ДОМАЋА ТОРТА


Потребно је за кору:

- 6 јаја

- 6 кашика шећера

- 2 ванилин шећера

- 6 кашика вруће воде

- 6 кашика брашна

- прашак за пециво

За фил и декорацију:

- 6 жуманаца

- 150 г шећера

- 2 ванилин шећера

- 150 г брашна

- 1 литар млека

- 100 г беле чоколаде

- 1 кг банана

- 2 шлага

Миксером умутите 3 јајета са 3 кашике шећера, једном кесицом ванилин шећера и 3 кашике вруће воде. Додајте 3 кашике брашна, пола прашка за пециво и лагано промешајте варјачом. Смесу сипајте у окугли калуп, претходно обложен пек-папиром, и пеците у рерни на 200 степени док не порумени. Испеците још једну кору, а затим припремите фил. Сипајте у шерпу 8 дл млека и ставите да се кува док не прокључа. Посебно умутите жуманца са шећером, ванилин шећером, брашном и преосталим млеком. Сипајте у кључало млеко и кувајте на умереној температури мешајући непрекидно док се не згусне. Пред крај додајте изломљену белу чоколаду и мешајте док се не растопи. Склоните са рингле и оставите фил да се охлади. Ољуштите банане и исеците их на колутове (по жељи поспите соком од лимуна). Кору ставите на тањир за торту, премажите је четвртином фила, поређајте колутове банана, нанесите другу четвртину фила и преклопити другом кором. Поновите поступак филовања још једном. Торту ставите у фрижидер да се стегне. Умутите шлаг са млеком и филујте торту, а преко је украсите сецканим бананама.


У КАРАМЕЛ СОСУ


Потребно је:

- 115 г путера

- 220 г шећера

- 150 мл слатке павлаке

- 4 банане

У већој шерпи растопите путер на средњој температури. Додајте шећер и непрекидно мешајте док се шећер не истопи и не постане светло браон. Полако сипајте слатку павлаку, мешајте и кувајте један минут, а онда смањите температуру. Банане које сте претходно ољуштили и исекли по дужини ставите у шерпу и кувајте заједно са карамел сосом отприлике два минута. Послужите их топле, са шлагом или сладоледом, посуте сецканим орасима или лешницима.


МАФИНИ СА ОРАСИМА


Потребно је:

- 1 јаје

- 100 г шећера

- 1 ванилин шећер

- 100 мл уља

- 200 мл млека

- 2 кашике какаа

- 1/2 кашичице цимета

- прашак за пециво

- 220 г брашна

- 2 мање банане

- 50 г сецканих ораха

- 100 г млечне чоколаде

Умутите јаја и шећер, додајте ванилин шећер, уље, млеко, брашно, цимет, прашак за пециво, сецкане орахе, чоколаду и на крају изгњечене банане. Добијеном смесом напуните модлице за мафине, а преко можете да ставите и колут банане или коцкицу чоколаде. Колач пеците у загрејаној рерни на 190 степени отприлике 20 минута.



ШАРЕНИ КОЛАЧ


Потребно је:

- 5 јаја

- шоља млека

- 1,5 шоља шећера

- 1/3 шоље уља

- 2 банане

- 2 ванилин шећера

- прашак за пециво

- 2 кашике какаа

- 2,5 шоље брашна

Добро умутите јаја са шећером, додајте млеко, уље, ванилин шећер и промешајте. Претходно помешано брашно и прашак за пециво сједините са умућеним јајима и шећером. Одвојите 1/3 смесе, а затим у науљани правоугаони плех који је обложен папиром за печење сипајте преосталу смесу. У део који сте одвојили додајте какао и добро промешајте. Половину какао смесе ставите у круг, а ољуштене банане преко. Сипајте преостали део какао смесе преко банана. Колач пеците у загрејаној рерни на 180 степени. Када се охлади можете га посути шећером у праху.



ДЕСЕРТ У ЧИНИЈИ



Потребно је:

- 500 мл млека

- 1 пудинг од ваниле

- 1 ванилин шећер

- 100 г беле чоколаде

- 1/2 чаше киселе павлаке

- 2 банане

- кекс (10-15 комада)

Пудинг размутите у мало хладног млека, а остатак млека са шећером и ванилин шећером ставите на шпорет. Кад прокува додајте размућени пудинг и кувајте на лаганој температури док се не згусне и склоните са рингле. У још врућ пудинг убаците белу чоколаду, мешајте док се не отопи, додајте киселу павлаку, а затим и ломљени кекс, банане исецкане на колутове и све добро промешајте. У чаше или стаклене чиније најпре додајте мало ломљеног кекса, потом припремљену смесу и ставите у фрижидер неколико сати да се добро охлади. Пре него што послужите, хладан десерт украсите сецканим бананама или другим воћем по избору.