Са броколијем

Потребно је:

3 јајета, мало соли

500 мл јогурта

100 мл уља

150 г пшеничног брашна

150 г кукурузног брашна

кесица прашка за пециво

200 г сира

главица броколија

Броколи очистите, оперите и обарите 5 минута у кључалој посољеној води. Охладите га и исеците на ситне комаде. Умутите јаја, додајте мало соли, затим јогурт, уље, кукурузно и пшенично брашно и прашак за пециво. Измешајте, додајте сир, па промешајте кашиком. Сипајте смесу у модлу за пројице, па у сваку убаците комадић броколија. Пеците 15-20 минута у рерни загрејаној на 200 степени.

Са чварцима

Потребно је:

300 г кукурузног брашна

200 мл млека

2 јајета

300 г ситних или млевених чварака

2 кашике масти

со

прашак за пециво

Замесите мекше тесто од млека, јаја, млевених чварака, масти, мало соли, прашка за пециво и белог кукурузног брашна. Сипајте у науљене калупе и пеците.


Посне са шампињонима

Потребно је:

по чаша хељдиног, кукурузног и пшеничног брашна

чаша гриза

прашак за пециво

4 шољице киселе воде

7-8 шампињона

празилук

мало бибера

кашика биљног зачина

Пропржите празилук и исецкане шампињоне, додајте зачин и бибер. Посебно умутите кукурузно и пшенично брашно, гриз и пециво са киселом водом, па додајте охлађене шампињоне. Пеците на 220-250 степени око 15-20 минута.

Са спанаћем

Потребно је:

3 јајета

3 шољице пшеничног брашна

3 шољице кукурузног брашна

2 шољице уља

3 шољице киселе воде

1/2 кесице прашка за пециво

чаша киселе павлаке

кашичица соли

400 г спанаћа

Миксером умутите јаја, па додајте киселу воду, уље и со. Пшенично и кукурузно брашно помешајте са прашком за пециво. Спојите брашно с јајима и додајте павлаку. Кад маса постане уједначена, у њу убаците скуван и изблендиран или ситно исецкан спанаћ. Калупе науљите и побрашњавите, сипајте припремљену масу и пеците на 220 степени 25 минута. Проју можете да послужите и топлу и хладну, уз кисело млеко, сир, кајмак или јогурт.