Слани мафини

Потребно је:
* 2 мање тиквице
* мало соли
* 2 јајета
* кесица прашка за пециво
* 180 мл јогурта
* 4 кашике уља
* 2 чаше (од јогурта) оштрог брашна

Тиквице ољуштите, нарендајте, посолите и оставите 10 минута да одстоје. За то време умутите јаја са јогуртом, брашном и уљем, па додајте тиквице не цедећи их. Све добро сједините и пуните калупе за мафине. Ако имате, у смесу можете да додате мало зачинског биља и пармезана. Пеците их 30 минута на 200 степени. Мафине служите мало прохлађене, уз кисели млечни напитак или сезонску салату.

Поховане

Потребно је:
* 2 тиквице
* со
* брашно по потреби
* кашика презли


Тиквице ољуштите и исецкајте на тање колутове ако су веће, или на шните ако су мање. Посолити и оставити пола сата да се вода из њих оцеди.У једну посуду ставити брашно. У другој посуди умутите два јајета и кашику презли.Оцеђене тиквице најпре уваљајте у брашно, а потом у јаја са презлама и пржите у већ загрејаном уљу док не порумене.Ништа простије, а веома укусно! Овај рецепт ћете примењивати и онда кад корона буде далека прошлост.

Витаминска чорба

Потребно је:
* тиквица средње величине
* главица црног лука
* 3 чена белог лука
* 3 кашике уља
* 2 мања кромпира
* чаша киселе павлаке
* жуманце
* со, бибер
* оригано, першун

Тиквицу очистите и исеците на коцкице. Исеците и кромпир на ситније комаде. Загрејте уље. Продинстајте ситно сецкани црни лук, а затим додајте бели, динстајте мало, па убаците и тиквице. Још мало продинстајте, а онда додајте кромпир, налијте две литре воде и кувајте на умереној температури. После пола сата зачините сољу и бибером по жељи. Убаците оригано и першун, додајте размућено жуманце и на крају павлаку. Сервирајте топло.


Пљескавице

Потребно је:
* 750 г тиквица
* 250 г фета сира
* 2 кашицице свеже мирођије
* 120-150 г брашна
* 3 јајета
* со, бибер
* универзални зачин
* 5-6 струкова младог лука
* густи јогурт
* уље за пржење

Тиквице оперите, па их на крупно нарендајте, ставите у цедиљку, посолите и оставите око пола сата да се оцеде. У међувремену, исецкајте млади лук, ставите у посуду и додајте измрвљени фета сир. У то додајте исецкану мирођију и брашно, посолите, побиберите и додајте мало универзалног зачина. Водите рачуна да не пресолите пошто је сир слан. Додајте умућена јаја и све добро сједините. У смесу од брашна и јаја ставите оцеђене тиквице, па све добро промешајте. У већем тигању загрејте уље, кашиком стављајте смесу притискајући одозго да добијете пљескавице. Са сваке стране пржите три-четири минута, а потом их стављајте на кухињски папир да се оцеде од вишка масноће. Пљескавице можете да служите топле, са кашиком густог јогурта.

Слојевита торта

Потребно је:
* 2 велике тиквице
* 6 јаја
* 6 кашика брашна
* сецкан першун
* 600 г киселе павлаке


У 2 посуде нарендајте по једну очишћену тиквицу, посолите и оставите 20 минута да пусте воду. За то време миксером мутите 3 јајета, око минут, па додајте осцеђене тиквице из једне посуде и 3 кашике брашна, водећи рачуна да смеса не буде течна. Ако је ретка, додајте још мало брашна и сецкани першун. Потом обложите плех за печење пек-папиром и без икаквог намашћивања излијте смесу, лепо је поравнајте да буде исте дебљине и пеците 20 минута на 180 степени. Док се прва кора пече, на исти начин спремите смесу за другу. Прву испечену кору извадите из рерне, одмах скините пек-папир и вратите га у плех, па излијте смесу за другу кору и пеците на исти начин. Печене коре преполовите на једнаке делове. Сваку кору премажите киселом павлаком и ређајте једну на другу у чинију за сервирање. Слојевиту торту пре служења ставите у фрижидер да се добро охлади и сједини.

Роловане из рерне

Потребно је:
* 4 тиквице
* 3 јајета
* 150 г фета сира
* 100 мл млека
* 1-2 кашике киселе павлаке
* кашика брашна
* со, бибер


Опране тиквице исеците по дужини на веома танке листове. На радну површину прво ставите један листић, па од његове половине други, па трећи, и на крају четврти. На почетак првог листића ставите комадић фета сира и ролајте целом дужином, водећи рачуна да није превише стиснуто. Слажите роловане листове у ватросталну чинију премазану путером или маргарином, а затим ставите у рерну на 200 степени да се пече 15 до 20 минута. За то време умутите јаја, млеко, павлаку, брашно, со и млевени бибер. Ако имате, можете да додате и мрвљени сир. Након 20 минута печења, смесом прелијте роловане тиквице и вратите их у рерну да се пеку још 20 минута. Готово јело служите уз кисело млеко, јогурт, кефир, и неку сезонску салату.