УКОЛИКО због ванредног стања и борбе са опаким вирусом нисте на време купили квасац, који је постао један од најдефицитарнијих производа код нас, можете сами да га направите. Ево и како...

Потребно вам је: 1 јабука, 750 г оштрог брашна, 520 мл воде и стаклена тегла са поклопцем. Помешајте 1/2 кг брашна са 350 мл воде, додајте нарендану јабуку, ставите у стаклену теглу и добро је затворите. После три дана смеса ће нарасти и појавиће се мехурићи. Пола смесе баците, другу половину помешајте са преосталих 250 г брашна и 170 мл воде. Смесу поново ставите у теглу, добро је затворите и оставите неколико дана на собној температури. Квасац ће бити добар за употребу када се појаве мехурићи. За хлеб вам је потребно 250 г припремљеног квасца, а остатак чувајте за наредну употребу додавњем брашна и воде како би смеса била ретка.