ЋУФТЕ ОД КРОМПИРА


Потребно је:

- 500 г кромпира

- 300 г брашна

- јаје

- кашичица куркуме

- со, бибер

- кисело млеко или павлака

- першун и празилук за декорацију

Скувајте кромпир, па га изгњечите и додајте умућено јаје са куркумом, затим со и бибер. Постепено додајте брашно и месите док не добијете фино тесто. Рукама обликујте ћуфте и пржите на врелом уљу са обе стране. Обавезно вадите ћуфте на салвету, да би се оцедиле од вишка масноће. Када их будете послужили, преко њих ставите кашике павлаке или киселог млека и украсите сецканим празилуком и першуном.



ЧОРБА ПУНА ЗДРАВЉА



Потребно је:

- кг шаргарепе

- 2 кашичице куркуме

- 2 кашике кокосовог уља

- главица црног лука

- 2 чена белог лука

- 500 мл бујона од поврћа

- 4 мање кришке ђумбира

- кашика меда

- кашика лимуновог сока

- со, бибер

На кокосовом уљу издинстајте ситно исецкан црни и бели лук. Додајте исецкану шаргарепу и бујон од поврћа, па оставите да проври. Кувајте на средњој температури око 20 минута, а затим све изблендирајте заједно са ђумбиром. Додајте куркуму, мед, лимунов сок, со, бибер и пустите да проври. Чорбу сервирајте топлу.



ОМЛЕТ СА ШАМПИЊОНИМА


Потребно је:

- 5 јаја

- кашичица кокосовог уља

- главица црног лука

- 150 г шампињона

- 1/4 кашичице куркуме

- мањи струк празилука

- першун

- со, бибер

Издинстајте на кокосовом уљу црни лук исечен на листиће, па када мало омекша, додајте сецкане шампињоне и празилук, затим куркуму и мало воде. Динстајте још неколико минута, док поврће не омекша, па прелијте умућеним јајима. Зачините и пеците као класичан омлет. Украсите першуном или целером и сервирајте уз парадајз.


РИЖОТО СА БУНДЕВОМ



Потребно је:

- шоља пиринча

- 500 г бундеве

- главица црног лука

- 2 чена белог лука

- 1/2 кашике путера

- со, бибер

- млевени ђумбир

- чаша белог вина

- кари

- 1/2 кашичице куркуме

Исецкани црни лук продинстајте на уљу, па убаците бели лук исечен на листиће. Додајте пиринач, а затим убаците бундеву исецкану на коцкице. Посолите, побиберите, убаците ђумбир, кари и куркуму, па налијте вином и са мало воде. Оставите да крчка, а када буде готово убаците путер да се истопи и промешајте. Украсите першуном или целером и послужите топло.



ЛИГЊЕ ПУЊЕНЕ МАСЛИНАМА



Потребно је:

- 500 г лигања

- мало маслиновог уља

- 1/2 кашичице куркуме

- кришка хлеба

- 2 парадајза

- 10 маслина

- босиљак

- со, бибер

Лигње очистите од изнутрица и исперите водом, па их добро оцедите. Од средине хлеба направите мрвице, а маслине ситно исецкајте. Исеците и парадајз на ситне кришке. Мрвице хлеба пропржите на маслиновом уљу. Кратко пржите лигње, оставите их да се мало охладе, па их напуните филом од парадајза, мрвица, маслина, босиљка, куркуме, мало соли и бибера. Затворите их чачкалицом и пеците у врућем тигању на маслиновом уљу, кратко са сваке стране. Украсите их сецканим маслинама.



КАРФИОЛ ИЗ РЕРНЕ


Потребно је:

- 400 г карфиола

- 150 г тестенине

- 200 г сира за рендање

- 1/2 л млека

- комадић путера

- 2 кашике брашна

- кашичица куркуме

- со, бибер

Очишћен карфиол исецкајте на комадиће и кувајте у сланој води. За то време направите сос - отопљени путер помешајте са брашном и хладним млеком, па га мешајте на умереној температури, док не проври, а пред сам крај убаците куркуму. Скувајте тестенину. У чинију поређајте најпре тестенину, затим карфиол који сте зачинили по укусу и на крају сос. Нарендајте сир преко, па јело пеците на 200 степени око 25 минута.