ВАНИЛИЦЕ ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ


250 мл уља

1/2 шољице воде

1 шољица шећера

1/2 кашичице соде бикарбоне

ванилин шећер

брашно по потреби

шећер у праху

џем

Загрејте уље како би се неутралисао мирис, а када се охлади додајте воду, шећер, соду, ванилин шећер и замесите тесто са брашном по потреби (можете да додате и мало млевених ораха). Оставите тесто мало да одстоји, а затим га развуците оклагијом на папиру за печење или фолији, па модлицама обликује ванилице. Све колаче поређајте у подмазан плех и пеците у рерни, али водите рачуна да их не препечете. Затим сваки колач премажите џемом и саставите по две ванилице. Сваку уваљајте у шећер и праху.


ЧОКОЛАДНА ОБЛАНДА


обланде

1/2 л воде

1/2 кг шећера

ванилин шећер

100 г посне чоколаде

200 г млевених ораха

300 г млевеног посног кекса

100 г маргарина

Сипајте воду у шерпу, додајте шећер, ванилин шећер, чоколаду и маргарин и ставите на шпорет. Када прокључа и када се маргарин истопи, скините са рингле и додајте орахе и кекс, добро промешајте и оставите 15 минута да се фил прохлади. Филујте обланду, а потом је добро пристисните и оставите да се стегне.


ЈЕДНОСТАВНЕ БОМБИЦЕ


500 г посног млевеног кекса

маргарин

1-2 чаше сока (газирани или обичан)

2 штанглице чоколаде за кување

10 кашика шећера

ванилин шећер

кокосово брашно

Маргарин добро умутите, додајте кекс, шећер, сок, истопљену чоколаду и добро промешајте да добијете уједначену масу. Затим рукама обликујте бомбице, сваку уваљајте у кокосово брашно и ређајте на послужавник.


ДОМАЋА БАКЛАВА


500 г танких кора

300 г мелевених ораха

150-200 г шећера

уље

За сируп:

300 г шећера

300 мл воде

2 ванилин шећера

Подмажите плех уљем, поређајте две коре, попрскајте их уљем, поспите кашиком шећера и кашиком ораха. Ставите преко следећу кору и поновите поступак док не истрошите сав материјал. Последњу премажите уљем, а затим исеците балкаву на коцке и пеците у загрејаној рерни. У међувремену припремите сируп тако што ћете скувати воду, шећер и ванилин шећер. Прелијте сируп преко вруће баклаве.


МАФИНИ СА ОРАСИМА



3 шоље брашна

кесица прашка за пециво

- кашичица соли

6 кашика млевених ораха

2 шоље шећера

2 шоље хладне воде

2 кашике сирћета

3/4 шоље уља

Помешајте брашно, прашак за пециво и орахе, а затим додајте и остале суве састојке и све добро сједините. У другу посуду сипајте воду, сирће и уље и помешајте са сувим састојцима. Смесу сипајте кашиком у калупе за мафине и пеците у загрејаној рерни на 200 степени. Мафине можете да украсите наренданом посном чоколадом или орасима.