Сви смо већ чули и запамтили како би требало да избегавамо три беле опасности - шећер, со и брашно! Ипак, сви знамо, понекад је тешко да одолимо. Можда вас ови разлози натерају да будете истрајнији у тој одлуци.


Хлеб је многима омиљена намирница без које не могу да замисле ниједан оброк. Радо га сами месимо и печемо, од њега правимо тост, или од њега правимо прженице. Некима је он бољи прилог уз месо и рибу од било којег прилога који сервирамо. Истини за вољу, некад баш прија да загриземо ту хрскаву корицу...


Ипак, количина угљених хидрата често хлеб чини нездравом намирницом, а поготово ако говоримо о белом хлебу, оном направљеном од белог брашна - једне од три беле прехрамбене опасности.

Ако сте љубитељ белог хлеба, ево разлога због којих је пожељно да га избаците са јеловника.


Изгубићете килограме изазване задржавањем воде


Хлеб је пун угљених хидрата, а њихово нагло избацивање из исхране на телу се примећује готово тренутно и то у облику губитка килограма. Није реч о инстант мршављењу, него о губитку воде која се сакупља у телу. Тело, наиме, складишти угљене хидрате у облику гликогена, млечне киселине која сакупља воду. Сваки грам угљених хидрата задржан у телу, веже три до четири пута више воде од своје тежине.


Више нећете стално бити гладни


Прерађени угљени хидрати, каквих је бели хлеб пун, у организму изазивају нагли пораст шећера у крви који потом врло брзо пада. Ове промене мозгу шаљу нејасне сигнале који повећавају осећај глади и жељу за храном, због чега се гојимо.


То не значи да из исхране морате у потпуности да избаците хлеб, већ да празне калорије и бели хлеб замените оним направљеним од целовитих житарица које регулишу и балансирају шећер у крви.


Енергија ће вам порасти, а пробава се побољшати


За разлику од интегралног или црног, бели хлеб не садржи влакна која су потребна за нормалан рад црева и пробаву. Таква храна изазива затвор и друге проблеме са пробавом. Након што избаците бели хлеб из свакодневне исхране и уместо њега уведете ритуал конзумације целовитих житарица, пробава се нормализује.

(zivim.gloria.hr)