ШТРУДЛА ПО БАКИНОМ РЕЦЕПТУ


Потребно је за тесто:

- 1 кг брашна

- коцка квасца

- 6 кашика шећера

- 5 кашика уља

- 3 јајета

- 2 дл воде

- 2 дл млека

За фил:

- 500 г млевених ораха

- 5 кашика шећера

- 250 мл млека

- ванилин шећер

Квасац растопите у 2 дл млаке воде, додајте 2 кашике шећера и оставите да надође. Варјачом умутите јаја, додајте 4 кашике шећера, сипајте квасац, топло млеко и уље. Замесите мекано тесто за штрдулу постепено додавајући брашно, затим прекријте крпом и оставите тесто да нарасте. У међувремену припремите фил тако што ћете у шерпу ставити млевене орахе, шећер, млеко и шећер упраху, а затим попарите орахе на рингли (на тихој ватри), мешајући све време. Надошло тесто поделите на два дела и танко га развуците оклагијом. Обе коре премажите филом од ораха, увијте у штрудлу, ставите у подмазани плех и оставите мало да надођу. Премажите их истопљеним путером и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, док штрудле не порумене, отприлике 40 минута. Када се охладе поспите их шећером у праху.



ЧОКОЛАДНИ КОЛАЧ


Потребно је:

- 4 јајета

- 180 г шећера

- 250 г брашна

- 150 г путера

- 100 г млевених бадема

- 1 прашак за пециво

- нарендана кора лимуна

- 1 ванилин шећер

- 100 г беле чоколаде

- 70 г млечне чоколаде

- 1 пудинг од чоколада

- 130 мл јогурта

- 150 г сецканих ораха

Белу и млечну чоколаду изломите на ситне комаде. Укључите рерну на 200 степени и припремите правоугаони плех обложен папиром за печење. У дубљој посуди умутите миксером путер са шећером и ванилин шећером. Када се шећер истопи, додајте једно по једно јаје и непрестано мешајте. Сипајте јогурт, ставите брашно помешано са прашком за пециво, бадемима, лимуновом кором, прахом од пудинга и мешајте да се све добро сједини. Искључите миксер, додајте обе чоколаде и промешајте кашиком. Смесу сипајте у плех, преко ње ставите сецкане орахе и пеците у рерни 35-40 минута. Када се колач охлади, сеците га на коцке.



ТОРТА СА ТРИ КОРЕ


Потребно је за кору:

- 4 јајета

- 200 г шећера

- 6 кашика воде

- 3 кашике меда

- 100 г млевених ораха

- 200 г брашна

- 1/2 прашка за пециво

- рум

За фил:

- 600 мл млека

- 150 г шећера

- 6 кашика брашна

- 2 кашике густина

- сок од лимуна

- 150 г путера

Умутите миксером беланца и оставите их са стране. Пенасто умутите жуманца и шећер, додајте воду, мед, а затим млевене орахе и брашно помешано са прашком за пециво. Ставите у смесу умућена беланца, све промешајте кашиком и сипајте у плех обложен папиром за печење. Кору пеците на 180 степени, отприлике 20 минута, а када се охлади исеците је на три једнака дела. У међувремену припремите фил. У мало хладног млека размутите густин и брашно, а остатак млека ставите на шпорет са шећером. Када проври сипајте смесу са брашном и густином и кувајте док се не згусне. У охлађени фил додајте умућен путер и сок од лимуна. Ставите кору на тацну, натопите је мешавином рума и воде и премажите трећином фила. Поновите поступак са другом и трећом кором, а преко последњег слоја фила нарендајте чоколаду и поспите млевене или сецкане орахе.



ПУЊЕНЕ ЈАБУКЕ ПЕЧЕНЕ У РЕРНИ



Потребно је:

- 4 велике киселе јабуке

- 100 г сецканих ораха

- 4 супене кашике меда

- ванилин шећер

- супена кашика сувог грожђа

Јабуке оперите али их немојте ољуштити. Ножем или кашичицом пажљиво извадите средину и семенке а затим их поређајте у посуду за печење. Помешајте орахе, ванилин шећер, суво грожђе и мед, па добијеном смесом напуните јабуке. Пеците их у загрејаној рерни на 200 степени, отприлике 25 минута. Када се јабуке охладе можете их украсити сецканим орасима или растопљеном чоколадом.



МАФИНИ СА СУВИМ ГРОЖЂЕМ


Потребно је:

- 2 јајета

- 1/2 шоље уља

- кашика маслаца

- шоља шећера

- прашак за пециво

- ванилин шећер

- шоља киселог млека

- 1,5 шоља брашна

- 1/2 шоље сецканих ораха

- суво грожђе по жељи

Умутите јаја с маслацем, уљем и шећером. Додајте брашно са ванилин шећером, прашком за пециво и кисело млеко. Ако вам се учини да је смеса превише ретка, додајте још мало брашна (али не претерујте јер тесто за мафине треба да буде ређе). Додајте сецкане орахе и суво грожђе и промешајте. Сипајте смесу у калупе за мафине или корпице за колаче. Пеците 25 минута, односно док не порумене.