ЗА оне који желе да скину велики вишак килограма и обликују фигуру у релативно кратком временском року, поједини нутруционисти препоручују ригорозну и веома рестриктивну дијету. У питању је данска дијета, која је позната још и по називом Копенхаген дијета.


Промовише се као један од начина да се организам покрене да брже сагорева масноће и избацује вишак течности, што доприноси да дијета делује и након завршетка циклуса од 13 дана.

Оно што карактерише ову дијету, и помало је разликује чак и од сличних дијеталних програма је строга дисциплинованост. Корисницима се не допушта ниједна самостална одлука при формирању јеловника, а у случају да направите само једну грешку док сте на данској дијети, саветује се моментално прекидање дијеталног плана.

Због тога, стручњаци из области нутриционизма предлажу припремни период, односно две или три седмице постепеног смањивања калоријског уноса пред почетак саме дијете. Овим се организам лакше припрема на оно што следи и знатно ћете олакшати тринаестодневни дијетални план на који сте се одлучили. Иста ствар важи и за постдијетални период, када би требало постепено повећавати калоријски унос.

Ако сте држали дијету до краја, тачно 13 дана, не би требало да је понављате у следећих годину дана, односно, по препоруци, наредне две године.

ПРВИ ДАН


Доручак - шоља црне кафе или чаја, коцка шећера

Ручак - два тврдо кувана јаја, барени спанаћ, парадајз

Вечера - шницла (230 г), салата

ДРУГИДАН

Доручак - шоља црне кафе, коцка шећера

Ручак - кришка шунке, шоља јогурта

Вечера - шницла, салата

ТРЕЋИ ДАН

Доручак - шоља црне кафе, коцка шећера, кришка тоста

Ручак - два тврдо кувана јаја, кришка шунке, салата

Вечера - кувани целер, парадајз, воћка

ЧЕТВРТИ ДАН

Доручак - шоља црне кафе, коцка шећера, кришка тоста

Ручак - литар сока од поморанџе, шоља јогурта

Вечера - кувано јаје, изрендана шаргарепа, 25 г младог сира

ПЕТИ ДАН

Доручак - велика изрендана шаргарепа са лимуном

Ручак - велики комад куване рибе (бакалар, шкарпина око 230 г) са лимуном и мало маслаца

Вечера - велика шницла, салата, кувани целер