Запечени с пиреом и кобасицама


Потребно је:

- главица црног лука

- велика шаргарепа

- 500 г сецканог киселог купуса

- 50 г панчете

- 2 листа ловора

- равна кашика алеве паприке

- мало белог лука у праху

- со, бибер

- 300 г кобасица

За пире:

- око 600 г кромпира

- 2 кашике путера

- 100 мл млека

- мало бибера, со

- мускатни орашчић

Црни лук и панчету ситно исецкајте, шаргарепу крупно нарендајте, а кисели купус ставите у већу цедиљку и исперите топлом водом. Лук пропржите на уљу да постане стакласт, додајте шаргарепу, панчету и купус, па све кратко пропржите, а потом подлијте са мало воде. Редом додајте све зачине, а након десетак минута и кобасице. Смањите ватру и све кувајте 30 минута, а по потреби сипајте мало воде. За то време огулите, оперите и на колутове исеците кромпир, ставите у лонац, сипајте воду, мало посолите и кувајте око 20 минута. Након тога кромпир оцедите и изгњечите, па умешајте путер и вруће млеко. Посолите, побиберите и ставите мускатни орашчић. Затим намастите ватросталну посуду, па по њој распоредите купус. У средини купуса направите рупу и испуните је пиреом. Поређајте целе кобасице или исечене по дужини, па ставите у рерну на 200 степени да се јело запече отприлике 20 минута.


Динстани са укусом парадајза


Потребно је;

- 500 г сецканог киселог купуса

- главица црвеног лука

- 3-4 чена белог лука

- мало димљене сланинице, танке кобасице или пршута

- 1/2 кашичице бибера

- кашика концентрата парадајза

- першун, со

- мало масти и уља


Исперите у хладној води сецкани кисели купус (не превише), а потом га добро оцедите. Сланиницу или пршуту исеците на танке траке, па на коцкице. Ако користите кобасице оставите их целе. Першун, црни и бели лук ситно исецкајте. На масноћи (а најбоље је да буде пола маст пола уље) пропржите црни лук да буде стакласт. Додајте рукама добро оцеђен купус и динстајте 20 минута на тихој ватри, без поклопца, често мешајући да не загори. Онда додајте суво по жељи - панчету, кобасице, пршуту, као и бели лук. Мешајте на ватри још 10-15 минута, па сипајте отприлике 200 мл воде. Поклопите, а кад прокува смањите ватру и кувајте 1,5 сат, често мешајући. По потреби сипајте помало воде да јело не остане суво. Немојте да плива у води, нека вода буде само при дну посуде. На пола кувања побиберите, додајте першун, размућени концентрат парадајза и по потреби досолите. Купус је бољи што се дуже динста, а да би био добар на крају треба да остане скоро сув.



Коленица у шећеру


Потребно је:

- 1-2 свеже свињске коленице

- кашика соли

- кашичица шећера

- ловор

- црни бибер у зрну

- 800 г киселог купуса

- кашика универзалног зачина

Помешајте универзални зачин, со и шећер са кашиком воде. Коленицу зарежите по дужини 2 до 3 пута, добро натрљајте припремљеном мешавином, па је обложите бибером у зрну и ловоровим листовима. Оставите да стоји покривена 2 до 3 дана на хладном месту. Након тога, заједно са зачинима, коленицу ставите у хладну воду и кувајте око сат времена. Потом је извадите, ставите у загрејану рерну и пеците на 220 степени 30 минута, да порумени. Док се коленица пече исперите кисели купус и кувајте у води у којој се кувала коленица. Када је куван оцедите га, ставите на загрејани пладањ и прелијте масноћом у којој се пекла коленица. Коленицу у комаду ставите на купус и послужите. По жељи можете да додате кнедле, кувани или печени кромпир.



Мађарски гулаш


Потребно је:

- 300 г свињетине од бута или плећке

- 200 г телетине од бута или плећке

- 500 г сецканог киселог купуса

- 2 главице црног лука

- 50 г сланине

- кашика масти

- кашичица алеве паприке

- ловоров лист

- со, бибер

- 4 кашике киселе павлаке

Исеците месо на крупније коцке. На масти пропржите сецкани лук и додајте сланину исецкану на коцкице. Потом додајте месо, алеву паприку, побиберите и динстајте 10-15 минута. Затим умешајте кисели купус, посолите, ставите ловоров лист и сипајте топлу воду да све буде покривено. Кувајте на тихој ватри 2 сата и по потреби доливајте топлу воду. Пред крај пустите да део течности испари, а пред само послуживање умешајте киселу павлаку. Као прилог додајте кромпир исечен на четвртине и куван у сланој води.



Сочна пита




Потребно је:

- 500 г кора за питу

За фил:

- 300 г млевеног меса

- 600 г киселог купуса

- главица црног лука

- по кашика алеве паприке и сецканог першуна

- со, уље, млевени бибер

За премазивање кора:

- 2 јајета

- 150 г мајонеза

- 200 мл јогурта

- 8 кашика брашна

- кесица прашка за пециво

- 1/2 кашичице соли

Прво припремите фил. Кисели купус ситно исецкајте, па на 3 кашике уља ставите главицу сецканог црног лука. Пржите да лук омекша, па додајте сецкани кисели купус, со и млевену црвену паприку, све измешајте и уз повремено доливање воде динстајте док купус омекша. За то време на кашики уља пржите млевено месо, додајте со, млевени бибер и сецкани першун. Када купус омекша, сувишну течност оцедите, и помешајте са млевеним месом. Сада направите премаз за коре. Умутите 2 јајета, 150 г мајонеза, 200 мл јогурта, 8 кашика брашна, прашак за пециво и со. Питу можете да правите као савијачу, ролат или да слажете кору на кору на класичан начин. У сваком случају, на сваку кору стављајте премаз, а на четврту 5 кашика фила од купуса и меса. Ако правите савијачу уролајте коре и слажите у округлу тепсију, ролат у правоугаону и понављајте поступак све док има кора. Значи, на прве 3 коре иде премаз а на четврту фил. Ако правите питу на класичан начин, после четврте слажите поново 3 и стављајте премаз, а на четврту фил, све док има састојака. Плех обавезно прво обложите пек-папиром, па питу пеците у рерни 30 минута на 180 степени.



Са финим кнедлама


Потребно је:

- главица киселог купуса

- 2 главице црвеног лука

- кашичица универзалног зачина

- 2 ловорова листа

- суво месо - ребра, сланина, кобасице

- уље или маст

За кнедле:

- по 2 чаше воде и млека

- 4 чаше брашна

- по кашичица соли и шећера

- кесица сувог квасца

Напомена: чаше су од по 200 мл

Прво од брашна, воде, млека и осталих састојака умесите мекано глатко тесто за кнедле, а потом их оставите да дупло нарасту. За то време на масноћи пржите исецкани црвени лук. Када постане стакласт додајте исецкано суво месо, па још мало пржите. Потом убаците сецкани кисели купус, универзални зачин и ловор, па динстајте подливајући водом, док купус потпуно омекша. Сипајте воду да буде у висини купуса и оставите да кратко проври. Потом кашиком вадите тесто за кнедле и ређајте га на купус. Поклопите и кувајте 25 минута. За то време не скидајте поклопац, већ шерпу повремено благо протресите.



Богати свадбарски


Потребно је:

- главица киселог купуса од 1,5 кг или 2

- 500 г јунетине

- 200 г свињетине од врата

- 300 г сувог меса (ребра, буткица)

- 200 г меснате сланине

- 2-3 кашике масти

- 500 мл воде

- универзални зачин

- слатка алева паприка

- бибер у зрну, ловоров лист

Главицу киселог купуса оперите, па скидајте листове све док је то могуће. Месо исецкајте на коцке величине кајсије и одстраните све коске. У дубљи лонац ставите мало уља и почните да слажете купус. Узмите лист купуса и у њега ставите комад меса, па га овлаш савијте и ређајте у лонац. Тако урадите са свим купусом и месом. Сваки ред мало зачините по жељи, а на последњи накапајте још мало уља. Сланину ставите у средину са купусом са којег се нису скинули листови. Налијте воду, притисните по врху мањим тањиром и кувајте на тихој ватри најмање 3 сата, јер што се дуже кува све је укуснији. Једино водите рачуна да на крају густина купуса буде таква да може да се једе виљушком. Уз свадбарски купус служите "старинску проју".