КАДА се током поста из исхране искључе млеко, месо и јаја, оброке би требало пажљиво избалансирати како се не би осетио недостатак ових важних намирница.
Протеини који се налазе у месу и млечним производима укључени су у метаболичке процесе и неопходни су за изградњу ћелија у људском организму. Како недостатак протеина не би штетно утицао на здравље, они који посте током више недеља у свој јеловник треба да укључе намирнице којима овај недостатак може да се надокнади.

Зелено поврће

Броколи и спанаћ сматрају се добрим извором биљних протеина, који треба увек да буде заступљен. Ово поврће је извор витамина, минерала и дијеталних влакана, због чега је потребно обогатити своју исхрану спанаћем, кељом и боколијем, али и кромпиром, карфиолом, шаргарепом и целером.

Семенке

Свака семенка која се налази у кухињи може да буде добар извор протеина. Семенке сунцокрета имају највише протеина, који износи седам грама на четврт шољице. Семе сусама и мака има око пет грама на исту количину.

Парадајз

Препун је антиоксиданса ликопена који може да смањи ризик од рака и болести крвних судова. У једној шољи сушеног парадајза налази се осам грама протеина и седам грама влакана. То је довољно да испуни три четвртине дневних потреба за калијумом.

Коштуњаво воће

Бадем, лешник и кикирики су високопротеинска храна. Највећи проценат садржи орах, који такође садржи и висок проценат масти. Због тога нутриционисти препоручују ограничен унос од око 30 грама на дан, што је довољно да задовољи наше дневне потребе за протеинима.

Пасуљ и грашак

Грашак, сочиво и разне врсте пасуља су богат извор протеина. Махунарке у просеку, садрже око девет милиграма протеина по једном граму. Неке врсте садрже и до 12 грама на количину од 100 грама, што може да замени унос јаја. Осим тога, обилују влакнима и есенцијалним аминокиселинама.