Можда јесте савршен кувар али свеједно може вам се десити да у кухињи стално правите једне те исте грешке, а да тога нисте свесни. Пред вама је неколико честих грешака, уз савете како их избећи...Загорела храна


Сирова и слабо кувана храна представљају опасност за здравље, али и загорела храна може бити таква. Ако храну припремате на јако високим температурама можете препећи намирницу, а тако се стварају хемикалије које могу повећати ризик од развоја опасних болести. Хетероциклинки ароматски спојеви (ХЦА) и полициклички ароматски угљиководоници су две хемикалије формиране када се месо спрема на високим температурама, а оне могу узроковати промене у телу које ће повећати ризик од развоја опасних болести. Ако се не можете одрећи печене хране, практикујте спремање на индиректној ватри. На тај начин ће месо бити савршено, без излагања директној ватри.

Пржење у дубоком уљу


У овом случају није само у питању претња од уноса вишка нежељених калорија, већ хемикалије које се стварају када се одређене намирнице, на пример кромпир, прже на високој температури. Акриламид је хемикалија која се највише користи у индустријској производњи, попут производње папира. Налази се и у диму цигарете, због чега су сви пушачи и они око њих изложени опасним хемикалијама. Иако студије до данас нису потврдиле јаку повезaност између ове хемикалије и развоја опасних болести, боље је "играти на сигурно" и смањити температуру током спремања хране.


Загревате погрешна уља


Одређени број стручњака за подручје кулинарства тврди да маслиново уље престаје да буде здраво за срце ако се загревана високој температури, али поручују да оно неће отпустити штетне токсине током загревања. Нутриционисткиња Bridget Bennett каже да се маслиново уље, током загревања"распада" и да зато влики број важних састојака попут омега 3 масне киселине и антиоксиданса, пропада у процесу.


Уља попут сунцокретовог, сојиног и кукурузног се такође "распадају" на високим температурама и производе потенцијално опасне састојке попут липидног пероксида, који уништава здраве ћелије у тијелу, као и акролеин, који се сматра веома опсаним. Зато - припазите на температуру.

(vijesti.me)