Ћуфте, мусака, сармице: Укусни залогаји са зељем (РЕЦЕПТИ)

Ж. П.

четвртак, 28. 05. 2020. у 14:50

Ћуфте, мусака, сармице: Укусни залогаји са зељем (РЕЦЕПТИ)

Depositphotos

Направите: питу са шунком, ароматичне ћуфте, мусаку без кромпира, пролећну чорбу, сармице на старински начин

ПИТА СА ШУНКОМ

Потребно је за тесто:

125 г путера

250 г брашна

јаје

прстохват соли

2-3 кашике хладне воде

За фил:

3 јајета

500 г сира

150 г зеља

200 г шунке

већи парадајз

веза першуна

бибер

50 г качкаваља

Замесите све састојке у хомогено тесто, па га увијте у провидну фолију. Нека одстоји 30-40 минута у фрижидеру. Подмажите калуп за печење, развијте тесто у величини плеха и пребаците га пажљиво покривајући зидове. Ставите у рерну да се пече пола сата на 180 степени, док не порумени. Умутите јаја и помешајте их са измрвљеним сиром, ситно исецканом шунком и уситњеним першуном. Смесу посолите и побиберите по укусу. На крају додајте очишћено, накратко бланширано и исецкано зеље, па још једном све промешајте. Преко запечене коре поређајте парадајз исечен на колутове, а одозго равномерно сипајте фил. Поспите наренданим качкаваљем и вратите питу у рерну да се пече док не порумени. По жељи можете да је поспете и зачинским биљкама.

АРОМАТИЧНЕ ЋУФТЕ


Потребно је:

2 везе зеља

3-4 кашике уља

2 струка младог лука

шоља пиринча

крупнији парадајз

кашика млевене паприке

кашичица бибера

кашика брашна

со


За ћуфте:

500 г мешаног млевеног меса

главица црног лука

2-3 струка першуна

кашичица бибера

кашичица чубра

со

Додајте млевеном месу ситно исечене црни лук и першун, бибер, чубар и со по укусу. Све сједините и мокрим рукама обликујте ћуфте. Нека одстоје сат времена. У шерпу сипајте уље, ситно исецкан млади лук, бланширано на ситно исечено зеље и парадајз. Додајте опран и оцеђен пиринач, сипајте мало воде, па ставите да се динста осам минута. Долијте још око литар вреле воде, убаците унутра ћуфте и кувајте 30 минута. У посебну чинију ставите брашно и млевену паприку, сипајте мало хладне воде и мешајте. Кад добијете ретку кашицу, сипајте је у ћуфте, побиберите и посолите, и кувајте још 10 минута. Сервирајте са киселим млеком.

МУСАКА БЕЗ КРОМПИРА

Потребно је:

300 г зеља

шоља пиринча

3-4 струка младог лука

со, бибер

парадајз средње величине

250 г млевеног меса

2 јајета

300 мл киселог млека

прстохват соде бикарбоне

кашика брашна

4-5 кашика уља


Млади лук исецкајте и пржите на уљу. Потом додајте очишћено и опрано ситно исечено зеље, па кад промени боју, убаците млевено месо и опрани пиринач, а затим и парадајз исечен на комадиће. Све пржите пет минута, уз мешање. На крају посолите и побиберите. Готову смесу ставите у плех за печење и равномерно је распоредите. Сипајте топлу воду (треба да покрије мусаку). Ставите да се пече на 200 степени, не дуже од 40 минута, односно док течност испари, а пиринач омекша. Мусаку прелијте млечном мешавином направљеном од умућених јаја, млека помешаног са содом бикарбоном и брашна. Мешајте да добијете уједначену масу. Прелијте мусаку, па је вратите у рерну и пеците док не добије златну боју.

ПРОЛЕЋНА ЧОРБА

Потребно је:

2 везе зеља

главица црног лука

2 чена белог лука

2 осредње шаргарепе

кашика сувог биљног зачина

2 кашике брашна

3 кашике уља

1/2 кашичице млевене паприке

кашика кајмака

ловоров лист

јаје

со


Одсеците зељу дршке и потопите га у воду. Док стоји потопљено, у шерпи загрејте два литра воде. Исецкајте црни и бели лук, очистите и изрежите шаргарепу, па све ставите у шерпу са водом, посолите и кувајте око пола сата. Добро оперите зеље. Умотајте по 10 листова у ролну и исеците их на колутове. Убаците колутове зеља у воду у којој се већ кувају остали састојци. Ставите и ловор, а по потреби доспите још мало вреле воде, да чорба не би била прегуста. Размутите кашику брашна у мало воде, па постепено додајте у шерпу с поврћем и зељем. Повремено мешајте. Додајте и суви биљни зачин, па со. Затим у посебну шерпицу сипајте уље, посолите, додајте кашику брашна, и на крају додајте млевену паприку, па чорбу запржите. Када је готова, склоните је са рингле. У тањир ставите јаје, кашику кајмака и мало соли. Добро умутите, па постепено сипајте у чорбу, мешајући виљушком. На крају све промешајте варјачом.

САРМИЦЕ НА СТАРИНСКИ НАЧИН

Потребно је:

5-6 веза зеља

700 г млевене јунетине

4 кашике уља

главица црног лука

празилук

4 јајета

павлака

5 кашика пиринча

кашичица соли

1/2 кашичице бибера

2 кашике брашна

кашика млевене паприке

суви биљни зачин


Зеље добро оперите, одсеците му дршке, убаците га у врелу воду, па после три минуте извадите листове и ставите их са стране да се оцеде и охладе. Издинстајте ситно исецкане црни лук и празилук, додајте млевено месо, бибер, со и све добро промешајте. Ставите пиринач и наставите са динстањем док месо не буде готово. Непосредно пред увијање сармица у смесу размутите јаја. На листове зеља стављајте фил и увијајте сармице. Ако су листови танки, ставите два, чак и три један на други. Сармице поређајте у посуду и прелијте их водом. Ставите суви биљни зачин и кувајте пола сата до 45 минута на тихој ватри. На крају додајте лагану запршку од брашна и млевене паприке размућене у мало воде. Сармице служите са киселим млеком или павлаком.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације