Пуна витамина и минерала: Здрава чорба са киноом (РЕЦЕПТ)

Ж. П.

07. 03. 2020. у 16:10

Пуна витамина и минерала: Здрава чорба са киноом (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

Ево још неколико рецепата за јела са киноом: ћуфте са мајчином душицом, пилетина са поврћем, пилав са печуркама, мусака без меса

ЧОРБА ПУНА МИНЕРАЛА


Потребно је:

- 2 тиквице

- 100 г киное

- 2 кромпира

- шаргарепа

- паприка

- млади лук или празилук

- бујон од поврћа

- 40 г маслаца

- 2 жуманца

- 3 кашике киселог млека

- першун или мирођија

- со, бибер


Киноу натопите водом и оставите два-три сата да набубри. Поврће ситно исецкајте на коцкице. Маслац загрејте и на њему продинстајте млади лук, шаргарепу и паприку. Када омекшају, додајте и тиквицу и киноу. Прелијте врућим бујоном, додајте со и бибер, па коцкице кромпира. Оставите чорбу да се крчка на умереној ватри, а затим додајте першун или мирођију и запржите је умућеним жуманцима са киселим млеком.


ЋУФТЕ СА МАЈЧИНОМ ДУШИЦОМ



Потребно је:

- 200 г киное

- 1/2 главице лука

- 2 јајета

- 50 г качкаваља

- 50 г брашна

- со

- шака мајчине душице

- мало оригана

- веза першуна


Киноу оперите и кувајте у води, док зрнца не набубре, па је оперите, оцедите и оставите да се охлади. Изрендајте качкаваљ, додајте ситно исецкан лук, јаја, со, мајчину душицу, оригано, першун. Помешајте са киноом. Обликујте ћуфте и уваљајте их у брашно. Пржите их на јакој ватри, па их оцедите на убрусу да не би биле масне.



ПИЛЕТИНА СА ПОВРЋЕМ


Потребно је:

- 30 г киное

- већи комад пилетине

- тиквица

- паприка

- 1/2 главице зелене салате

- краставац

- парадајз

- соја сос

- со, бибер

- першун


Киноу скувајте у благо посољеној води, охладите и оцедите. Пилетину исеците на шницле и зачините. Паприку, краставац и парадајз исецкајте на танке кришке. У рерни или још боље на роштиљу испеците пилетину са колутовима тиквице, па пред сам крај додајте киноу, да се пече два-три минута. Зачините соја сосом, сољу и бибером. Сервирајте пилетину и киноу са поврћем, па поспите ситно исецканим першуном.



ПИЛАВ СА ПЕЧУРКАМА


Потребно је:

- шоља пиринча

- шоља киное

- 200 г печурака

- главица црног лука

- зелена паприка

- бибер, со

- кумин

- маслац


Натопите киноу и пиринач и оставите да одстоје неколико сати. После тога их исперите добро и ставите у врелу воду да прокључају. Исеците ситно лук и паприку, па их ставите у кипући пиринач и киноу. Пред крај додајте печурке. Зачините кумином, сољу и бибером. Пред крај додајте мало маслаца да пилав буде укуснији.



МУСАКА БЕЗ МЕСА




Потребно је:

- 1/3 шоља киное

- тиквица

- паприка

- парадајз

- 6 јаја

- 200 г сира

- 200 г броколија

- маслиново уље

- кисела павлака

- мирођија

- со


Оперите киноу и ставите је да се скува у води. За то време исеците тиквицу, паприку, парадајз и броколи. Намрвите сир и додајте пет јаја. Помешајте са скуваном киноом, поспите мирођијом, сољу и додајте мало маслиновог уља. Добро промешајте. Долијте и мало воде. Пеците у загрејаној рерни на 250 степени. После десетак минута, прелијте смесом од павлаке и јаја, украсите мирођијом и наставите да печете на 200 степени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације