Да прсте полижеш: Батаци у меду и парадајз сосу (РЕЦЕПТ)

Ж. П.

10. 02. 2020. у 13:30

Да прсте полижеш: Батаци у меду и парадајз сосу (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

Ево још неких рецепата за укусна јела са парадајз сосом. Направите: лосос са кромпиром, говеђи гулаш, лагану чорбу, пилетину са преливом, ролат од млевеног меса, брускете са сланином и сиром

"МЕДЕНИ" БАТАЦИ


Потребно је:

- 4-5 батака са карабатацима

- главица црног лука

- 3 чена белог лука

- 2 кашике маслиновог уља

- црвена љута папричица

- 2 кашичице мајчине душице

- 750 мл пасираног парадајза

- со, бибер

- кашика меда

Исецкани црни и бели лук пропржите на маслиновом уљу. Очистите папричицу од семенки, исецкајте је, ставите у тигањ са мајчином душицом и динстајте све заједно. Додајте пасирани парадајз, мед, посолите, побиберите и кувајте отприлике 10 минута поклопљено. Ако је превише густо, додајте мало воде. Убаците у сос батаке и кувајте заједно 5 минута, а затим поређајте месо у подмазани плех, остатак соса прелијте преко и запеците у рерни. Послужите јело уз пиринач и салату.



ЛОСОС СА КРОМПИРОМ



Потребно је:

- 200 г лососа

- 150 г парадајза из конзерве

- 2-3 чена белог лука

- 1 кашика капра

- со, бибер

- босиљак

- шоља леблебија из конзерве

- неколико кромпира

Посолите рибу и испеците је на врелом уљу у тигању, с обе стране, отприлике пет минута. Додајте затим парадајз из конзерве заједно са босиљком, леблебијама и бибером. Поклопите тигањ и динстајте још 10 минута. Одвојено скувајте неколико кромпира, исеците их на коцке и служите као прилог уз рибу.


ГОВЕЂИ ГУЛАШ


Потребно је:

- 500 г црног лука

- 500 г говеђег меса

- 2-3 кашичице алеве паприке

- 3 листа ловора

- по кашичица кима и першуна

- 5 кашика парадајз соса

- прстохват босиљка

- со, бибер

Исецкајте црни лук, пропржите га на уљу у дубљој шерпи, сипајте мало вреле воде и динстајте још пола сата, уз повремено мешање и доливање. Затим убаците алеву паприку, ловоров лист, ким и першун. Додајте месо исецкано на коцке, динстајте неколико минута све заједно, па налијте врућу воду и кувајте на умереној температури отприлике сат и по (повремено мешајући и доливајући врелу воду). Посолите гулаш по укусу, додајте парадајз сос, бибер, прстохват босиљка и поново промешајте. Кувајте још 15 минута, искључите ринглу и оставите поклопљену шерпу да се гулаш још тихо крчка. Уз јело можете да послужите барени пиринач или макароне, као и салату од свежег купуса. Пре него што послужите јело, извадите ловоров лист из шерпе.



ЛАГАНА ЧОРБА


Потребно је:

- 30 мл маслиновог или сунцокретовог уља

- кашика брашна

- 1/2 л соса од парадајза

- 1/2 л воде

- лист ловора

- со, бибер

- суви биљни зачин

- сецкани першун

- мало пиринча

У дубљу шерпу сипајте уље и ставите на ринглу. Када се загреје додајте брашно и мало га пропржите. Сипајте парадајз сос и мешајте док не почне да кува, налијте воду, ставите ловоров лист и зачините по укусу. Када проври, кувајте неколико минута и додајте кувани пиринач. Преко чорбе насецкајте свеж першун.



ПИЛЕТИНА СА ПРЕЛИВОМ


Потребно је:

- 400 г белог пилећег меса

- мања конзерва грашка

- 1/2 л соса од парадајза

- свеж першун

- со

Месо исеците на коцке, зачините и испржите на уљу. Добро процедите течност из грашка. Пилетину ставите у тањир, додајте преко грашак (може и још неко поврће по избору), а одозго сипајте сос од парадајза и мало свежег сецканог першуна.



РОЛАТ ОД МЛЕВЕНОГ МЕСА



Потребно је:

- 500 г млевеног меса

- 100 г шунке(може и сланина)

- 100 г качкаваља

- 200 г свежег крављег сира

- 3 кувана јајета

- 2 свежа јајета

- 3 чена белог лука

- 100 г презли

- со, бибер

- суви биљни зачин

За парадајз сос:

- 2 чена белог лука

- 2 кашике брашна

- кашика алеве паприке

- 2 дл парадајз пиреа

- 2 дл воде

- першун

Млевено месо, бели лук, свежа јаја, презле, со, биљни зачин и бибер добро промешајте да добијете уједначену смесу. Затим месо растањите на фолију и филујте свежим сиром, шунком, куваним јајима (исецкајте их на колутове) и ренданим качкаваљем. Месо пажљиво увијте у ролат и пеците у загрејаној рерни на 200 степени, отприлике 45 минута. У међувремену припремите парадајз сос. Исецкајте бели лук и пропржите га на уљу, додајте 2 кашике брашна и кашику алеве паприке, а затим и парадајз пире помешан са водом. Зачините биљним зачином, бибером и ситно сецканим першуном. Исеците ролат када се испече (немојте одмах чим га извадите из рерне да се не распадне) и сервирајте са припремљеним сосом од парадајза. За прилог можете да спремите рестовани кромпир или пире.



БРУСКЕТИ СА СЛАНИНОМ И СИРОМ



Потребно је:

- багет или обичан хљеб

- сос од парадајза

- неколико чери парадајза

- сланина(може и печеница)

- мало сира

- 4 чена белог лука

- свеж босиљак или першун

- зелена паприка

Исеците хлеб на кришке, сваку премажите сосом од парадајза, поређајте преко сланину, сецкани парадајз, паприку, сир, бели лук, а затим поспите босиљком или першуном. Пеците их у рерни на 200 степени, отприлике 10 минута да буду хрскави. Брускете послужите као предјело или за доручак.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)