Нисте одолели и сигурно сте пробали, али, да ли знате како се прави ХАНУМИН ПУПАК?
21. 01. 2020. у 15:32

Krofnice / Depositphotos
Упознајте крофне које турске домаћице радо послуже гостима
Ову оријенталну посластицу, за коју тврде да је настала у султановом харему, посебном чини начин пржења.
Састојци:
За тесто:
• 100 г маслаца (маргарина)
• 2 јајета
• 1 кашика шећера
• 1,5 чаша воде
• 2 чаше брашна
• 1/2 кесице прашка за пециво
• 1/2 кашичице соли
• 1 кашика густина
За пржење:
• 2 чаше уља
За шербет:
• 1,5 чаша шећера
• 2 чаше воде
• сок од пола лимуна
Припрема:
Прво се скува шербет: помешати воду и шећер и ставити да се кува, кад проври, пустити да ври десетак минута. Пред крај додати лимун, скинути шерпу с рингле, поклопити и оставити да се хлади.
У другу шерпу сипати воду за тесто, шећер, со и маслац и ставити да се загреје. Кад се маслац сасвим отопи, додати брашно помешано са прашком за пециво и густином, те уз стално мешање кувати око 5 минута.
Скинути тесто са рингле да се охлади до млаког, додати јаје једно по једно и свако миксером добро умешати.
Од теста узимати комаде величине ораха и формирати лоптице, па притиском прста у средини сваке направити отвор (пупак).
Уље за пржење ставити у дубљу шерпу и у хладно ређати колачиће. Кад се шерпа напуни, укључити ринглу и ставити да се прже док не добију златасту корицу. Вадити слаткиш из уља и одмах стављати у охлађен шербет, а након минут-два извадити, ставити на тањир за сервирање и по жељи посути млевеним пистаћима или лешницима.
Ако има више теста па се пржи у неколико тура, сваки пут охладити уље од претходног пржења и у хладно стављати колачиће.
Izvor:Haber.ba