ПЕВАЧИЦА Адел је, према писању страних медија, у протеклих годину дана изгубила чак 45 килограма, а своју нову линију показала је на забави након доделе Оскара.


Пише се да се подвргла такозваној Сиртфуд (Sirtfood) дијети, у којој се узима 1000 калорија дневно и пију зелени природни сокови. Трансформацију је започела након развода, а линију је након годину дана упорности довела до савршенства.


Сиртфуд дијета била је једна од најпретраживанијих дијета прошле године, а реч је о начину исхране у ком се конзумира храна која подстиче настајање ензима који се називају сиртуини, који према истраживањима убрзавају сагоревање калорија, сузбијају апетит, убрзавају метаболизам и смањују упале.


Разлог због ког су многи заинтересовани за ову дијету јесте чињеница да су дозвољени вино и чоколада.


Зачетници дијете су Ејдан Гогинс и Глен Матен. Дијета се састоји од две фазе, а траје три недеље.


Прва фаза: Дневно се уносе три Сиртфуд зелена сока који садрже кељ, руколу, першун, целер, зелену јабуку, лимунов сок и зелени чај и један Сиртфуд оброк. Тако у дану уносите 1000 калорија, током три дана.


Сиртфуд оброци укључују урме, боровнице, кафу, кељ, руколу, першун, целер, зелене јабуке, соју, јагоде, чоколаду са 85 посто какаа и куркуму.

Наредна четири дана пијете два Сиртфуд зелена сока и једете два Сиртфуд оброка, чиме дневно уносите 1500 калорија.


Друга фаза: Траје 14 дана. Током две недеље потребно је јести три Сиртфуд оброка и попити један Сиртфуд зелени сок.


Потребно је укључити и вежбе у трајању од 30 минута, пет пута недељно.


Стручњаци нису одушевљени овом дијетом јер је превише рестриктивна.


"Уносом само 1000 калорија многи људи ће остати гладни. А ако се дозвољене намирнице не налазе на попису њима омиљених, могли би још више жудети за храном", истиче нутриционистица Каролин Аповиан, која сматра да би све могло резултирати каснијим преједањем.


Наглашава и да се у првој фази не уноси довољно протеина, што може резултирати губитком мишића и успореним радом метаболизма.

(index.hr)