КАРАМЕЛ КОЛАЧ


Потребно је:

- 1/2 шоље топле воде

- 7 г сувог квасца

- 2 кашике брашна

- кашика течног меда


За тесто:

- шоља уља

- 2 јајета

- 3 кашике течног меда

- кесица ванилин шећера

- 2,5 шоље брашна

- 100 г путера


За карамел сируп:

- 3 шоље шећера

- 3 шоље воде


Прво помешајте и добро промешајте састојке за смесу са квасцем, па оставите са стране да надође. За то време у посуди виљушком умутите јаја са медом, додајте уље, прстохват соли и промешајте шпатулом. Додајте смесу са квасцем, ванилин шећер и 2 шоље брашна, па све поново добро промешајте. Потом додајте мекани путер и полако мешајте док не добијете хомогену смесу. На крају додајте и преостало брашно, мешајући полако. Покријте смесу фолијом и оставите сат на топлом да надође. Намажите плех са мало уља, сипајте смесу, па протресите да се смеса поравна. Покријте фолијом и оставите 30 минута да колач надође. Након тога ставите колач у рерну да се пече на 180 степени око 35 минута. Шерпу са шећером ставите на умерену ватру и мешајте да се растопи да добијете карамел. Потом пажљиво додајте воду и мешајте док се карамел потпуно не раствори, а затим кувајте 2 до 3 минута. Прелијте хладан колач топлим карамел сирупом и сервирајте исечен.



МАРОКАНСКИ КОЛАЧ СА ГРИЗОМ



Потребно је за бисквит:

* 500 г гриза (или 400 г гриза + 100 г млевених бадема)

* 30 мл уља

* 120 г шећера

* 1 ванилин шећер

* прстохват соли

* 150 мл млека

* 50 мл воде

* 2 кашичице прашка за пециво


За декорацију:

* бланширани бадеми


За шећерни сируп:

* 250 г кристал шећера

* 125 мл воде

* кашика лимуновог сока

* кашичица меда

У посуди помешајте воду, млеко и уље, додајте шећер и ванилин шећер, па мешајте да се шећер отопи. Затим убаците прашак за пециво, со и гриз (или гриз и млевене бадеме). Све добро промешајте да добијете компактну масу, па смесу оставите да одстоји 10-15 минута. Док се рерна греје на 180 степени, у четвртасти калуп премазан са мало путера кашиком сипајте тесто. Равномерно га распоредите и поравнајте влажном кашиком. Ножем по површини направите мотив ромбова и у сваки утисните један бланширани бадем. Колач пеците отприлике 30 минута. За то време у шерпицу ставите шећер, воду, мед и лимунов сок. Кад прокључа, кувајте на лаганој ватри 7-8 минута. Сируп одложите са стране. Печен колач извадите из рерне, па га после минут-два кашиком равномерно преливајте шећерним сирупом, док не потрошите сав. Оставите колач да се добро охлади, па га сеците на ромбове. Служите уз чај од нане, хибискуса или кафу.



БАКЛАВА


Потребно је:

- 500 г кора за питу

- 500 г ораха

- 250 г шећера

- 250 г маргарина


За сируп:

- 400 г шећера

- 750 мл воде

- лимун

Самељите орахе, најбоље у електричном сецку да би остао и понеки мало крупнији комад што баклаву чини укуснијом, а потом их помешајте са шећером. Узмите коре за питу и слажите их тако што ћете стављати по две у тепсију, а преко њих орахе. Поступак понављајте док не потрошите све састојке. Сложену баклаву исеците у облику ромбова. Након тога отопите маргарин на шпорету, прелијте баклаву и оставите мало да одстоји. Затим је ставите у рерну да се пече на 180 степени. За то време истопите на шпорету шећер помешан са водом, а онда исцедите сок од лимуна и изрендану кору. Када баклава добије лепу жућкасту боју извадите је из рерне и прелијете половином сирупа. Оставите да одстоји и сируп упије, па сипајте и другу половину.



ГРЧКА ПИТА


Потребно је:

- 7 кора за пите

- 400 г грчког густог јогурта

- 200 мл уља

- 150 г шећера

- 4 јајета

- 2 поморанџе

- 2 кашике прашка за пециво

- кесица ванилин шећера


За прелив:

- 150 г шећера

- 250 мл сока од поморанџе

- кесица ванилин шећера


Коре за питу прво оставите пола сата на столу да се осуше. За то време у чинији измешајте јогурт, шећер, ванилин шећер, уље, јаја и корице од поморанџи. Затим искидајте коре за питу или их исеците на комаде. Помешајте их са већ припремљеним умаком од јогурта. Пребаците смесу у плех, по врху распоредите поморанџе исечене на комадиће, и пеците 40 минута у рерни на 180 степени. У посуду сипајте сок од поморанџе, шећер и ванилин шећер, па полако загревајте док се шећер не растопи. Тиме прелијте печену питу, а затим је оставите да се лепо охлади пре служења.



КАДАИФ


Потребно је:

- 500 г готовог теста за кадаиф

- 200-300 г пржених млевених ораха или бадема

- 250 г свежег путера (отопити)

- 50-100 г сувог грожђа


За сируп:

- 1 л воде

- 700 г шећера

- ванилин шећер

- лимун (сок)

- поморанџа (сок)

- 2 кашике меда


Велики дубљи плех или одговарајућу посуду за печење премажите путером, па ређајте слој кадаифа, односно готових резанаца, поспите орасима или бадемима, сувим гожђем. Водите рачуна о томе да се тестенина не мрви, јер треба да остане компактна. Последњи ред чини само тестенина за кадаиф. Попрскајте све врелим путером и пеците око 30 минута док лепо не порумени. Док се кадаиф пече припремите сируп. Нека се кува 5 минута. Када је кадаиф напола печен извадите га и прелијте врућим сирупом и поново вратите да се испече до краја, односно још 15 минута. Покријте га алу-фолијом и оставите да тако преноћи - биће укуснији.