Кремаста торта по укусу Агасија

Маја ЈЕШИЋ

субота, 16. 05. 2020. у 14:50

Кремаста торта по укусу Агасија

Фото: KITCHEN TV PROMO

Бојана Буквић, ауторка емисије “Бојанина радионица колача", о омиљеним слаткишима, плановима, сусрету са чувеним тенисером...

Загрепчанку Бојану Буквић, коју је јавност упознала као учесницу хрватског кулинарског такмичарског шоу-програма "Мастершеф", у српску престоницу је довела љубав. И ту је остала да ствара и са нама дели најкреативније посластице. У њеним слатким чаролијама свакодневно могу да уживају Београђани који свраћају у ресторане у којима је она "краљица слаткиша", али и сви гледаоци Kitchen TV који прате "Бојанину радионицу колача". Ускоро почиње трећа сезона ове емисије, па погледајте како у Бојаниној креацији изгледају чоколадна кремпита, плитвичка штрудла, маскарпоне торта, оранж тарт, мулен руж и многе друге слатке делиције.

Како сте почели да се бавите кулинарством?

- Од 12. године волим да кувам и печем колаче. То ми је био омиљени хоби и игра, предивна разбибрига. Професионално сам почела да се бавим кулинарством након "Мастершефа", када сам почела да радим у ресторану мог тадашњег "судије" Дина Галвања. То такмичење ми је променило живот. Гастро сцена у Хрватској је након "Мастершефа" постала популарна, толико да се у средњим школама тражило место више за звање кувара и посластичара.

Отворили сте велики број ресторана у региону. Који вам је омиљени, који памтите као посебан?

- Ух, свега је ту било, јер нисам фокусирана само на слатко. Професионално сам почела да кувам у Загребу, са дивним шефовима. Од њих сам учила занат. Била сам шеф кухиње медитеранског ресторана и ресторана сирове хране. Они су ми били најинтересантнији, јер та два правца у кулинарству можда и највише волим, уз француску и италијанску кухињу. Ипак, моја прва љубав су колачи. Много сам експериментисала, али сам се вратила ономе што највише волим да креирам - колачима и десертима.

Обожавалац ваших торти је и легендарни тенисер Андре Агаси. Како је дошло до тога да му ваши слаткиши постану омиљени?

- Андре Агаси и Горан Иванишевић су у Умагу играли пријатељски меч на отварању стадиона. У то време смо тамо отварали ресторан. Они су нам били гости, а ја сам за ту прилику спремила торту, чоколадну са dulche de leche кремом. Био је одушевљен. Много смо се добро забавили тада.

Живите и радите у Београду. Како се то десило?

- Пут ме је довео до Београда из приватних разлога, а ја сам се у овај град заљубила! Велика је промена када се доселиш из Загреба где је све некако мање, смиреније, а Београд пршти од енергије и то ми се јако допало.

Шта Београђани највише воле од посластица?

- Чоколаду! Не могу да направим довољно чоколадних колача колико их Београђани могу појести. Ту је и велика љубав ка чизкејку, који у сваком локалу буде "бестселер".

Нисте запоставили ни усавршавање гастрономских чаролија. У ком смеру желите да оно иде?

- Тренутно сам преокупирана едукацијом и радом са професионалном чоколадом, а чека ме и стажирање у иностранству. Фокус су ми ресторани у Енглеској и Француској. Веома ме занима да се усавршим на пољу ресторанских десерата. Кажем - стажирање, јер немам намеру да се селим због посла, већ да сакупим знање и вратим се да бих га применила овде. Имам у плану и да од јесени опет кренем са мастеркласовима разних шефова у региону, а чека ме и конгрес Chefs Stage у Шибенику на јесен, који смо морали да одложимо због новонастале ситуације. Једва чекам! Пишем и стручне текстове за неке наше магазине, а у плану је и поновно покретање радионица које сам раније одржавала.

Који вам је омиљени колач?

- Тирамису. Једноставан италијански рецепт. Поделићу га са вашим читаоцима. Јаја, маскарпоне, кафа... Савршено! На другом месту су загребачке кремпите са шлагом. Могла бих кашичицом да их једем. Трећи најдражи десерт је онај који ми неко други спреми.