РОЛАТ СА КОКОСОМ


Потребно је за белу смесу:

- 100 мл воде

- 100 г кристал шећера

- 100 г кокоса

- 150 г путера

- 2 кашике шећера у праху

За тамну смесу:

- 300 г млевеног кекса

- кашика какаа

- 10 кашика скуване црне кафе

- 100 г чоколаде за кување

- 150 г шећера у праху

Прво скувајте кафу без шећера и оставите да се хлади. У шерпицу улијте воду, додајте кристал шећер и мешајући кувајте 2-3 минута. Склоните са ватре, па умешајте кокос. Смесу оставите да се хлади, повремено мешајући да се не би стврднула. За то време добро умутите миксером путер са шећером у праху да буде пенасто и готово потпуно бело. Додајте охлађену смесу са кокосом, па све добро сједините. Потом на пари или у микроталасној рерни растопите чоколаду, додајте је млевеном кексу заједно са охлађеном кафом, какаом и шећером у праху. Састојке прво сједините варјачом, па месите рукама. Смеса треба да буде чврста да би се ролат лако секао. Ако се деси да ипак није компактан, додајте још растопљене чоколаде. Смесу поделите на два дела. На пек-папир величине ролата поспите шећер у праху и разваљајте пола тамне смесе, преко ставите половину беле, па их пажљиво уз помоћ папира савијте. Исто учините и са другим делом тамне и светле смесе. Ролате ставите на неколико сати у фрижидер, да би се чоколада и путер добро стегли, па тек онда служите.


ЧОКОЛАДНЕ ЛОПТИЦЕ


Потребно је:

- 250 г шећера

- шољица воде

- 125 г путера

- по 100 г млевених ораха и млевеног кекса

- 80 г чоколаде

- 2 кашичице млевене кафе

За глазуру:

- 100 г чоколаде

- 3 кашике уља

Ставите на ринглу помешан шећер и воду, а када проври кувајте 3-4 минута да добијете сируп. Померите сируп са рингле, ставите путер и мешајте док се на растопи. Потом додајте орахе и кекс, чоколаду и кафу, па све фино уједначите. Оставите да се смеса охлади, па обликујте куглице. Када то завршите растопите чоколаду у уљу, па једну по једну лоптицу умачите да добију фину глазуру, а потом их слажите на тацну са целофаном да се добро оцеде и охладе. Тек потом их служите. Ако желите дебљи слој додајте више чоколаде за глазуру.



ТАМНИ КОЛАЧ



Потребно је:

- 125 мл јаке кафе

- 110 г путера

- 160 г шећера

- 1/2 кашичице ванилин шећера

- 50 г какаа у праху

- јаје

- 80 г слатке павлаке

- 180 г брашна

- 1/4 кашичице соде бикарбоне

За глазуру:

- 150 мл слатке павлаке

- 120 г чоколаде за кување

- 2 чепа "бејлис" ликера

Ставите путер у кафу, па кад се отопи на лаганој ватри додајте какао у праху и шећер. Мешајте да се сви састојци не повежу и добије глатка смеса без грудвица. Склоните са шпорета. Кад се прохлади на собној температури, додајте слатку павлаку, јаје и брашно помешано са содом бикарбоном и ванилин шећером. Мешајте ручно да добијете смесу без грудвица. Сипајте је у плех обложен пек-папиром и посут презлама или брашном. Пеците око 40 минута на 180 степени. Проверите чачкалицом да ли је колач печен. Оставите га у калупу да се охлади, а за то време на лаганој ватри отопите чоколаду у слаткој павлаци и на крају додајте 2 чепа ликера. Можете и више ако вам се свиђа. Извадите колач на тацну или тањир, прелијте чоколадном глазуром и уживајте.



СТАРИНСКА АРОМАТИЧНА ОБЛАНДА



Потребно је:

- 2 листа обланди

- 6 беланаца

- 200 г шећера

- 200 г млевених ораха

За фил:

- 6 жуманаца

- 150 г шећера

- 5 кашика скуване јаке црне каве

- 100 г чоколаде за кување

- 200 г путера или маргарина

Умутите беланца и шећер у густ снег, па додајте млевене орахе. Тиме премажите обе обланде, ставите их на плитак плех и неколико минута пеците у рерни на 200 степени, да смеса добије жућкасту боју. Умутите жуманца и шећер. Када се смеса згусне додајте кафу и отопљену чоколаду, па још мало мутите на пари. Најпре ће изгледати ретко, али ће се хлађењем стегнути. У хладну смесу додајте умућен путер или маргарин. По ширини пресеците обланде са запеченим филом, да добијете 4 комада. И фил поделите на 4 дела. Мажите обланде и слажите их једну на другу. Последњу немојте одмах да мажете филом, већ прво на обланде ставите нешто теже да се слепе. Тек потом нанесите фил и на последњу обланду и поспите је млевеним орасима. Можете да декоришете и глазуром. Служите исечене у жељеним облицима.



КРЕМАСТА КАПУЧИНО ТОРТА




Потребно је за корице:

- 5 беланаца

- 250 г шећера

- кашика брашна

- кашика сирћета или лимуновог сока

За основни крем:

- л млека

- 5 жуманаца

- по 9 кашика шећера и густина

- 2 кесице ванилин шећера

- 250 г путера

- по 150 г растопљене и ситно сецкане чоколаде

- кесица капучина

За декорацију:

- 300 г шлаг пене

- 2 кашичице нес-кафе

- листићи од чоколаде за украшавање

Умутите пену од беланаца, додајте шећер, брашно и сирће или лимунов сок. Умућену смесу сипајте на плех за печење обложен масним папиром, и сушите у рерни 1-1,5 сат на 125 степени. Умутите жуманаца са шећером, брашном и мало хладног млека. Преостало млеко ставите да проври, па скувајте крем од умућених жуманаца. Крем охладите, па миксером умутите са путером. Поделите смесу на два дела, па у један додајте растопљену чоколаду, а у други кесицу капућина и ситно сецкану чоколаду. Затим корицу из рерне преполовите, па филујте чоколадним кремом. Преко ставите другу корицу и премажите капучино кремом. Умутите шлаг пену са млеком или водом, додајте нес-кафу размућену у мало воде и премажите целу торту. По жељи украсите листићима чоколаде или чоколадним мрвицама, и добро охладите пре сервирања.