Кромпир на другачији начин

Потребно је: 5-6 већих кромпира, 2 јајета, ротквице, веза младог црног лука, сирће, маслиново уље, со, бибер, мирођија или першун, сок од лимуна

Опран и неољуштен кромпир скувајте у посољеној води, а у одвојеној посуди и два јајета. Исецкајте лук, посолите га, побиберите, сипајте сок од лимуна, сирће и маслиново уље и оставите да одстоји. Када се кромпир охлади, ољуштите га и исецкајте на колутове или коцке и помешајте са зачињеним луком, сецканим јајима и ротквицама на колутове. По потреби додајте још соли, сирћета и бибера, а преко и мало першуна.

* * * * * * * * * * * * * *

Витамински микс

Потребно је: свеж црвени и бели купус, шаргарепа, пропржен сусам, першун, лимун, маслиново уље, со, мајонез

Нарендајте купус и шаргарепу и ставите у већу чинију. У то додајте ситно исецкани першун, пропржен сусам, со, маслиново уље и исцедите мало лимуна. Све састојке добро помешајте и декоришите салату мајонезом.

* * * * * * * * * * * * * *

Са воћем и поврћем

Потребно је: неколико листова зелене салате, мало црвеног купуса, мало ораха, поморанџа, сок од лимуна, со, маслиново уље

Исецкајте ситно зелену салату и купус, па преко поређајте иисецкану поморанџу и орахе. Одвојено помешајте сок од једног лимуна, маслиново уље и соли по потреби и прелијте преко салате.

* * * * * * * * * * * * * *

Са кукурузом и мирођијом

Потребно је: већа конзерва кукуруза шећерца, 2 киселе павлаке (20 одсто масноће), мирођија по укусу

Кукуруз добро оцедите, па га помешајте са киселом павлаком. Додајте мирођију и лагано промешајте. Најпре ставите мало мирођије, па уколико је потребно, додајте још. Ово је врло укусна и једноставна салата, идеална за сваку прилику.

* * * * * * * * * * * * * *

Залогаји од пилетине

Потребно је: 300-400 белог пилећег меса, већи свежи краставац, мања конзерва кукуруза шећерца, 400 г мајонеза, 100-150 г ренданог качкаваља

Месо добро скувајте са мало соли. Када се охлади, исецкајте га на коцкице и ставите у већу чинију. У то додајте исецкане краставце, добро оцеђен кукуруз, рендани качкаваљ и мајонез. Све састојке лагано промешајте. Уколико је потребно, додајте још мало соли, а салату можете да декоришете свежим першуном.

* * * * * * * * * * * * * *

Бундева са месом

Потребно је: бундева, месо (по избору), свежа црвена паприка, црвени лук, со, бибер, суви биљни зачин, маслиново уље

Бундеву исеците на коцке, зачините, попрскајте маслиновим уљем, добро промешајте и пеците у загрејаној рерни док не омекша. У међувремену исеците месо на коцке, зачините га и пржите на уљу у тигању. Када се охладе бундева и месо, ставите их у дубљу чинију, насецкајте свежу паприку и црвени лук и све добро промешајте. Додајте још соли ако је потребно, мало маслиновог уља и исецкани першун.

* * * * * * * * * * * * * *

Неодољиве макароне

Потребно је: 150 г макарона, конзерва туњевине (или пржена сланина), зелене и црне маслинке, црвена паприка, маслиново уље

Макароне скувајте у сланој води, затим их добро процедите и оставите да се охладе. Оцедите туњевину од уља, мало је уситните, исецкајте маслине и црвену паприку. Све сједините, додајте још мало маслиновог уља и добро промешајте. Уместо туњевине, у салату можете да ставите пржену сланину.