МИЊОН КОЦКЕ


Потребно је за светли део:

- 12 пуних кашика шећера

- 4 кашике воде

- 300 г млевеног бадема

- арома бадема

- 100 г беле чоколаде

- 125 г путера или маргарина


За тамни део:

- 12 пуних кашика шећера

- по 4 кашике воде и сока поморанџе

- 300 г ораха

- 100 г црне чоколаде

- 125 г путера или маргарина


За крем:

- 12 пуних кашика шећера

- по 4 кашике воде и сока поморанџе

- 300 г млевеног лешника

- 100 г беле чоколаде

- 125 г путера или маргарина


За глазуру:

- 150 г тамне чоколаде

- 5 кашика уља

Ушпинујте шећер са водом посебно за сваки део. За светли део у ушпинован шећер додајте млевени бадем, белу чоколаду, арому бадема и на крају путер, па све добро уједначите. За тамни део у ушпинованом шећеру мешајте млевене орахе, чоколаду и на крају путер, такође док се маса не уједначи. Затим је нанесите преко светлог дела. Поступак поновите и са састојцима за крем, мешајући да се уједначе, а онда тиме премажите последњи део мињон колача. На крају нанесите глазуру од чоколаде и уља, истопљену на пари. По жељи мињон колач поспите ситно млевеним бадемом, па га оставите да се стегне. Сеците на коцке налик бајадерама.


ЧОКОЛАДНА ТОРТА


Потребно је за тесто:

- 70 г презли

- 3 кашике рума

- 200 г бадема

- 130 г чоколаде за кување

- 200 г путера

- 150 г шећера

- 8 јаја

- путер за калуп

- 150 г џема од вишања или другог по жељи


За глазуру:

- 125 г чоколаде за кување

- 60 г путера

- кашика уља


За декорацију:

- бадем исечен на листиће

- чоколадна шлаг крема

- 150 мл млека


Презле прелијте румом и промешајте добро виљушком. Бадеме самељите, а чоколаду отопите на пари. Путеру додајте половину шећера и добро умутите миксером да смеса постане кремаста, па додајте 3 цела јајета и добро промешајте. Потом лагано убаците отопљену чоколаду непрестано мешајући. Преостала јаја раздвојите, па у чоколадну смесу додајте једно по једно жуманце, све време мешајући. Беланца улупајте у чврст снег и полако им додајте шећер уз непрестано мешање, а онда лагано варјачом такође умешајте у чоколадну смесу. На крају у све темељно умешајте презле и млевене бадеме. На дно калупа за печење ставите пек-папир и премажите га путером. Сипајте припремљену смесу, поравнајте и ставите у рерну на 180 степени. Пеците 20 минута, па смањите температуру на 170 степени и пеците још 25 минута. Печено тесто охладите у калупу на собној температури, извадите га на тацну за послуживање и пресеците водоравно по средини на два дела. Доњи део премажите џемом, поклопите га горњим, па споља премажите танким слојем џема. Чоколаду и путер растопите заједно на пари, умешајте уље и пустите да се мало охлади, а потом глазором прелијте торту. У шлаг крему додајте млеко и добро умутите миксером. Када се глазура охлади украсите торту кремом и листићима бадема.


РАСКОШАН КОЛАЧ СА ВИШЊАМА


Потребно је за тесто:

- 250 г брашна

- 2 кашичице прашка за пециво

- 75 г шећера

- кесица ванилин шећера

- јаје

- 125 г путера


За пуњење:

- 50 г пишкота

- 100 г тамне чоколааде

- 500 г добро оцеђених вишања


За прелив:

- 100 г киселе павлаке

- 3 кашике сирупа од шумског воћа

- 100 г шећера

- кесица ванилин шећера

- јаје

- 100 г сецканих или крупније млевених бадема


Помешајте брашно с прашком за пециво, додајте шећер, ванилин шећер, јаје и путер. Све добро сједините миксером, а на крају смесу још мало ручно измесите да добијете глатко тесто. Тесто умотајте у фолију и оставите око пола сата у фрижидер. Потом га на побрашњеној радној површини разваљајте у облик калупа у којем се пече. Ставите пишкоте у кесу за замрзивач, па их уситните уз помоћ оклагије. Добијене мрвице распоредите по тесту, преко њих растопљену чоколаду, а на крају распоредите одмрзнуте и добро оцеђене вишње. Помешајте киселу павлаку са сирупом од шумског воћа, шећером, ванилин шећером, јајетом и бадемима, па прелијте преко вишања. Колач пеците у рерни на 180 степени најдуже 40 минута. Када се печен охлади у калупу, исеците га и поспите са мало прах шећера или служите уз сладолед по жељи.



ЈЕЖ-КУГЛИЦЕ



Потребно је:

- 350 г меког брашна

- 200 г масти или путера

- 150 г шећера

- јаје

- 2 жуманца

- корица лимуна

- прстохват соли

- 2 ванилин шећера

- 2 кашике рума

- 150 г бадема

- 2 беланца


Заједно и поступно умутите маст, шећер, ванилин шећер, јаје, жуманца, корицу лимуна, а на крају додајте брашно и рум. Од смесе направите тесто и оставите у фрижидеру да одстоји бар сат. Потом од теста обликујте куглице, па их умачите у неразмућена беланца. Затим их уваљајте у крупније самлевен бадем и ређајте у плех обложен папиром за печење. Пеците у рерни 20 минута на 180 степени.



МЕДЕНИ КОЛАЧИЋИ


Потребно је:

- 210 г брашна

- 140 г путера

- кесица бурбон ванилин шећера

- 25 г шећера

- јаје

- 75 г млевених бадема

- 40 г светлог меда

- 60 г кристал шећера


Све састојке ставите у одговарајућу посуду, па их добро замесите рукама. Тесто замотајте у провидну фолију и ставите у фрижидер да одстоји сат времена. Од теста направите ваљак, па га поделите на 4 једнака дела. Сваки растањите рукама у мањи ваљак 1,5 цм дебљине, па сеците комадиће и обликујте по жељи. Ређајте их у велики плех, на пек-папир. Пеците на 180 степени 10-15 минута. Потом још вруће колачиће ваљајте у кристал или прах шећер.