Сочно и ароматично: Месни специјалитети са пивом (РЕЦЕПТИ)

Ж. П.

13. 02. 2020. у 14:10

Сочно и ароматично: Месни специјалитети са пивом (РЕЦЕПТИ)
Направите: ћуреће шницле у соја сосу, ароматичну јагњетину, зачињену свињетину, сочну телетину

ЋУРЕЋЕ ШНИЦЛЕ У СОЈА СОСУ

Потребно је:

* 4 ћуреће шницле

* 500 г кромпира

* 3 шаргарепе

* 200 г печурака

* 150 мл пива

* 2-3 кашике соја соса

* 2 кашике парадајз пиреа

* бибер

* 1/2 кашичице карија

Зачините шницле соја сосом, бибером и каријем. Исеците кромпир, шаргарепу и печурке на крупне комаде. Ставите их у плех и поспите сољу и бибером. Одозго поређајте шницле, а поред чери парадајз или парадајз пире. Сипајте пиво и увијте у фолију. Ставите у рерну на 200 степени и пеците око 120 минута. На крају скините фолију и запеците, да добијете хрскаву корицу.


АРОМАТИЧНА ЈАГЊЕТИНА



Потребно је:

* око 1,5 кг јагњеће плећке, односно бута

* 330 мл пива

* кашичица нане

* кашичица селена

* со, бибер

* кашика алеве паприке

* 3 кашике маслиновог уља

* кашичица мајчине душице

* 100 мл бујона

Месо исеците на крупније комаде или цело ставите у одговарајућу тепсију. У чинији или чаши помешајте уље са зачинима и промешајте. Добијеном смесом премажите месо са свих страна, тако да добро упије. Пиво и бујон сипајте око меса, па тепсију покријте алу-фолијом. Ставите јагњетину да се пече у рерни на 160 степени, око три сата. Склоните фолију, повећајте температуру на 180 степени, па вратите месо да се допече још 20 минута, све док не ухвати браонкасту корицу. Ако је око меса остала само масноћа, сипајте бујон од поврћа. Послужите јагњетину уз печени кромпир или пиринач.


ЗАЧИЊЕНА СВИЊЕТИНА



Потребно је:

* кг свињског врата

* 250 мл тамног пива

* кашичица суве мајчине душице

* кашичица сувог оригана

* 50 г црвеног лука

* 1/2 кашичице бибера, со

* 2 кашике масти

Месо очистите од масноће, оперите и добро осушите. Помешајте све зачине, па их натрљајте на месо. У врелој масти у тигању пеците месо око два минута са обе стране. Потом га извадите, умотајте у папир за печење натопљен машћу и ставите у плех за печење. У исту маст ставите лук исечен на листове и сипајте пиво, све промешајте па пребаците у плех у коме се већ налази месо за печење. Пеците у рерни на 180 степени око 60 минута. Десет минута пре него што месо извадите из плеха, скините папир и вратите да добије хрскаву корицу. Пре сечења оставите да одстоји 30 минута и поспите ориганом, а служите уз прилог по жељи и црвено вино.


СОЧНА ТЕЛЕТИНА


Потребно је:

* 700 г телећег меса

* 800 г кромпира

* 250 г печурака

* 3 шаргарепе

* главица црног лука

* 4 стабљике целера

* 2 кашике брашна

* шарени бибер

* со, чубар, першун

* бујон од поврћа

* коријандер

* шоља пива

* 2 кашике парадајз пиреа

Ставите брашно са мало соли у посуду, додајте телеће месо исечено на коцкице, па све лепо промешајте. Потом у шерпи са угрејаним уљем пржите месо док не добије браон боју. У другој посуди такође загрејте уље и 5-10 минута пржите целер, лук, шаргарепу и печурке исечене на кришке, а кромпир исецкан на коцкице. Затим додајте парадајз пире и све промешајте, сипајте пиво, а након тога и бујон од поврћа растворен у две шоље топле воде. Оставите да проври, па додајте месо и зачините зачинима. Поклопите шерпу и оставите да се крчка сат. Потом скините поклопац, па отворено оставите да се крчка још пола сата или док месо не омекша. Поспите насецканим першуном и служите.


ПЕЧЕНИ ЗЕЦ


Потребно је:

* кг зечетине

* веза младог лука

* кашика универзалног зачина

* шоља пива

* алева паприка

* нана

* бибер, со

* уље

Исеците зеца на комаде и добро натрљајте алевом паприком, наном и уљем. Исеците и лук па ставите у плех, поспите бибером, наном и са мало соли. Промешајте и сипајте пиво, поређајте комаде зечетине и додајте чашу воде. Покријте алуминијумском фолијом и пеците у рерни на 180 степени, 50 минута. Потом скините фолију и вратите зечетину у рерну да се запече.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације