МОРСКИ ПЛОДОВИ СА ПОВРЋЕМ


Потребно је:

* 450 г смрзнутих морских плодова

* по 100 г кукуруза шећерца, куваног грашка и пиринча

* сок једног лимуна

* 400 г киселе павлаке

* со, бибер

* мирођија

У кључалу воду додајте одмрзнуте морске плодове и обарите их. Процедите, оставите да се прохладе, па исеците на мање коцке. У дубљој посуди помешајте киселу павлаку, додајте кувани пиринач и грашак, па кукуруз шећерац, мирођију, лимунов сок и исецкане морске плодове. Промешајте и зачините према укусу. Салату поклопите и оставите да се добро охлади у фрижидеру. Пре сервирања декоришите је сецканом мирођијом.


ОД ТУЊЕВИНЕ И АВОКАДА


Потребно је:

* авокадо

* конзерва туњевина у комаду (180 г)

* сок од једног лимуна

* главица љубичастог лука

* кашика маслиновог уља

* црвена паприка

* со, бибер

Авокадо издубите кашиком и исеците "месо" на коцке. И лук изрежите на коцкице, па га помешајте са комадима туњевине, исецканом паприком, авокадом, лимуновим соком и маслиновим уљем, па посолите и побиберите по укусу. Декоришите по жељи, першуном, влашцем...


СА ЛИГЊАМА



Потребно је:

* 700 г свежих лигања

* 100 мл маслиновог уља

* 80 г панчете

* со, бели бибер

* 2 кашичице универзалног зачина

* 50 мл "балзамико" сирћета

* 200 г салате рукола

* 50 г пармезана исеченог на листиће


СА ХОБОТНИЦОМ


Потребно је:

* хоботница (може и залеђена)

* сок од четири лимуна

* лименка маслина

* чен белог лука исецканог

* црни лук исецкан

* кашика исецканог першуна

* маслиново уље

* со, бибер

У великом лонцу кувајте одлеђену хоботницу, док потпуно не омекша, отприлике два сата. Када се скува сачекајте да се охлади, па је очистите и исеците на коцкице. У великој чинији помешајте хоботницу, лимунов сок, маслине, оба лука, першун, и на крају додајте маслиново уље. Све добро промешајте, па побиберите и посолите по укусу.