Пилетина пуњена руколом


Потребно је:

* 500 г пилећих груди

* 100 г руколе

* 5 љутих папричица

* 150 г фета сира

* 2 јајета

* брашно

* презле

* со, бибер

Пилеће груди исеците на шницле и зачините. Руколу и папричице исецкајте. Пуните пилетину поврћем, сиром и умотајте их. Уваљајте је у брашно, умућена јаја и презле. Када сте то завршили, пржите у загрејаном уљу док не порумене. Сервирајте месо уз пиринач или било које друго поврће по жељи.



Пројица са бундевом


Потребно је:

* 4 јајета

* 2 дл јогурта

* шоља брашна

* шоља паленте

* кесица прашка за пециво

* 1/2 шоље уља

* 250 г кајмака

* 1/2 кг бундеве

* со

Умутите јаја са јогуртом и палентом, додајте уље и кајмак, а затим брашно са прашком за пециво. Посолите и наставите да мешате ручно. Бундеву очистите и исецкајте, па је у блендеру измиксајте и додајте у претходну смесу. Сипајте у тепсију коју сте науљили и посули брашном, па пеците на 200 степени око 45 минута.


Неодољиве лазање


Потребно је:

* паковање кора за лазање

* 300 г пилећег белог меса

* 200 мл неутралне павлаке

* 200 мл киселе павлаке

* 2 шаргарепе

* 200 г траписта

* 100 мл кечапа

* со, бибер

- суви биљни зачин

Пилетину исеците на коцкице, а шаргарепу нарендајте, па их зачините по укусу и продинстајте на уљу око пет минута. Прелијте их мешавином обе павлаке и пустите да мало крчка док се не згусне, али на умереној температури. Слажите лазање у ватросталну посуду, тако да преко сваке коре ређате фил од пилетине и павлаке, прелијте са мало кечапа и тако до краја, а по врху поспите ренданим трапистом. Прекријте фолијом и пеците 45 минута на 200 степени. Скините фолију и пеците још пет минута.


Таљателе у сосу од шампињона


Потребно је:

- 250 г таљатела

- 200 г шампињона

- главица црног лука

- 120 г панчете

- 200 мл павлаке

- 80 г "бри" сира (може и неки други)

- свеж босиљак

- свеж першун

- со, бибер

- уље

Лук, исечен на полумесеце, продинстајте на мало уља, па додајте панчету нарезану на коцкице. Пржите неколико минута. Затим убаците шампињоне исечене на кришке и све динстајте док печурке не омекшају. Посолите и побиберите. Додајте павлаку и наредндани "бри" и кувајте док се сир не растопи. Зачините свежим босиљком и першуном. Таљателе скувајте уобичајено, па их спојите са сосом и добро промешајте.



Капоната


Потребно је:

- 4-5 патлиџана

- 250 г лука

- 1 кг свежег парадајза или пелата

- 100 г зелених маслина

- 50 г капра

- љута папричица

- 2 стабљике целера

- 50 мл маслиновог уља

- 50 мл сунцокретовог уља

- 3 кашике винског сирћета

- со

- универзални зачин

- кашичица шећера

- босиљак

Патлиџан исеците на коцкице, посолите их и оставите да одстоји барем пола сата. У већи тигањ улијте 50 мл помешаног маслиновог и сунцокретовог уља и исецкан лук. Кратко га пржите и динстајте, уз доливање воде како би омекшао. Убаците исецкан парадајз и наставите да динстајте све док сос не постане густ. Затим патлиџан исперите врућом водом, оцедите, добро осушите, па пропржите у посебном тигању на преосталом уљу. Додајте исецкане стабљике целера и све још накратко пропржите. Мешавину патлиџана и целера умешајте у сос од парадајза, додајте нарезане маслине, опран и оцеђен капар, као и универзални зачин. Промешајте и лагано динстајте још пет минута. Поспите шећером, додајте сирће и ситно насецкану папричицу. После неколико минута искључите ринглу и јело поклопите. Пред сам крај кувања додајте свеж или сушен босиљак. Капонату, традиционално јело са Сицилије, можете да служите као предјело са кришкама пропрженог хлеба, односно брускетама. Такође, може да буде прилог уз главно јело, када је на тањиру месо са роштиља.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације