Пуњене млевеним месом

Потребно је за тесто: 950 г брашна, 1/2 л млека, 3 кашике масти, кашика шећера, 2 кашичице соли, јаје, коцкица квасца. За фил: 400 г мешаног млевеног меса, главица црног лука, 100 мл кечапа, кашичица оригана, суви биљни зачин, бибер, кисела павлака, уље. За премазивање: жуманце и млеко

Ситно исецкан црни лук пржите на мало уља, додајте млевено месо, побиберите, додајте суви биљни зачин и наставите да пржите. Кад промени боју додајте кечап и динстајте док течност потпуно не испари. Умешајте оригано, све добро промешајте и оставите да се охлади. Када је фил готов, у млеко ставите кашику шећера, загрејте га, раздробите квасац и оставите да надође. У ванглицу ставите брашно, маст, јаје и со, потом и припремљен квасац, па замесите тесто и покријте га крпом. Нека одстоји док не постане дупло веће запремине. Пребаците га на радну површину и поделите на 17 делова. Сваки део растањите руком у облик круга. Средину круга оставите дебљу, а ивице треба да буду тање. На средину растањеног круга ставите кашику фила са месом, па кашичицу киселе павлаке. Ивице теста сакупите ка средини. Окрените погачицу и руком још боље затворите све ивице, да фил не би исцурио. Ставите их на папиром обложен плех да расту док се рерна греје на 180 степени. Нарасле их премажите мешавином жуманцета и мало млека, поспите семенкама по жељи и ставите да се пеку. Кад фино порумене, извадите их, покријте крпом и оставите да се прохладе.

* * * * * * * * * * * * * *

Једноставне са јогуртом

Потребно је: 500 г брашна, 7 г сувог квасца, 250 г маргарина, 2 жуманцета, 2 дл јогурта, кашичица соли, сусам, ким по жељи

У брашно убаците квасац, промешајте, додајте маргарин исечен на листиће. Помешајте, па додајте и остале састојке. Добро замесите тесто и растањите га на побрашњеној подлози да буде дебљине прста. Калупом или чашом вадите кругове и слажите их на плех обложен пек-папиром. Погачице премажите размућеним беланцем, поспите их сусамом и посолите. Пеците док не порумене, око 20 минута, у рерни загрејаној на 180 степени. Ако волите ким, можете и њега да убаците у брашно пре него што умесите тесто.

* * * * * * * * * * * * * *

Сирне

Потребно је: 500 г глатког брашна, 500 г оштрог брашна, 1/2 кг оцеђеног сира, 2,5 дл павлаке, 250 г маслаца, 40 г квасца, 1 дл млека, кашичица шећера, 2 кашичице соли, 2 јајета, жуманце за премазивање, ким, сусам или мак за посипање

У млако млеко ставите квасац и шећер да се отопе, а у брашно све састојке, па на крају и надошли квасац. Умесите тесто у куглу (није потребно да одстоји да би се дигло) и растањите га на радној површини на пола центиметра дебљине. Калупом формирајте погачице и ређајте их у плех обложен папиром. По површини ножем решеткасто засеците, премажите их жуманцетом и поспите зачинима по жељи. Пеците 10-12 минута на 180 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Са чварцима

Потребно је: 500 г брашна, 250 г чварака, 2+1 жуманце, 1/2 коцке квасца, 2 дл млека, со, бибер, 1,5 дл белог вина, 100 г масти

Помешајте квасац са млеком и прстохватом шећера. Чварке ситно исецкајте или уситните у мултипрактику. Ставите их у чинију, додајте два жуманцета, надошли квасац, со, бибер, вино и замесите тесто са брашном, па га оставите да се одмара пола сата на собној температури. Потом га растањите оклагијом на центиметар дебљине и премажите танким слојем масти. Преклопите тесто једним делом до пола, па другу половину преко тога и поново оставите да се одмара. Поступак поновите још двапут, па тек онда округлим калупом вадите погачице. По површини их засеците уздуж и попреко, послажите на пек-папир и премажите размућеним жуманцетом. Пеците 25 минута у рерни загрејаној на 200 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Од кромпира

Потребно је: 300 г кромпира, 2 јајета, кашичица соли, 250 г маргарина, 500 г брашна, кесица сувог квасца, по 50 мл уља и млека, ким или сусам за посипање

Кромпир огулите, оперите, исеците на коцкице, скувајте у благо посољеној води, па га процедите, изгњечите у пире, посолите и прохладите. У међувремену ставите квасац у 50 мл топлог млека и оставите 10 минута да надође. У пире додајте умућена јаја, добро премесите, па убаците омекшали маргарин, уље и надошли квасац. Уз додавање брашна замесите глатко тесто, прекријте га крпом и оставите на хладном да преноћи. Ујутру развијте кору, преклопите је три пута, поново је развијте и преклопите. Поступак поновите још неколико пута. Затим кору развијте да буде дебљине прста, чашом вадите погачице, ређајте их на обложен плех, засеците ножем, поспите сусамом или кимом и пеците у претходно загрејаној рерни на 200 степени, отприлике пола сата.

* * * * * * * * * * * * * *

Са шампињонима и маслинама

Потребно је за тесто: 3 дл топле воде, кесица квасца, 100 г омекшалог маргарина, 500 г брашна, по кашичица соли и шећера. За фил: 2-3 кисела краставчића, 400 г шампињона, 300 г биљног качкаваља, неколико маслина, кечап, оригано. За премазивање: посни мајонез, сусам

У дубљу посуду прво улијте воду, додајте шећер и квасац, па кад се растопи онда и брашно, со и маргарин. Умесите глатко тесто и оставите га да одстоји отприлике 15 минута. За то време издинстајте шампињоне са мало соли, изрендајте качкаваљ, исецкајте краставчиће на коцкице, а маслине на колутиће. Тесто поделите на два дела. Први развуците оклагијом и исеците на квадратиће, тако да добијете 12 комада. На сваки ставите фил, оригано и умотајте у лоптицу (али оставите мањи отвор да се фил види), па је мало спљоштите. Исто урадите и са другим делом теста. Погачице ређајте у плех обложен пек-папиром, па сваку премажите посним мајонезом и поспите сусамом. Пеците пола сата на 180 степени.

* * * * * * * * * * * * * *

Филоване пилетином

Потребно је: 500 г белог пилећег меса, црни лук, 2-3 чена белог лука, 250 г шампињона, 200 г крем-сира, мало путера, со, бибер, тимијан, першун, 500 г готовог лиснатог теста, жуманце за премазивање

На мало путера пропржите ситно исецкане обе врсте лука, да постану стакласте, додајте ситно исецкано месо, па наставите да пржите повремено мешајући. Додајте шампињоне исечене на листиће, посолите, побиберите, убаците тимијан. Склоните са ватре, прохладите и у фил умешајте крем-сир и исецкани першун. Ако је прередак, додајте 1-2 кашике презли. Развуците лагано лиснато тесто (не сме да буде претанко), поделите га на шест квадрата, распоредите фил, ивице намажите водом или жуманцетом, преклопите и чврсто спојите ивице. Погачице премажите жуманцетом, ставите на плех обложен пек-папиром и пеците 20 минута на 220 степени.