ТОРТА СА ЈАБУКАМА

Потребно је:

3 јајета

120 г шећера

кесица ванилин шећера

100 мл уља

100 мл млека

100 г млевеног мака

100 г оштрог брашна

кесица прашка за пециво

кашичица цимета

2-3 рендане јабуке


За глазуру:

120 чоколаде за кување

40 г маргарина

кашика уља

Јаја, шећер и ванилин шећер мутите пенасто миксером око 5 минута, док смеса не нарасте. Додајте уље, млеко и мешавину сувих састојака: мак, брашно, прашак за пециво и цимет, и све добро сједините миксером у глатку смесу. У то додајте очишћене и нарендане јабуке, промешајте кашиком и припремљену смесу ставите у плех који сте претходно подмазали уљем и посули брашном. Пеците у загрејаној рерни на 180 степени, 20-25 минута. Када се колач прохлади, ставите преко чоколадну глазуру (на тихој температури истопите чоколаду изломљену на коцкице, маргарин и уље) .


ШТАНГЛИЦЕ СА БЕЛОМ ЧОКОЛАДОМ

Потребно је:

400 г млевеног мака

350 г шећера

400 мл млека

кашика ванилин шећера

200 г маргарина или путера

200 г млевеног кекса

паковање кора за розен торту


За глазуру:

200 г беле чоколаде

75 мл слатке павлаке


Млеко, мак и шећер кувајте заједно у шерпи неколико минута. Склоните са рингле, додајте маргарин (путер) и ванилин шећер, мешајте док се сви састојци не сједине, а затим ставите кекс. Топлим филом премажите сваки кору, осим горње, па преко колача ставите нешто тешко и убаците га у фрижидер да се стегне преко ноћи. Сутрадан га прелијте глазуром (на тихој температури истопите белу чоколаду и постепено додајте слатку павлаку, јер вам можда неће бити потребна наведена количина) и ставите у фрижидер да се мало стегне.


БАКЛАВА НА ДРУГАЧИЈИ НАЧИН

Потребно је:

1/2 кг кора за питу (једно паковање)

чаша уља (мера је чаша од јогурта)

чаша шећера

чаша јогурта

4 јајета

250 г млевеног мака

2 кашике брашна

прашак за пециво


За прелив:

4 шољице (за белу кафу) воде

4 шољице шећера

2 ванилин шећера


Умутите јаја и шећер, па додајте остале састојке. Затим у плех подмазан уљем ређајте једну по једну кору и сваку премажите припремљеним филом, док не утрошите све састојке. Исеците баклаву на коцке и пеците је у рерни на 180 степени, око 40 минута. Припремите прелив, тако што ћете на рингли прокувати воду са шећером. Преко вреле баклаве сипајте охлађени прелив. Баклаву послужите тек када се добро охлади у фрижидеру.


БРЗИ КОЛАЧ

Потребно је:

3 јајета

200 г шећера

кесица ванилин шећера

кесица прашка за пециво

150 мл јогурта

100 мл уља

150 г брашна

150 г млевеног мака


Миксером умутите јаја, шећер и ванилин шећер, додајте јогурт и уље и добро сједините смесу. Ставите прашак за пециво, брашно и мак и поново све добро промешајте. Смесу сипајте у плех обложен пек--папиром и пеците на 200 степени око 40 минута. Преко прохлађеног колача прелијте чоколадну глазуру. Када се глазура стегне, а колач потпуно охлади, исеците га на коцке или штангле.


ДОМАЋА ШТРУДЛА

Потребно је за тесто:

250 мл млека

кашичица шећера

25 г квасца

100 г масти

2 жуманцета

3 кашике шећера

550 г брашна


За фил:


300 г млевеног мака

200 г шећера

ванилин шећер

200 мл врелог млека


Још:

жуманце

кашика млека

шећер у праху


Сједините млевени мак, шећер и ванилин шећер. Прелијте прокуваним млеком и добро промешајте. Фил оставите да се охлади док припремате тесто. У млако млеко ставите измрвљен квасац, кашичицу шећера и брашна и оставите 10 минута да надође. У одговарајућу посуду ставите маст, жуманца и 3 кашике шећера. Умутите миксером, а затим сипајте млеко са надошлим квасцем и замесите тесто брашном. Оставите 30 минута да тесто надође, па га поделите на два дела. Сваки део развуците оклагијом на папиру за печење, премажите преко половину припремљеног фила и увијте у штрудлу. Ставите у плех обложен папиром за печење, а онда на исти начин припремите и другу штрудлу. Сједините жуманце и млеко, премажите штрудле, а затим их убаците у загрејану рерну на 180 степени и пеците 35-40 минута. Када се штрудла охлади, исеците је и поспите шећером у праху.