Гурманска паста

Потребно је: 250-300 г тестенине по жељи, 200 г хамбуршке сланине, чен белог лука, 500 мл неутралне павлаке, со, бибер, кашичица оригана, изрендани пармезан

Скувајте тестенину у посољеној води. Сланину исеците на мање комаде и ставите на тигањ, па је препржите на средње загрејаној плотни, да јој истопите маст, све док комадићи не постану тамни и хрскави. Додајте чен ситно исецканог белог лука и пржите тридесетак секунди (тек да пусти арому), па залијте неутралном павлаком и смањите ватру. Кувајте уз стално мешање, па додајте процеђену тестенину, са мало воде, и добро промешајте. Посолите, побиберите и зачините ориганом. Уколико се сос превише разредио када сте улили воду од тестенине, оставите минут-два на рингли да се укрчка. Готову пасту поспите ренданим пармезаном.

* * * * * * * * * * * * * *

Ролована пилетина

Потребно је: 1 веће пилеће бело месо, 10-15 танких режњева димљене сланине или панчете, по кашика меда и сенфа, сок од 1 лимуна, чили у праху

 

Укључите рерну да се греје на 250 степени, а за то време пилетину исеците на осам комада. Месо посолите, побиберите и поспите са мало чилија. Сваки комад умотајте у сланину, па ређајте на плех, претходно обложен папиром за печење. У чинији добро измешајте сок од лимуна, сенф, мед и паприку, па тиме премажите са свих страна пилеће комаде у сланини. Пеците док месо не порумени.

* * * * * * * * * * * * * *

Медаљони са сиром

Потребно је: 12 парчића тост хлеба, 1 кисела павлака, 3 јајета, 1/2 кашичице соли, 20 колутова празилука, 1 црвена свежа паприка, 1 жута/зелена паприка, 12 листића сланине, кашичица оригана, 150 г качкаваља, уље/маргарин

 

Тост хлеб исеците чашом која одговара величини калупа за пројице. Калупе премажите уљем или маргарином. Умутите јаја са павлаком, додајући со. Црвену, зелену/жуту паприку и празилук исеците на колутове, па их поделите на половине. На коцкице насецкајте део качкаваља (по 1-2 коцкице за сваки калуп). У калупе ставите тост хлеб, па око њега сланину, у круг, затим пола умућене смесе павлаке и јаја, додајте исецкане коцкице качкаваља, па остатак смесе. Одозго ставите припремљену паприку, додаје колутове празилука и поспите ориганом. Пеците десетак минута у рерни загрејаној на 200 степени, док сланиница лепо не пожути и смеса унутар корпица буде печена. Крупно изрендајте остатак качкаваља. Када су корпице печене, извадите их из рерне, поспите качкаваљем и вратите на пет минута да се пеку, док се качкаваљ не отопи.

* * * * * * * * * * * * * *

Француски кромпир

Потребно је: 1 кг кромпира, главица црног лука, 4 кувана јајета, 1 сирово јаје, сланина, 1 кисела павлака, со, бибер, босиљак

 

Кромпир у љусци скувајте у једној посуди, јаја у другој. Када су готови, ољуштите их и насеците на колутове. Сланину и лук исеците на мање комаде. На дно посуде за печење ставите мало уља па ређајте састојке - лук, кромпир, јаја, сланину и тако све док их не потрошите. Завршите кромпиром, па га прелијте мешавином умућеног јајета и павлаке, у коју сте додали ситно исецкани босиљак, со и бибер. Пеците у рерни загрејаној на 200 степени, док кромпир не добије хрскаву корицу.