Понестало вам је идеја? Ево предлога за лагану и укусну вечеру (РЕЦЕПТИ)

Ж. П.

субота, 20. 06. 2020. у 19:10

Понестало вам је идеја? Ево предлога за лагану и укусну вечеру (РЕЦЕПТИ)
Напраците: питу зељаницу, паленту са шампињонима, миришљаве топле сендвиче, пасту са тиквицама и млевеним месом, запечени кромпир са сланиницом

ПИТА ЗЕЉАНИЦА


Потребно је:

- 500 г танких кора

- 600 г свежег крављег сира

- 4 јајета

- 200 г кајмака

- 200 мл млека

- 200 мл киселе павлаке

- 250 г спанаћа

- кашичица соли

- црни млевени бибер

- 100 г путера

Размутите јаја, додајте млеко, киселу павлаку, оцеђени пропасирани сир, кајмак, спанаћ (бланширан, оцеђен и исецкан), посолите и побиберите. Смесу добро промешајте. Плех за печење премажите путером, ставите кору и попрскајте је растопљеним путером, па ставите следећу кору и премажите са мало надева. Понављајте поступак све док не потрошите коре и надев. По врху иду две последње коре. Попрскајте их преосталим путером и ставите питу у рерну да се пече 40 минута на 200 степени. Испечену је сеците на веће коцке и служите топлу, по жељи уз јогурт.


ПАЛЕНТА СА ШАМПИЊОНИМА


Потребно је:

- 300 мл воде

- кашика маслиновог уља

- 100 г паленте

- 150 г шампињона

- мања главица црног лука

- со, бибер

- суви биљни зачин

- сушени оригано

- босиљак

- фета сир за посипање

У шерпу сипајте воду, додајте маслиново уље, а потом и зачине. Кад вода прокува сипајте паленту и мешајте је док се не згусне. Готову паленту преспите у науљену посуду и оставите да се охлади. За то време на уљу пропржите ситно сецкан лук. Кад омекша, додајте шампињоне исецкане на танке листиће, посолите, побиберите, ставите суви биљни зачин, оригано и босиљак. Охлађену паленту сеците или кашиком пребаците у тањир, а преко ставите шампињоне. Поспите фетом или неким другим сиром.


МИРИШЉАВИ ТОПЛИ СЕНДВИЧИ


Потребно је:

- 8 кришки хлеба

- 8 печених зелених паприка

- 2 већа парадајза

- 8 кришки качкаваља или неког белог сира

- неколико црних маслина

- 100 г кајмака, путера или крем-сира

- неколико колутова суџука

- оригано

Кришке хлеба танко намажите кајмаком, путером или крем-сиром, па поређајте у ватросталну или другу одговарајућу посуду. На сваку кришку поређајте прво ољуштену паприку очишћену од семенки, па по један колут парадајза, потом по два колута суџука, кришку качакаваља и на крају две маслине. По укусу поспите ориганом. Пеците у рерни на 150 степени све док се качкаваљ не истопи и мало порумени. Ако кришку поклопите другим парчетом хлеба или тоста, ове укусне сендвиче можете да спремите и у тостеру. Служите топле уз чај, млеко или јогурт.


ПАСТА СА ТИКВИЦАМА И МЛЕВЕНИМ МЕСОМ


Потребно је:

- 250 г пасте по жељи

- тиквица

- главица црног лука средње величине

- парадајз

- 250 г мешаног млевеног меса

- 20 г путера

- 2 говеђе коцке за супу

- со, бибер

- суви биљни зачин

На мало маслиновог уља пропржите ситно сецкани црни лук. Додајте млевено месо и заједно пржите док месо и лук не омекшају. Зачините говеђом коцком за супу, мрвећи је преко смесе. Смесу преспите у неку посуду. У исти тигањ где се пржио лук са месом, додајте мало уља и убаците неогуљене тиквице сечене по жељи. Пржите их док не омекшају, отприлике 5-10 минута, затим додајте парадајз исечен на ситне коцке. Све заједно упржите 10-15 минута, док парадајз не пусти сок. Зачините другом говеђом коцком, мрвећи је као и претходни пут. У динстано поврће убаците смесу од млевеног меса и све сједините. Зачините сувим биљним зачином и бибером. У посебном суду скувајте пасту. Пред крај кувања додајте кашичицу соли. Процедите воду, па у пасту умешајте путер. Сједините је са смесом од поврћа и меса. Служите је топлу и, по жељи, посуту ренданим топљивим сиром.



ЗАПЕЧЕНИ КРОМПИР СА СЛАНИНИЦОМ


Потребно је:

- 200-300 г очишћеног кромпира

- 100 г меснате димљене сланине

- 1/4 веће главице црног лука

- 150-200 мл павлаке за кување

- кашичица сувог биљног зачина

- со

Исеците кромпир на танке кругове, а црни лук на танке резанце. Половину предвиђене количине сланине исеците на тање кришке заједно са кожом, па сваку уздуж засеците до кожице. Остатак очистите од коже и исецкајте на ситне коцке. Посуду за печење ставите на шпорет и добро загрејте, па смањите на најмању температуру. Улијте мало уља и испржите кришке сланине док не постану златасте, а онда их извадите на тањир. У посуду затим ставите коцкице сланине, лагано их пропржите, додајте лук и мешајте на лаганој ватри док се лук не карамелизује. Залијте павлаком за кување. Додајте универзални зачин, све добро промешајте и посолите по укусу. Потом додајте кромпир и све добро промешајте. Ако сос не прекрива кромпир додајте мало воде или киселе павлаке за кување. Када сос прокува смањите температуру и лагано кувајте 3-5 минута. Искључите ринглу, на кромпир послажите кришке сланине и ставите да се пече у рерни на 200 степени, око пола сата (може и дуже да бисте добили фину боју).


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације