Хрскаве презле за укуснији оброк: Лосос печен у рерни (РЕЦЕПТ)

Ж. П.

10. 03. 2020. у 14:10

Хрскаве презле за укуснији оброк: Лосос печен у рерни (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

Ево још неколико рецепата за јела са презлама: кромпир-чорба, шпагете са пилетином, поховани качкаваљ, боранија са прженом сланином

ЛОСОС ПЕЧЕН У РЕРНИ


Потребно је:

- 4 филета лососа

- 4 кашике маслиновог уља

- презле (количина по потреби)

- сецкани першун

- со, бибер

Лосос зачините сољу и бибером, а затим свако парче поређајте у плех прекривен папиром за печење тако да кожица буде окренута на доле. У мањој посуди помешајте презле, маслиново уље и першун (по жељи додајте мало соли и бибера). Преко лососа ставите мешавину са презлама и убаците плех у загрејану рерну на 200 степени. Пеците отприлике 15 минута, а затим виљушком проверите да ли је печен. Јело можете да сервирате одмах, са салатом од свежег поврћа, бареним кромприом или пиринчем.



ШПАГЕТЕ СА ПИЛЕТИНОМ



Потребно је:

- 200-300 г шпагета

- 200-300 г пилећег белог меса

- презле (количина по жељи)

- мало качкаваља

- уље, со

- першун

Скувајте шпагете у води са мало уља. Пилетину можете такође да скувате или да је исецате на коцкице, посолите и пропржите на уљу. У међувремену испржите и презле на мало уља. Најпре у тањир сервирајте тестенину, преко ставите месо, поспите презле, нарендани качкаваљ и мало сецканог прешуна.



КРОМПИР-ЧОРБА


Потребно је:

- 400 г кромпира

- 50 г маслаца

- коцка за супу

- 2 јајета

- 100 г презли

- першун

- со

- биљни зачин

- крутони за посипање

- 1,5 л воде

У кључалу воду додајте маслац, ољуштен и нарендан кромпир, коцку за супу растворену у води, а ако је потребно ставите још мало соли или биљног зачина. Смањите температуру и кувајте око 10 минута на тихој ватри. Пенасто умутите јаја и помешајте с презлама, а затим сипајте у танком млазу у лонац са омекшалим кромпиром. Пре сервирања, у сваку порцију чорбе ставите ситно сецкани першун, мало крутона, а по жељи и пржену сланину.



ПОХОВАНИ КАЧКАВАЉ


Потребно је:

- 300 г качкаваља

- 100 г брашна

- 50 г презли

- 2 јајета

- уље

Исеците качкаваља на режњеве (на дебљину по жељи). Свако парче уваљајте најприје у брашно, затим у умућена јаја, па у презле, и пржите у тугању на добро загрејаном уљу, да добро порумени са обе стране.



БОРАНИЈА СА ПРЖЕНОМ СЛАНИНОМ



Потребно је:

- 500 г свеже бораније

- сланина (количина по жељи)

- 3 пуне кашике презли

- чен белог лука

- со по укусу

- 50 г маслаца

- уље

Боранију оперите, очистите и насецкајте, а затим је кувајте у сланој води отприлике 20 минута (водите рачуна да се не прекува и не распадне). У другу шерпу ставите маслац и уље. Кад се маслац истопи и сједини са уљем, додајте бели лук, мало га препржите и извадите (више га не враћате у јело), затим додајте презле и пржите док не добију златну боју. Одвојено испржите на уљу и сланину. Процеђену боранију сипајте у испржене презле, додајте сланину, посолите по укусу, промешајте све заједно и вратите на шпорет још минут. Уз ово јело можете служити пржена јаја или неки други прилог по жељи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације