Рижото са морским плодовима

Потребно је:

- 2 шоље пиринча

- 500 г морских плодова

- 2 главице црног лука

- 2 чена белог лука

- 250 г парадајз соса

- 100 г пармезана

- першун

- со, бибер

На маслиновом уљу издинстајте ситно исецкан црни лук, па додајте бели и свеж или осушени першун. Промешајте, додајте морске плодове и наставите да динстате уз повремено мешање. Додајте пиринач (најбоље интегрални), парадајз сос, посолите и побиберите, па налијте мало воде. На крају ставите пармезан и сервирајте топло. Пиринач можете да прелијете и чашом белог вина уместо парадајз сосом, и то пред сам крај динстања.

* * * * * * * * * * *

Пита са тиквицама и броколијем

Потребно је:

- шоља пиринча

- 3 мале главице броколија

- тиквица средње величине

- 2 чена белог лука

- главица црног лука

- две кашике уља

- 200 г ситног сира

- шоља млека

- со, бибер

Избланширајте броколи кратко у прокључалој води, процедите и оставите да се охлади. Тиквице очистите и изрендајте. У тигању продинстајте ситно исецкани бели лук на врелом уљу, али на умереној температури, како не би загорео, па додајте пиринач и тиквице. Мешајте, затим налијте две шоље вреле воде, промешајте и кувајте и даље на умереној температури, све док вода не испари. Исеците броколи на ситне комаде и ставите их у већу посуду, затим сипајте пиринач и тиквице из тигања. Промешајте и додајте сир, млеко, ситно исецкан црни лук, со и бибер. Сипајте смесу у плех за печење и пеците је на 200 степени, у претходно загрејаној рерни до пола сата. Исеците је на коцкице, као питу.

* * * * * * * * * * *

Брзи специјалитет са бундевом

Потребно је:

- шоља пиринча

- мања бундева

- главица

црног лука

- 2 чена белог лука

- 1/2 кашике путера

- кашичица млевеног или комадић свежег ђумбира

- чаша белог вина

- кари

- 1/2 кашичице куркуме

- со, бибер

- суви биљни зачин

Продинстајте на уљу исецкани црни лук, додајте затим бели исечен на листиће, па додајте пиринач. Убаците бундеву коју сте претходно очистили и исецкали на коцкице. Посолите, побиберите, сипајте биљни зачин, ставите и ђумбир (ако је свеж, изрендајте га), кари и куркуму, па налијте вином, а затим сипајте мало воде. Оставите да се кува на средњој температури. Пред сам крај убаците путер да се истопи и добро промешајте. Послужите топло.

* * * * * * * * * * *

Предјело са туњевином

Потребно је:

- 2 шоље интегралног пиринча

- конзерва туњевине

- кисели краставчић

- парадајз

- главица црног лука

- кашичица першуна

- оригано

- кашика сока од лимуна

- шоља сока од парадајза

- со, бибер

Издинстајте исецкани лук на мало уља. Скувајте пиринач у сланој води и потом га помешајте са туњевином коју сте претходно оцедили од уља, које треба да сачувате јер ће вам бити потребно. Додајте и ситно исецкани краставчић и парадајз, лук, першун и оригано. Посолите, побиберите, прелијте соком од лимуна и уљем од туњевине, промешајте. На крају све прелијте парадајз соком. Послужите као предјело или лагани оброк. Одлично се слаже са куваним јајима.

* * * * * * * * * * *

Пилећа чорбица

Потребно је:

- пилећи батак без костију

- 2 шоље пиринча

- главица црног лука

- 2 шаргарепе

- комадић целера

- 2 кашике брашна

- пилећа коцка

- 1 дл млека

- кисела павлака

- оригано

- со, бибер

Пиринач скувајте у сланој води. На уљу издинстајте ситно исецкан лук, шаргарепу и целер. Када поврће лепо омекша, смањите температуру, додајте ситно исецкану пилетину, поклопите и оставите десетак минута да се крчка све време на средњој температури. Додајте затим брашно, па појачајте температуру, налијте литар топле воде у коју сте размутили пилећу коцку, пиринач и оригано. Када проври, смањите температуру, сипајте млеко, умешајте павлаку, зачините и сервирајте топло. Чорбу можете да украсите комадићима хлеба.

* * * * * * * * * * *

Ћуфтице без меса

Потребно је:

- шоља пиринча

- шоља пире кромпира

- шаргарепа

- 2 главице црног лука

- 2 чена белог лука

- кашика исцеканог першуна

- 4 кашике презли

- со, бибер

Скувајте пиринач у сланој води, па га помешајте са претходно скуваним пире кромпиром. У смесу умешајте иситњени црни и бели лук, першун и изрендану шаргарепу, посолите и побиберите по укусу. Направите рукама ћуфте или пљескавице, па их уваљајте у презле. Пржите их на врелом уљу са обе стране, док не порумене, извадите их и оставите да мало одстоје на убрусу, да би се вишак масноће скинуо. Украсите их свежим зеленим поврћем или преко њих нарендајте сир.