Јеловник за 5 дана: Чајеви и поврће против камена у жучној кеси

Специјални додатак Доктор у кући

уторак, 12. 05. 2020. у 17:20

Јеловник за 5 дана: Чајеви и поврће против камена у жучној кеси

Depositphotos

Пацијентима који имају проблеме са калкулозама у жучној кеси препоручује се посебна исхрана

ЈЕЛОВНИК који би требало да примењују особе са проблемима жучи, односно сока за варење који производи јетра и који разграђује масну храну, подразумева висок удео влакана и мали удео масти у исхрани, како би се избегло формирање камена. То значи много воћа и поврћа, уз смањење уноса масне, пржене хране.

Лошом исхраном и нездравим начином живота долази до превеликог излучивања лошег холестерола, који са жучним солима ствара камен.

Пре формирања камена, проблем најчешће остаје непримећен. Након што настане, камен може да узрокује мучнину, бол у стомаку и надутост. Стање може да се погорша уз конзумирање цигарета и алкохола, нарочито код особа које већ имају проблем са дијабетесом, срчаним или другим хроничним болестима.

Дијета за жуч базира се на немасној и незачињеној храни која неће погодовати превеликом излучивању жучи.

Рецепти за дијету треба да буду прилагођени кувању на пари или води, док пржење или печење у дубоком уљу треба избегавати. Препоручују се пиринач, кромпир, тестенина, лимун, банане, целер, ротквица, немасна риба и биљни чајеви. Чоколаду, жуманце, махунарке и масне млечне производе потребно је избегавати.

ПРВИ ДАН

Доручак: свежи сир, хлеб, компот од јабука

Ручак: млевено месо са тестенином, салата од парадајза

Вечера: пилетина, кукурузна проја

ДРУГИ ДАН

Доручак: чај од шипка, гриз, млеко

Ручак: печена пилетина, пиринач, салата од цвекле

Вечера: палента са свежим сиром и зелена салата

ТРЕЋИ ДАН

Доручак: тост и џем, чај од шипка, компот од крушке

Ручак: супа, пилав са млевеним месом

Вечера: тестенина, бело месо и кувани карфиол

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак: јогурт, банана, гриз, чај од шипка

Ручак: домаћа супа, кувани кромпир са поврћем, јунећа шницла

Вечера: тестенина са сиром, јогурт

ПЕТИ ДАН

Доручак: лимунада, хлеб, мед и бела кафа

Ручак: супа од пасираног поврћа, кувани филе ослића, пиринач са тиквицама

Вечера: кромпир са јунетином