ОД БРУСНИЦА

Потребно је:

* 1,5 шоља брашна

* 3/4 шоље шећера

* прашак за пециво

* мало соли и соде бикарбоне

* јаје

* 1/2 шоље сока од поморанџе

* 2 кашике путера

* кашика воде

* 1,5 шоља замрзнутих брусница

Помешајте брашно, шећер, со, соду бикарбону и прашак за пециво. У другој чинији измутите омекшали путер, сок и воду, па додајте суве састојке, а затим и бруснице. Смесу сипајте у подмазани калуп и пеците 50 минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

СА БАНАНАМА

Потребно је:

* шоља

(од 250 мл) шећера

* по 1/2 шоље уља и киселе павлаке

* 2 јајета

* 2 банане

* кашичица екстракта ваниле

* 1,5 шоља брашна

* шољица соде бикарбоне

* 1/2 кашичице соли

Миксером умутите шећер и уље, додајте јаја, изгњечене банане, павлаку и екстракт ваниле, па још мало мутите. У брашно умешајте со и соду и постепено га додавајте смеси са бананама, лагано мешајући. Излијте у калуп претходно премазан уљем и посут с мало брашна. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени, отприлике 50 минута.

* * * * * * * * * * * * * * *

СА ЦИМЕТОМ

Потребно је:

* 6,5 шоља брашна

* 2 кашичице сувог квасца

* кашичица соли

* по 1/2 шоље шећера и уља

* 3,5 шоље млека

За фил:

* 2 шоље сувих грожђица

* по 2 кашике цимета и воде

* 1/3 шоље шећера

У чинији миксером помешајте четири шоље брашна, шећер, со и квасац. Додајте топло млеко и уље, па све измиксајте. Полако у смесу додајте остатак брашна. Мутите још пет минута, па тесто науљеном руком сједините и чинију покријте крпом и оставите да надође. После 45 минута га премесите, истресите на побрашњену подлогу и поделите на три дела. Сваки растањите, поспите филом, попрскајте водом, па завијте у ролат. Ролате стављајте у подмашћену тепсију. Прекријте пластичном фолијом и оставите да одстоји 60 минута. Пеците 50 минута на 180 степени. Сеците тек кад се охлади.

* * * * * * * * * * * * * * *

МЕДЕНИ

Потребно је:

* 2 шоље брашна

* 2 прашка за пециво

* 1/2 кашичице соде бикарбоне

* прстохват соли

* 125 г маргарина

* јаје

* 3 кашике меда

* 125 мл млека

* 200 г исецканих сувих шљива

У чинији помешајте брашно, прашак за пециво, со и соду бикарбону. Додајте омекшали маслац и помешајте да добијете мрвичасту смесу. У другој чинији измешајте јаје, мед и млеко, па спојите са претходном смесом, додајте шљиве и измешајте. Излијте у подмазан калуп и пеците у загрејаној рерни, на 200 степени, док не порумени. Готов хлепчић можете да поспете шећером у праху.

* * * * * * * * * * * * * * *

ПАНЕТОНЕ

Потребно је:

* коцка квасца

* 30 г шећера

* 150 мл млека

* 400 г брашна

* 5 жуманаца

* по 150 г маслаца и сушеног воћа по жељи

* 50 г насецканих бадема

* со, шећер у праху

Помешајте квасац, млако млеко, со и шећер, па оставите на топлом око 15 минута. Затим помешајте жуманца, омекшали маслац, надошли васац и умесите меко тесто. Покријте га и оставите да одстоји сат времена. За то време исецкајте воће и бадеме, које ћете касније умешати у тесто. Оставите још 20 минута да одстоји, па га ставите у калуп подмазан уљем и посут брашном. Пеците 45 минута у рерни загрејаној на 200 степени. Још топао га премажите растопљеним маслацем и поспите шећером у праху. Охлађен сеците на кришке.