ПЛОЧИЦЕ СА КРЕМ-СИРОМ


Потребно је за тесто:

* 170 г брашна

* 80 г смеђег шећера

* мало соли

* 90 г хладног путера

За фил:

* 400 г сувих смокава

* 250 мл воде

* 40 г шећера

* 3 кашике свежег сока од лимуна

За прелив:

* 170 г крем-сира

* кашичица екстракта ваниле

* јаје

* 40 г шећера

Смокве очистите од петељки, исеците на ситне комаде и ставите у шерпицу, додајте воду и шећер, па кувајте пет минута. Склоните с рингле и оставите да се прохлади. За то време умесите тесто од брашна, шећера, соли и ситно сецканог хладног путера. Мешајте да добијете мрвичасто тесто. Убаците га у науљен плех и поравнајте прстима. Куване смокве, са остатком воде из шерпице и соком од лимуна, изблендирајте. Том смесом премажите тесто. У чинији измиксајте омекшали крем-сир, шећер, екстракт ваниле и јаје. Смесу истресите преко смокава, поравнајте и ставите колач да се пече 30 минута у рерни загрејаној на 180 степени.


КОМИСБРОТ


Потребно је:

* по шоља (за белу кафу) беланаца, шећера, уља и брашна

* сок и кора од лимуна

* 100 г сувих смокава

* 100 г сувог грожђа

* шака сецканих ораха

Добро умутите беланца, додајте шећер, уље и брашно. Грожђице поспите са мало брашна, па руком промешајте (тако се неће лепити зрна) и спојите са смесом од беланаца. Потом додајте и сецкане смокве и орахе, па у колач нарендајте кору лимуна и сипајте исцеђен сок. Пеците у науљеном и побрашњеном калупу 45 минута на 180 степени. Колач извадите из калупа тек кад се охлади.



ВОЋНА САЛАМА



Потребно је:

* 500 г сувих смокава

* 300 г сувих шљива

* 250 г урми

* 150 г ораха

* 200 г шећера у праху

* ванилин шећер

* мало кристал шећера

* кора поморанџе

Очишћене шљиве, орахе и кору поморанџе исеците на ситне комаде, а смокве и урме самељите. У мало воде ставите шећер и кувајте да добијете густ сируп, па скините са шпорета, додајте припремљено воће и добро промешајте. Алу-фолију поспите с мало кристал шећера и по њему распоредите смесу. Ваљајући фолију обликујте саламу и оставите је да се стврдне, па је сеците на танке кришке уз помоћ ножа умоченог у врелу воду.



РУСТИЧНИ КОЛАЧИЋИ



Потребно је:

* 100 г сувог грожђа

* по 125 г маргарина и шећера

* ванилин шећер

* 2 јајета

* 225 г брашна

* 100 г сувих смокава

* рум

* рендана корица лимуна

Грожђице потопите у рум и оставите тако пола сата. У међувремену пенасто умутите маргарин са шећером, ванилин шећером, додајте јаја, лимунову корицу и, на крају, брашно. Добро промешајте, па умешајте ситно сецкане смокве и румом натопљене грожђице. Правите лоптице величине ораха (пожељно је да не буду савршеног облика) и ређајте их на пек-папиром обложен плех. Пеците у претходно загрејаној рерни. Готови су кад порумене.



ШТРУДЛИЦЕ


Потребно је за тесто:


* 300 г брашна

* 170 г маслаца

* 100 г шећера

* 50 г меда

* 1/4 кашичице соде бикарбоне

* по прстохват соли и цимета

* нарендана кора поморанџе или лимуна

* 2 кашичице чистог екстракта ваниле

* 4 жуманца


За фил:

* 400 г сувих смокава

* 80 г пиреа од јабуке

* 50 г меда

* мало цимета

У чинији миксером умитите омешкали маслац, шећер, мед, рендану корицу по жељи, со, екстракт ваниле и цимет. Додајте једно по једно жуманце и мутите да се сједине са смесом. Убаците просејано брашно и соду бикарбону и мешајте прво најмањом брзином, а потом варјачом. Када добијете мекано тесто поделите га на четири дела, од сваког направите ваљак и растањите мало дланом, па увијте у фолију. Нека се бар два сата хладе у фрижидеру. За то време исецкане смокве, мед и пире од јабука добро измиксајте да добијете глатку смесу, коју ћете потом ставити у кесицу за украшавање. Хладно тесто развијте веома танко и исеците на правоугаонике ширине 8 цм (остатке теста спојите, охладите и поново разваљајте). Дух сваког, по средини, истисните фил и растањите га ножем. Преклопите тесто преко фила, па окрените тако да преклоп буде с доње стране. Штрудлице преместите на плех и ставите у фрижидер на сат времена. Кад се добро охладе, исеците их на комаде дужине 6 цм (али их оставите спојене). Пеците око 12 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Готове су кад лагано порумене. Једите их охлађене.