Рижото у вину

Потребно је: 300 г пиринча, кашика зачина од сувог поврћа, 50 г маслаца, 200 г шампињона, главица црног лука, 100 г пармезана, 1 дл белог вина

На уљу пропржите ситно исецкан лук и шампињоне, улијте вино и пустите да мало испари. Додајте пиринач, сипајте мало воде, зачините. Кувајте око пола сата. На крају умешајте маслац. Декоришите по жељи.

************************

Чорба

Потребно је: 500 г печурака, главица црног лука, 20 г маслаца, 2 кашике киселе павлаке, першун, суви биљни зачин, коцка за супу, кашика брашна, со, бибер

На маслацу пропржите ситно исецкан лук, па додајте опране и исецкане печурке и динстајте на тихој ватри. Додајте брашно, налијте водом, убаците коцку за супу, зачините по укусу. Кувајте пола сата. Пред крај додајте киселу павлаку и поспите исецканим першуном.

************************

Пица са моцарелом

Потребно је: тесто за пицу, 5 парадајза, пола шоље маслиновог уља, 200 г шампињона, 100 г моцарела сира, 50 г маслаца, 100 г траписта, со, бибер, оригано

Пропржите парадајз на маслиновом уљу, додајте зачине и динстајте кратко. Шампињоне динстајте на маслацу, зачините их, промешајте и оставите да се хладе. Тесто за пицу премажите парадајз-сосом, поређајте печурке и моцарелу, па на крају поспите нарендани трапист. Пеците у рерни око 20 минута.

************************

Филовани шампињони

Потребно је: 400 г шампињона, тиквица, парадајз, паприка, маслиново уље, 100 г фета сира, 100 г траписта, со, бибер

Шампињоне оперите и одвојите “тело” од дршке. Затим “тело” поређајте на папир и кратко испеците у рерни. Насецкајте дршке од шампињона, тиквицу, парадајз и паприку. Пропржите кратко све на мало маслиновог уља и посолите. Напуните “тело” поврћем и на свако ставите по комадић траписта и по мало измрвљеног фета сира.

************************

Гурмански гулаш

Потребно је: 300 г шампињона, 300 г телетине или свињетине, 100 г празилука, главица црног лука, 3 чена белог лука, шаргарепа, 250 мл сока од парадајза, кашичица млевене паприке, со, бибер, ловоров лист

Исецкајте празилук и лук, на уљу пропржите, па додајте исецкани бели лук и месо, а затим исецкане шампињоне и шаргарепу. Динстајте док месо не омекша, уз мешање и доливање воде. Сипајте млевену паприку, сок од парадајза и пола чаше млаке воде. Додајте со, бибер и ловор. Кувајте још око 15-20 минута уз повремено мешање. На крају ставите мало свежег першуна.