Нисте одолели и сигурно сте пробали, али, да ли знате како се прави ХАНУМИН ПУПАК?

NovostiOnline

21. 01. 2020. у 15:32

Нисте одолели и сигурно сте пробали, али, да ли знате како се прави ХАНУМИН ПУПАК?

Krofnice / Depositphotos

Упознајте крофне које турске домаћице радо послуже гостима

Ову оријенталну посластицу, за коју тврде да је настала у султановом харему, посебном чини начин пржења.

Састојци:

За тесто:

• 100 г маслаца (маргарина)

• 2 јајета

• 1 кашика шећера

• 1,5 чаша воде

• 2 чаше брашна

• 1/2 кесице прашка за пециво

• 1/2 кашичице соли

• 1 кашика густина

За пржење:

• 2 чаше уља

За шербет:

• 1,5 чаша шећера

• 2 чаше воде

• сок од пола лимуна

Припрема:

Прво се скува шербет: помешати воду и шећер и ставити да се кува, кад проври, пустити да ври десетак минута. Пред крај додати лимун, скинути шерпу с рингле, поклопити и оставити да се хлади.

У другу шерпу сипати воду за тесто, шећер, со и маслац и ставити да се загреје. Кад се маслац сасвим отопи, додати брашно помешано са прашком за пециво и густином, те уз стално мешање кувати око 5 минута.

Скинути тесто са рингле да се охлади до млаког, додати јаје једно по једно и свако миксером добро умешати.

Од теста узимати комаде величине ораха и формирати лоптице, па притиском прста у средини сваке направити отвор (пупак).

Уље за пржење ставити у дубљу шерпу и у хладно ређати колачиће. Кад се шерпа напуни, укључити ринглу и ставити да се прже док не добију златасту корицу. Вадити слаткиш из уља и одмах стављати у охлађен шербет, а након минут-два извадити, ставити на тањир за сервирање и по жељи посути млевеним пистаћима или лешницима.

Ако има више теста па се пржи у неколико тура, сваки пут охладити уље од претходног пржења и у хладно стављати колачиће.

Izvor:Haber.ba

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације