Златножута

Потребно је: 3 јајета, по 3 кашике меканог маргарина и меда, чaша (од јогурта) шећера, оштро брашно (да се замеси тесто), 2 кашичице соде бикарбоне

За фил: 2 чаше браон шећера, 1,5 л киселе павлаке (30% или више млечне масти)

Кувајте јаја и шећер на пари, а у шерпици загрејте маргарин и мед. Када јаја нарасту и скувају се, додајте им врућу масу од меда и маргарина. Мало мутите, па додајте соду бикарбону. Склоните са ватре и убаците брашно да добијете кашасто мекано тесто. Када се охлади, ставите још брашна да се тесто лакше хвата и развија на пек-папиру. Набрашњављеним прстима откидајте комаде и развијајте корице на папиру, тако да буду танке као за розен торту. У припреми фила прво павлаку и шећер пажљиво жицом накратко мешајте, па посуду одложите у фрижидер. Када су корице готово испечене, наставите са мућењем фила. Затим сваку корицу мажите и слажите једну на другу. Торту премажите и споља преосталим филом и по жељи је поспите млевеним орасима и украсите ситним воћем.

Без јаја

Потребно је: 3 јогурта или 200 мл киселе павлаке и 100 мл млека, 300 г брашна, по 250 г шећера, какао по жељи, 2 кашичице соде бикарбоне, кашичица прашка за пециво, кесица ванилин шећера, 100 мл уља, пола теглице вишања из компота, 100 г чоколаде за кување + 3 кашике уља за глазуру

Помешајте прво прашкасте састојке, па уз мућење миксером постепено стављајте течне. Мутите док смеса не постане компактна, а на крају умешајте и оцеђене вишње из компота. Сипајте смесу у намашћен и побрашњен плех за печење и пеците у рерни на 180 степени, 35-40 минута. Печену торту мало охладите, па је прелијте чоколадном глазуром од чоколаде отопљене на уљу. Сеците тек кад се глазура мало стегне.

Краљица лешника

Потребно је: 3 јајета,по 3 кашике шећера и брашна, мало прашка за пециво

За крем: по 1/2 л млека и слатке павлаке за шлаг, 150 г шећера, кесица желатина у праху, по 150 г пропржених лешника и наполитанки са лешницима

Умутите јаја са шећером, додајте брашно и прашак за пециво, а потом уједначену масу сипајте у подмазан плех и пеците око 15 минута у рерни, на 180 степени. Умутите слатку павлаку. Потом загрејте млеко са шећером (треба да се растопи) и охладите. У то лагано умешајте слатку павлаку, па самлевене наполитанке и самлевене лешнике. Када све добро сједините, растопите према упутству желатин, додајте га у крем и добро промешајте миксером. На охлађену печену кору намажите сав крем и охладите у плеху. Торту украсите по жељи - шлагом, чоколадном глазуром...

Са орасима

Потребно је: 8 беланаца, 6 кашика шећера, 2 кашике какаоа, 2 00 г ораха (пола млевених, пола грубо исецканих)

За крем: по 1/2 л млека и слатке павлаке, 7 кашика шећера, 8 жуманаца, 2 кашике брашна, по кесица желатина и ванилин шећера

У чврст снег умућених беланаца додајте шећер, па поново добро умутите. Потом убаците какао, на крају орахе, па све благо измешајте. Смесу сипајте у плех обложен пек- папиром и пеците 20 минута, на 180 степени. Печену и охлађену кору пресеците уздуж на три једнаке траке. За припрему крема, од млека одвојите колико је потребно да се умуте брашно и жуманца. Преостало млеко, шећер и ванилин шећер ставите да се кувају. Када почне да ври умешајте смесу од жуманаца и брашна. Кувајте све неколико минута, стално мешајући. Кад се згусне, крем охладите, па додајте умућени шлаг и желатин припремљен по упутству. Кремом премажите коре, а део оставите за спољашњу страну. Пре служења торту добро охладите.